ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημόσια και Ιδιωτικά Αρχεία στην Κύπρο: Σύμμαχοι ή Ανταγωνιστές

Το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχειακά ιδρύματα είναι κοινές

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου το 2ο επιστημονικό συνέδριο του Κρατικού Αρχείου, με θέμα «Δημόσια και Ιδιωτικά Αρχεία στην Κύπρο. Σύμμαχοι ή Ανταγωνιστές». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχείων, που φέτος εορτάζεται μεταξύ της 5ης και 9ης Ιουνίου 2023, και συνδυάζεται με τους εορτασμούς των 75 χρόνων του International Council on Archives, που ιδρύθηκε το 1948 από τον ΟΗΕ. Στόχος των εορτασμών αυτών, σε διεθνές επίπεδο, είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των αρχείων για την κοινωνία και τη χρηστή διακυβέρνηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την αξία τους.

Το Κρατικό Αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του για καθιέρωση των επιστημονικών του συνεδρίων ώστε να προβάλλονται τα αρχειακά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κύπρο, και κυρίως, να καλλιεργείται αρχειακή κουλτούρα και συνείδηση στην κοινωνία, διοργάνωσε το δεύτερό του επιστημονικό συνέδριο, με επίκεντρο τις σχέσεις μεταξύ των αρχειακών ιδρυμάτων (κρατικού και ιδιωτικών) της Κύπρου. Το συνέδριο χαιρέτισε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα των αρχείων τόσο για τη χρηστή διοίκηση και την ιστορική έρευνα, και εξήρε τις προσπάθειες για συντονισμό των ενεργειών όλων των αρχειακών ιδρυμάτων της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Κρατικού Αρχείου προς τον σκοπό αυτό.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχείων, που φέτος εορτάζεται μεταξύ της 5ης και 9ης Ιουνίου 2023.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής έφορος Κρατικού Αρχείου, κ. Χρίστος Κυριακίδης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Κρατικό Αρχείο στην ομαλή λειτουργία των αρχείων της Κύπρου γενικά. Παρουσίασε, παράλληλα, την πρόθεσή του για την περαιτέρω στήριξη των ιδιωτικών αρχειακών ιδρυμάτων, μέσω της παροχής κάθε βοήθειας προς αυτά, αλλά και τις συνεχείς του προσπάθειες για καλλιέργεια σωστής αρχειακής κουλτούρας, που θα οδηγήσει στη δημιουργία, διάσωση και διαφύλαξη και άλλων ιδιωτικών αρχείων.

Για τη συμβολή των Οργανισμών τους στη διάσωση των αντίστοιχων αρχείων και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων αρχείων μίλησαν ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, κ. Θανάσης Τσώκος, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα Παρπούνα Διομήδη, ο διευθυντής των «Αρχείων Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης», κ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, και ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.

Οι εισηγήσεις

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με ιδιωτικά αρχεία που λειτουργούν στην Κύπρο, το πώς διασώθηκαν και τι περιλαμβάνουν. Ο διευθυντής του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, κ. Στέλιος Περδίκης, στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Επιστολές Αρχιεπισκόπων Κύπρου από το Αρχείο της Μονής Κύκκου» αναφέρθηκε στις επιστολές Αρχιεπισκόπων από το Αρχείο της Μονής, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, κ. Κωστής Κοκκινόφτας συμμετείχε στο συνέδριο με την εισήγηση «Το περί εκπαιδεύσεως ιδιωτικό αρχείο του Καθηγητή Μάρκου Γαβριηλίδη (1893-1950)», η ιστορικός- ερευνήτρια, κα Έρση Δημητριάδου στην εισήγησή της με τίτλο «Δύο διαφορετικά, μικρά, ιδιωτικά αρχεία: τα αρχεία Νιόβης Δημητριάδου-Φράγκου και Δημητράκη Γρ. Δημητριάδη». Αμφότεροι οι ομιλητές μίλησα για τα μικρά ιδιωτικά αρχεία που διέσωσαν και κατέχουν και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στην έρευνα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχειακά ιδρύματα είναι κοινές, και η συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους. Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Κρατικό Αρχείο είναι σημαντικός, αφού θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλα τα αρχεία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, παρέχοντας τους στήριξη, τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

«Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς»

Για 15η χρονιά στην Isnotgallery παρουσιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς», σε επιμέλεια Άντρου Ευσταθίου. Η ιδέα της έκθεσης, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και έχει γίνει θεσμός, είναι η παρουσίαση στο φιλοθέαμον κοινό εξαιρετικά έργα τέχνης από σπουδαίους καλλιτέχνες από Ελλάδα και Κύπρο με τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Η φετινή έκθεση παρουσιάζει σπάνια έργα-σχέδια καταξιωμένων Κύπριων καλλιτεχνών, οι οποίοι άφησαν το έντονο αποτύπωμά τους στην κυπριακή σκηνή, όπως και κάποιες νέες συνεργασίες με νέους εξαιρετικούς καλλιτέχνες των οποίων τη δουλειά οι άνθρωποι της Isnotgallery «πιστεύουν», εκτιμούν και θεωρούν ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στον χάρτη της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Κύπρου και Ελλάδας. Όπως λένε στο δελτίο Τύπου η τέχνη πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα των ανθρώπων μέσω διαφορετικών ειδών καλλιτεχνικής δημιουργίας και θέτουν το ερώτημα τι είναι τελικά Τέχνη και αν σημαίνει για όλους το ίδιο; «Βάλε διαφορετικούς ανθρώπους μπροστά σε ένα έργο τέχνης και ζήτησε τους να σου πουν τι βλέπουν. Θα έχεις σίγουρα διαφορετικές απαντήσεις. Ο καθένας θα αναλύσει διαφορετικά το ίδιο έργο. Στον κάθε θεατή το ίδιο έργο τέχνης «ξυπνά» διαφορετικές αλήθειες και συναισθήματα. Η Τέχνη ακουμπάει τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων. Η Τέχνη αναζωογονεί, συγκινεί αλλά και προβληματίζει με τα μηνύματα που εκπέμπει».

Η φετινή έκθεση παρουσιάζει σπάνια έργα-σχέδια καταξιωμένων Κύπριων καλλιτεχνών, οι οποίοι άφησαν το έντονο αποτύπωμά τους στην κυπριακή σκηνή, όπως και κάποιες νέες συνεργασίες με νέους εξαιρετικούς καλλιτέχνες.

Στην έκθεση συμμετέχουν 25 καλλιτέχνες, οι: Αντρέας Καϊμάκης, Αντρέας Σκουφάρης, Άντρος Ευσταθίου, Αντώνης Τζιαρίδης, Άρσακ Σαρκισιάν, Γιάννος Ιωάννου, Γκλυν Χιουζ, Έλενα Τσιγαρίδου, Ελένη Κινδύνη, Ευγενία Βασιλούδη, Ήρα Σκαλιστή, Θέκλα Παπαδοπούλου, Ίρσα Φάνη, Κατερίνα Αθηαινίτου, Κωνσταντίνος Στεφάνου, Μαρία Κοφτερού, Μαριέλλα Μπιλίτσα, Μαριέττα Λιανού, Σπύρος Αγαθού, Στέλιος Βότσης, Στέλλα Ίσσα, Τατιάνα Φεραχιάν, Χαριτίνη Κυριάκου, Χαρούλα Νικολαΐδου, Χριστίνα Παπαϊωάννου

Πληροφορίες:

Διάρκεια έκθεσης έως 24 Ιουνίου

Isnotgallery contemporary, Οδυσσέως 11, Λευκωσία

art@isnotgallery.com | Τηλέφωνο 99569498

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση