Του Απόστολου Κουρουπάκη
Μαζί με ακόμη πέντε ταινίες η ταινία του σκηνοθέτη Σάββα Σταύρου «Buffer Zone», σε σκηνοθεσία και σενάριο δικό του (παραγωγοί οι Peter Stephanou, Sophie Reynolds, Thomas Hawkins και συμπαραγωγοί οι Sholeh Zahraei, Kamil Saldun, Andros Achilleos), θα ανοίξει το πρόγραμμα του σπουδαίου διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Clermont-Ferrand, πριν από την καινούργια ταινία της Sally Potter με τους Javier Bardem και Chris Rock. Ο Σάββας Σταύρου είπε στην «Καθημερινή» ότι πρόκειται για μεγάλη τιμή, αφού το Φεστιβάλ κάλεσε τους δημιουργούς να προβάλλουν την ταινία τους στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, η πρόσκληση ήλθε, όπως είπε ο Σάββας, μιας και η ταινία είχε συμμετάσχει στο «Euroconnection 2021», ενώ είχαν κάνει αίτηση και για το διεθνές αγωνιστικό τμήμα, «οι διοργανωτές ήθελαν να προβάλουν την ταινία και με αυτό τον τρόπο το κάνουν. Επικοινώνησε μαζί μου ο διευθυντής του φεστιβάλ και με ρώτησε αν θα δεχόμουν να δείξουν την ταινία και φυσικά αμέσως είπα ναι». Η ταινία έχει ένα πολύ κυπριακό θέμα, αφού μιλάει για την Πράσινη Γραμμή, αφορά και Ε/κ και Τ/κ και θίγει επίσης θέματα LGBT+ μου λέει ο Σάββας.
Mια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεοσυλλέκτων, ενός Ε/κ και ενός Τ/κ, που υπηρετούν ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής, οι οποίοι δέχονται μπούλινγκ και ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, επικοινωνούν μέσα από μουσική.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν προκειμένου να γυριστεί η ταινία, μιας και συνέπεσε με τα διάφορα lockdown και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ήταν πολλές, όπως μου λέει. «Νιώθω πως κατά κάποιο τρόπο, δουλεύοντας αυτή την ταινία, κατά κάποιο τρόπο ζήσαμε και το κυπριακό πρόβλημα, πολλές φορές παρουσιάζονταν εμπόδια από το πουθενά... και αισθανόμασταν πως δεν θα γυριστεί ποτέ». Τα προβλήματα, όπως αναφέρει ο Σάββας δεν ήταν μόνο τεχνικής φύσης, αλλά είχαν προβλήματα και με τους ηθοποιούς, αναφέροντας πως ο 18χρονος Τ/κ ηθοποιός που είχε βρει και είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούσαν τον κατάλληλο, τελικά δεν μπόρεσε να συμμετάσχει καν στις οντισιόν, γιατί οι γονείς έμαθαν για την ιστορία της ταινίας, με τους δύο στρατιώτες να ερωτεύονται, και δεν του επέτρεψαν να λάβει μέρος τελικά. Τελικά, ο Τ/κ που επελέγη είναι ο Adnan Mustafa, ηθοποιός που ζει στο Λονδίνο και είναι ο Adnan. Ο Ε/κ πρωταγωνιστής είναι, όπως μου λέει ο Σάββας, είναι ένας νέος ηθοποιός, ο Αντρέας Μάρκου. Ο τρίτος ηθοποιός είναι ο Χαράλαμπος Δαμιανού. Η ταινία είναι μια δικοινοτική συνεργασία, αφού στους συντελεστές και δημιουργούς περιλαμβάνονται τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι. Ο Σάββας σημειώνει πως η ταινία γυρίστηκε με την υποστήριξη των Η.Ε. και της Εθνικής Φρουράς.
Το «Buffer Zone» χρηματοδοτήθηκε από το BFI (British film institute), η πρώτη ταινία μικρού μήκους από Κύπρο που έχει εξασφαλίσει αυτή τη συνεργασία. Η ταινία έλαβε και ενίσχυση από τη ΣΕΚΙΝ, του υφυπουργείου Πολιτισμού, μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης Ανεξάρτητων Παραγωγών. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ με τραγούδια της Kate Bush, Radiohead και Bon Jovi και Δέσποινα Βανδή, που υποστήριξαν το πρότζεκτ από το 2019, δίνοντας την άδειά τους για να χρησιμοποιηθούν τα τραγούδια τους και πρόκειται για μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεοσυλλέκτων, ενός Ε/κ και ενός Τ/κ, που υπηρετούν ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής, οι οποίοι δέχονται μπούλινγκ και ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, επικοινωνούν μέσα από μουσική με γνωστά αγαπημένα τους τραγούδια. «Δύο άνθρωποι με τόσα πολλά να τους χωρίζουν και να τους διαφοροποιούν, βρίσκουν κοινό έδαφος επικοινωνίας τη μουσική».
«Ήξερα από την αρχή ότι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις και ότι ίσως παραπονεθούν κάποιοι, αλλά η ιδέα είναι κάνοντας την ταινία να ανοίξουμε έναν διάλογο και για τα θέματα της LGBT+ κοινότητας, αλλά και για το ίδιο το Κυπριακό» λέει ο σκηνοθέτης Σάββας Σταύρου.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε τις ιστορίες μας
Το «Buffer Zone» είναι κατά κάποιο τρόπο το προοίμιο της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους που θέλει να γυρίσει ο Σάββας Σταύρου, με παρόμοιο θέμα, επίσης μιούζικαλ, «ξέρω ότι είναι μια δύσκολη ταινία, που χρειάζεται πολύς καιρός για να είναι έτοιμη, και έτσι σκέφτηκα να κάνω μία μικρού μήκους που να αγγίζει μερικά από τα θέματα της μεγάλης, όπως ο στρατός και την γκέι εμπειρία μέσα στον στρατό και πιστεύω πως είναι μια ιστορία που πρέπει οπωσδήποτε να ειπωθεί, και όπως το ζούμε εμείς στην Κύπρο, το ζουν και πάρα πολλά άλλα άτομα σε όλον τον κόσμο».
Ο Σάββας μού λέει πως δεν σκέφτηκε καθόλου τις όποιες αντιδράσεις που πιθανόν να έρθουν: «Η κάθε κοινότητα γίνεται δυνατότερη από τις ιστορίες που λέει και την αφορούν, είμαστε οι ιστορίες της κοινότητάς μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε τις ιστορίες μας με τον τρόπο που θέλουμε να τις πούμε επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να θυμώσει, έτσι δεν θα προχωρήσουμε ποτέ. Ήξερα από την αρχή ότι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις και ότι ίσως παραπονεθούν κάποιοι, αλλά η ιδέα είναι κάνοντας την ταινία να ανοίξουμε έναν διάλογο και για τα θέματα της LGBT+ κοινότητας, αλλά και για το ίδιο το Κυπριακό. Πολλές φορές με ρωτάει ο κόσμος, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό, είσαι Ε/κ ή Τ/κ, δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε Κύπριοι; Και αυτή είναι μία συζήτηση που ελπίζω να ανοίξει».
Η ταινία είναι μια δικοινοτική συνεργασία, αφού στους συντελεστές και δημιουργούς περιλαμβάνονται τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι. Ο Σάββας σημειώνει πως η ταινία γυρίστηκε με την υποστήριξη των Η.Ε. και της Εθνικής Φρουράς.
Για το επόμενο διάστημα ο Σάββας μού λέει πως θα αρχίσουν να κάνουν αιτήσεις για τη συμμετοχή του «Buffer Zone» σε διάφορα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, και φυσικά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, και ελπίζουν η πρεμιέρα να γίνει στην Κύπρο μέσω αυτού του Φεστιβάλ. «Θα ήθελα να γίνουν και παγκύπριες προβολές, αλλά και στο Σπίτι της Συνεργασίας, που μας είχε βοηθήσει, και εκεί να συζητηθούν τα διάφορα θέματα της ταινίας μας» καταλήγει ο Σάββας.