ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Χορεύοντας με τη Λουνάσα» παρουσιάζουν στην «Κ» τους ρόλους τους

Η θεατρική ομάδα Persona ανεβάζει το σημαντικό αυτό έργο του Ιρλανδού Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Λίγο μετά την πρεμιέρα της παράστασης «Χορεύοντας με τη Λουνάσα», του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, που ανεβάζει η θεατρική ομάδα Persona, με τη βοήθεια της Μύρως Χριστοδούλου, υπεύθυνης επικοινωνίας και προβολής της παράστασης συναντήσαμε τους ηθοποιούς που παίρνουν μέρος και τους ζητήσαμε να μας πουν μερικά λόγια για τους ρόλους τους, αλλά και για το έργο το ίδιο. Ο οκταμελής θίασος της παράστασης αποτελείται από τους ηθοποιούς, Άννα Γιαγκιώζη, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Χριστιάνα Λάρκου, Αλέξανδρο Μαρτίδη, Μαριλύ Μήλια, Γιάννη Μίνω, Μανώλη Μιχαηλίδη και Παναγιώτα Παπαγεωργίου.

 
Ιδού λοιπόν τι μας είπαν:

 

Άννα Γιαγκιώζη

Είμαι η Μάγκι, η δεύτερη αδελφή της οικογένειας. Ασχολούμαι με οικιακά. Μου αρέσει ο χορός, το τραγούδι, ο ήλιος. Προσπαθώ να διατηρώ την τάξη και την ηρεμία μέσα στο σπίτι. Λειτουργώ σαν πυροσβέστης, όταν νιώθω πως τα αίματα ανάβουν.

   

Χριστιάνα Λάρκου

Υποδύομαι την Άγκνες Μάντι, την τρίτη κόρη των αδελφών Μάντι. Προστατεύω και αγαπώ ιδιαίτερα τη Ρόζι μου, την πιο μικρή αδερφή. Σαν σύμβολο, είμαι όλοι οι μετανάστες που έφυγαν για μια καλύτερη ζωή έξω από την Ιρλανδία και που δεν είχαν ποτέ καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και η Άγκνες απ’ την αρχή του έργου επιθυμεί να φύγει, κάτι που δεν το ξέρει κανείς εκτός από την ίδια και ίσως και τη Ρόζι.

 

Παναγιώτα Παπαγεωργίου

Υποδύομαι την Κέιτ, τη μεγαλύτερη αδελφή της οικογένειας, είναι το συντηρητικό στοιχείο της παράστασης, είναι ένας αυστηρός χαρακτήρας παρόλ’ αυτά μέσα της είναι πάρα πολύ εύθραυστη. Με προβλημάτισε πάρα πολύ αυτός ο χαρακτήρας, δεν είχαμε αρκετά κοινά. Προσπάθησα πάρα πολύ να την προσεγγίσω. Πιστεύει πάρα πολύ στον Θεό, πιστεύει πάρα πολύ στην τάξη, πιστεύει πάρα πολύ στο τι λέει ο κόσμος. Έχει την ευθύνη όλων. Εγώ σαν μικρό παιδί της οικογένειας δεν είχα την ευθύνη, την είχαν άλλοι για μένα και αρχίσαμε τώρα, τις τελευταίες ημέρες να έχουμε μια σύνδεση μεταξύ μας. Για να δούμε…

 

Μανώλης Μιχαηλίδης: (υποδύεται τον Τζακ)

«Αρχίζουμε πολύ επίσημα, με την τελετουργική θυσία ενός μοσχαριού ή ενός τραγιού ή ενός πουλιού, κάτω στην όχθη του ποταμού. Μετά, είναι η τελετουργική κοπή και ευλογία των πρώτων καρπών γλυκοπατάτας και ζαχαροκάλαμου, τους περνάμε γύρω-γύρω μέσα σε ξύλινες κούπες. Στη συνέχεια αρχίζουν οι επικλήσεις – τα ξόρκια – για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, που δίνει τον ρυθμό στα κρουστά για τον τελετουργικό χορό. Κι αφού τελειώσουν οι ευχαριστίες, ο χορός συνεχίζεται. Και τότε το θέαμα είναι απίστευτο. Ανάβουμε φωτιές στην περιφέρεια ενός κύκλου και βάφουμε τα πρόσωπά μας με χρωματιστές πούδρες. Πίνουμε κρασί από χουρμάδες, τραγουδάμε τοπικά τραγούδια και χορεύουμε – χορεύουμε – χορεύουμε – άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οι περισσότεροι λεπροί, πολλοί ακρωτηριασμένοι, χωρίς – κι όμως χορεύουν, είτε το πιστεύετε είτε όχι, χορεύουν ατελείωτα, για μέρες. Είναι το ομορφότερο θέαμα που έχω δει ποτέ μου».

