ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνέδριο: Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα

Θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών με σκοπό τη συγκρότηση του Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης (ΑΙΕΚΕ) το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα», το διήμερο 5 και 6 Μαΐου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Το Συνέδριο θα προσφέρει την ευκαιρία για την παρουσίαση των νέων ερευνητικών δεδομένων που αφορούν την ιστορία της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης. Μάλιστα, η βιβλιογραφία για τη συγκεκριμένη επιστημονική θεματική έχει εμπλουτιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ και νέα αρχειακά τεκμήρια έρχονται να φωτίσουν σκοτεινά έως σήμερα σημεία του εν λόγω αντικειμένου. Είναι σημαντικό λοιπόν να σημειωθεί πως το Συνέδριο θα προσφέρει την ευκαιρία παρουσίασης νέων ερευνητικών δεδομένων, που αφορούν την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, αξιοποιώντας νέο αρχειακό υλικό. Επιπλέον, η χρονική στιγμή της διοργάνωσης του συνεδρίου καθόλου τυχαία δεν είναι αφού το 2023 συμπληρώνονται εκατό τριάντα χρόνια από την ίδρυση του πρώτου εκπαιδευτηρίου Μέσης Παιδείας στην Κύπρο, του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία.

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την ιστορία της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης. Οι διαλέξεις θα επικεντρωθούν ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα εκπαίδευσης κατά τον 19ο αιώνα, στις πηγές και στα μεθοδολογικά ζητήματα, στην πολιτική και εκπαίδευση κατά τη βρετανική αποικιοκρατία, σε θέματα φύλου και εκπαίδευσης κατά τη βρετανική αποικιοκρατία, στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα, καλύπτοντας σχεδόν ενάμιση αιώνα εκπαιδευτικών διεργασιών και παιδευτικών αναζητήσεων, αφού οι θεματικές καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο των αρχών του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και αφορούν την Ιστορία της Προδημοτικής, της Δημοτικής, της Μέσης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Αναγκαίο εγχείρημα

Το Αρχείο Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης αποτελεί ένα φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα απολύτως αναγκαίο εγχείρημα. Η ύπαρξη σημαντικού αρχειακού πλούτου που αφορά την Ελληνική Κυπριακή Εκπαίδευση, ανεξερεύνητου και διάσπαρτου σε πλήθος αρχειακών συλλογών, καθιστά τον εντοπισμό, συλλογή, ταξινόμηση, επεξεργασία, ψηφιοποίηση και τελική διάθεσή του στην ερευνητική κοινότητα (διά ζώσης στους αρχειακούς χώρους του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών αλλά και εξ αποστάσεως μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας) πράξη επιτακτική. Η συγκρότηση του Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει την περίοδο από το 1800 μέχρι σήμερα, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021, έπειτα από τη διαπίστωση της έλλειψης ενός παρόμοιου αρχείου που να αφορά ένα κρίσιμο και διαχρονικά επίκαιρο θέμα όπως η εκπαίδευση. Σε πρώτη φάση το έργο αφορούσε αποκλειστικά τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022 το ερευνητικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε στους ερευνητικούς του στόχους και τη Δημοτική Εκπαίδευση στην Κύπρο. Απώτερος στόχος είναι η συμπερίληψη και της Τεχνικής Εκπαίδευσης σε μελλοντικό στάδιο. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος εντάσσεται και η διοργάνωση του συνεδρίου «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα».

Στόχοι του Κέντρου

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών έχει ως σκοπούς τη διεξαγωγή κυπρολογικής έρευνας από Κύπριους και ξένους επιστήμονες σε συστηματική βάση, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και την προαγωγή των επιστημονικής εργασίας σε όλους τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών στην Κύπρο. Προς επίτευξη των σκοπών αυτών προωθεί, μεταξύ άλλων, την οργάνωση και συγκρότηση επιστημονικών αρχείων, στα οποία συγκεντρώνεται αρχειακό υλικό, το οποίο είναι βασικό για την επιστημονική έρευνα. Σε σχέση με τη δημιουργία αρχείων, ενδεικτικά αναφέρονται η δημιουργία του Ιστορικού Αρχείου, του Λαογραφικού Αρχείου, του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης και του Αρχείου Παλαιών Πολεμιστών, τα οποία παραμένουν μοναδικά στο είδος τους.

Οργανωτική επιτροπή

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: δρ Κυπριανό Λούη (Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Αναπληρωτή Διευθυντή Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών), δρ Κωνσταντίνο Γεωργίου (Εκπαιδευτικό-Ερευνητή, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών), δρ Πόπη Θεοφάνους (Eκπαιδευτικό-Λειτουργό Γραφείου Διεθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης) και δρ Αναστασία Γιάγκου (Εκπαιδευτικό-Ιστορικό).

Πληροφορίες

«Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα», Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία. Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου, εναρκτήρια ομιλία Παρασκευή 9:15 π.μ. και Σάββατο 8:45 π.μ. Εγγραφές 8:30 π.μ. της πρώτης ημέρας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση