ΚΥΠΕ
Διάλεξη του Εφόρου Αρχαιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δρος Γιώργου Γεωργίου, με θέμα «Η Πρώιμη και Μέση Χαλκοκρατία στην Κύπρο ως μια εποχή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα,
Η διάλεξη εντάσσεται στη σειρά διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου», η οποία συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο.
Όπως αναφέρει το Σπίτι της Κύπρου, «ο προγραμματισμός των διαλέξεων συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος της Κυπριακής Αρχαιολογίας, ως επιλεγόμενου σεμιναριακού μαθήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, το οποίο εξετάζει τον πολιτισμό της Κύπρου από τις απαρχές της Προϊστορίας έως και το τέλος της Εποχής του Χαλκού, οι διαλέξεις, όμως, δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές, καθώς είναι ανοικτές και στο ευρύτερο κοινό».
Κατά την διάλεξη, τον ομιλητή προλόγισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ, Γιώργος Βαβουρανάκης.
Στη διάλεξή του, ο δρ Γεωργίου επισήμανε ότι «η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού σηματοδοτεί μια επανάσταση στην οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών. Στην Κύπρο πολλά νέα στοιχεία εισάγονται γύρω στο 2.400 π.Χ. Ένας νέος τρόπος οργάνωσης της οικονομίας επέφερε ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της κοινωνίας».
«Οι κοινωνικές αλλαγές επέφεραν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Κύπριοι αντιλαμβάνονταν τον κόσμο γύρω τους. Σημαντικές νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν τον τρόπο παραγωγής. Η εισαγωγή της γνώσης για εξόρυξη του χαλκού και της τεχνογνωσίας χύτευσης και σφυρηλάτησης οδήγησαν σε ποικιλία νέων εργαλείων, των οποίων η σκληρότητα και αντοχή κατέστησαν εφικτές, εργασίες που πριν ήταν αδύνατες», πρόσθεσε ο ομιλητής.
Όπως σημείωσε, «οι αλλαγές στην κοινωνική δομή επέφεραν νέες ιδέες και νέα σύμβολα, με νέους τύπους ειδωλίων και σύνθετα μη χρηστικά αγγεία. Οι πιο εντυπωσιακές εκφράσεις των νέων ιδεών αποτυπώνονται σε πήλινα ομοιώματα πολυπρόσωπων σκηνών κοινωνικής δράσης. Η Πρώιμη και Μέση Κυπριακή Χαλκοκρατία είναι μια περίοδος 900 περίπου χρόνων, κατά την οποία συντελούνται οι μεταβολές που θα οδηγήσουν την Κύπρο από τα Νεολιθικά χωριά στα πρώτα αστικά κέντρα της Ύστερης Χαλκοκρατίας».