 

Μαριλύ Μήλια

Είμαι η Κριστίνα Μάντι, είμαι η μικρότερη από τις αδελφές Μάντι και η μητέρα του Μάικλ. Βρίσκομαι σε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, γιατί είμαι μια γυναίκα που έχει ένα παιδί εκτός γάμου, με αποτέλεσμα να φέρει πολύ μεγάλη ντροπή στην οικογένεια και προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να είμαι ευτυχισμένη. Η επίσκεψη του Τζέρι φέρνει πολύ μεγάλη αναστάτωση, αλλά και ελπίδα...

Μικαέλλα Θεοδουλίδου

Υποδύομαι τη Ρόουζ Μάντι. Είναι η τέταρτη αδελφή στη σειρά από τις πέντε. Παρ’ όλο που δεν είναι η μικρότερη, της συμπεριφέρονται όλοι σαν να είναι η μικρότερη. Είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι πολύ ρομαντική θα έλεγα. Μια από τις αγαπημένες της ατάκες είναι που λέει «σ’ αγαπώ πιο πολύ κι απ’ τα μπισκότα σοκολάτας».

 

Αλέξανδρος Μαρτίδης (υποδύεται τον Τζέρι)

«Ούτε και εγώ είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω. Ποιος χρειάζεται πωλητές που δεν μπορούν να πουλήσουν τίποτα; Τουλάχιστον, έτσι μπορείς να περιμένεις να βγει κάτι καλό, δεν είναι; Και αποκτάς ένα στόχο, έναν προορισμό. Ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν άνδρα. Ένας συγκεκριμένος προορισμός: η δημοκρατία, το Μπάλιμπεγκ, ο παράδεισος. Οι επιθυμίες μιας γυναίκας δύσκολα μπορούν να ικανοποιηθούν. Στις γυναίκες αρέσει περισσότερο να περιπλανιούνται».

 

Γιάννης Μίνως

Η Ανάμνηση είναι συνδεδεμένη μόνο με το παρελθόν. Όλες οι αναμνήσεις έχουν παρέλθει. Κάποιες τις θυμόμαστε φωτεινά και όμορφα, κάποιες δυσάρεστα, κάποιες αμυδρά μα κάποιες έχουν εμπλουτιστεί με ψευδαισθήσεις κι ας μην το ξέρουμε. Αυτό που θα ήταν καλό για τον καθένα μας είναι να τις αγκαλιάσουμε με αγάπη όλες, αφού είναι όλες εμείς.

 Οι φωτογραφίες είναι του Αντώνη Φαρμακά.

Το έργο

Ιρλανδία, δεκαετία του ‘50. Ένας νεαρός άντρας, ο Μάικλ, επισκέπτεται το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φανταστική πόλη του Μπάλιμπεγκ στο Ντόνεγκαλ. Εκεί, το μυαλό του ταξιδεύει πίσω, στο καλοκαίρι του 1936, όταν ο ίδιος ήταν μόλις επτά χρονών, και μεγάλωνε περιτριγυρισμένος από την ανύπαντρη μητέρα του και τις τέσσερις γεροντοκόρες θείες του με παντελή απουσία της αρσενικής παρουσίας, ανασύροντας μέσα από τη μνήμη του την αρχή του τέλους της οικογένειας και της θλιβερή διάλυσή της, λίγα χρόνια μετά. Το καλοκαίρι της αναπόλησής του σηματοδοτείται από τρία σημαντικά γεγονότα που αλλάζουν ξαφνικά τη ζωή της οικογένειας: την επιστροφή, στην οικογενειακή εστία, του ιεραπόστολου θείου Τζακ από την Ουγκάντα μετά από απουσία 25 χρόνων, την επίσκεψη του πατέρα του Μάικλ, ο οποίος έρχεται να αποχαιρετήσει τη μητέρα του παιδιού του, λίγο πριν την αναχώρησή του με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ισπανία και την απόκτηση της πρώτης ραδιοφωνικής συσκευής από την οικογένεια, η οποία φέρνει πρωτόγνωρη ζωντάνια στο σπίτι. Ο Μάικλ ανακαλεί μέσα από τις εικόνες του παρελθόντος την ευαίσθητη ισορροπία της προσωρινής, φαινομενικής ηρεμίας στο σπίτι, η οποία διαταράσσεται δυσάρεστα από την επιστροφή του θείου Τζακ και τα απρόσμενα γεγονότα που προκαλούν οι νέες αντιλήψεις που φέρνει μαζί του για τη θρησκεία και τη ζωή, φέρνοντας αναστάτωση και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

 

Πληροφορίες

Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8:30 μ.μ. μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τις Δευτέρες 10 & 17 Οκτωβρίου, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Στο Wherehaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα - Λευκωσία.

Κρατήσεις / εισιτήρια:  Τηλέφωνο 70000138 | www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Courier

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση