ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν έχουμε κανένα έλλειμμα σε προοπτική

«Οι κάτοικοι της Λάρνακας έχουν θέσει ως αίτημα την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης» λέει στην «Κ» ο Ντίνος Λευκαρίτης

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Ντίνος Λευκαρίτης πρόεδρος του Λάρνακα 2030 μιλάει στην «Κ» για τον οργανισμό Λάρνακα 2030 και την υποψηφιότητα της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας για το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο κ. Λευκαρίτης λέει πως η πάνδημη συμμετοχή και η συνδημιουργία με τους κατοίκους είναι το modus operandi του Λάρνακα 2030 και πως η εμπλοκή των πολιτών είναι μια συνεχής διαδικασία, «έχουμε δρέψει τους πρώτους καρπούς, η προσπάθεια όμως οφείλει να είναι συνεχής και συστηματική». Τονίζει πως η μεγάλη πρόκληση του οργανισμού είναι να ανατρέψει μια εμπεδωμένη νοοτροπία ότι η πόλη της Λάρνακας ανήκει μοιραία στο περιθώριο των εξελίξεων: «Ναι, είμαστε μια μικρή πόλη, ναι σε σχέση με άλλες πόλεις, υπολειπόμαστε σε υποδομές, όμως δεν έχουμε κανένα έλλειμμα σε προοπτική και σε μερίδιο ευημερίας» λέει χαρακτηριστικά.

–Κύριε Λευκαρίτη, ο οργανισμός Λάρνακα 2030 και η υποψηφιότητα της πόλης και της επαρχίας είναι ένα στοίχημα, οι απλοί κάτοικοι της Λάρνακας, έχουν εμπλακεί επαρκώς;

–Οι κάτοικοι της Λάρνακας έχουν θέσει ως αίτημα την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης. Υπάρχει η συλλογική επιθυμία μετατόπισης της Λάρνακας από την περιφέρεια των εξελίξεων στον πυρήνα της δράσης. Αυτό ήταν μια γερή βάση για εμάς. Πέρα απ’ αυτό, ωστόσο, μέσα από τις συνεχείς διαβουλεύσεις του οργανισμού με ομάδες πολιτών έχουν δημιουργηθεί νέοι πολιτιστικοί θεσμοί που εμπλέκουν ανθρώπους και περιοχές της πόλης που μέχρι πρότινος ήταν στο περιθώριο. Αναφέρω ενδεικτικά το πρόγραμμα της κοινοτικής μουσικής στις ξεχασμένες γειτονιές της πόλης και την περιπατητική παράσταση «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας. Η πάνδημη συμμετοχή και η συνδημιουργία με τους κατοίκους είναι το modus operandi του Λάρνακα 2030. Η εμπλοκή των πολιτών είναι μια συνεχής διαδικασία, έχουμε δρέψει τους πρώτους καρπούς, η προσπάθεια όμως οφείλει να είναι συνεχής και συστηματική. Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στα σχολεία της πόλης, στους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου, στους εικαστικούς και σε άλλες ομάδες συμπολιτών μας.

–Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον οργανισμό και φυσικά για την υποψηφιότητα της πόλης;

–Η μεγάλη πρόκληση του οργανισμού είναι να ανατρέψει μια εμπεδωμένη νοοτροπία ότι η πόλη ανήκει μοιραία στο περιθώριο των εξελίξεων. Ναι, είμαστε μια μικρή πόλη, ναι σε σχέση με άλλες πόλεις, υπολειπόμαστε σε υποδομές, όμως δεν έχουμε κανένα έλλειμμα σε προοπτική και σε μερίδιο ευημερίας. Αυτή η εικόνα που έχει η πόλη πρέπει να αλλάξει και το τελευταίο διάστημα έχουμε δει σαφή δείγματα ουσιαστικής μεταστροφής.

–Μπορεί η Λάρνακα να συντηρήσει ένα βιώσιμο πολιτιστικό και τουριστικό ρεύμα;

–Μπορεί, γιατί το έχει αποφασίσει. Μπορεί, γιατί έχει δώσει δείγματα. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη που σέβεται την κλιματική και την οικολογική ισορροπία δεν είναι μια πολυτέλεια, δεν είναι ένα σύνθημα. Είναι μια στάση ευθύνης απέναντι στο παρόν και στο μέλλον της πόλης, της χώρας αλλά και του πλανήτη. Τα πράγματα πλέον, είτε στο πολιτιστικό, είτε στο τουριστικό-οικονομικό πλαίσιο, πρέπει να ισορροπούνται και να λαμβάνουν υπόψη όλες τις επιπτώσεις των επιλογών μας. Δεν γίνεται να αναλύεται το τουριστικό όφελος χωρίς να προσμετράμε το οικολογικό αποτύπωμα. Θα πρέπει το ζητούμενο της βιωσιμότητας να γίνει ο κοινός τόπος μεταξύ της ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της συν-δημιουργίας ενός ευοίωνου αύριο.

–Τι σημαίνει για εσάς πολιτιστική εξωστρέφεια;

–Στη δική μας αντίληψη η πολιτιστική εξωστρέφεια αφορά ένα καλλιτεχνικό γίγνεσθαι που να είναι ανοιχτό στις διάφορες κοινότητες και ομάδες της πόλης, ανοιχτό ταυτόχρονα και στον κόσμο ολόκληρο. Μιλάμε για μια καλλιτεχνική δραστηριότητα που να είναι δεκτική σε διαφορετικές προελεύσεις και προσεγγίσεις. Η τέχνη δεν πρέπει να περιθωριοποιείται, ανήκει σε όλους τους ανθρώπους. Το ότι ένας βασικός θεσμός του Λάρνακα 2030, το μαχαλάrt, μετατόπισε την καλλιτεχνική δημιουργία σε λιγότερο φωτισμένες γειτονίες της Λάρνακας, είναι ένα δείγμα αυτής της εξωστρέφειας και της συμπερίληψης.

–Τι είναι αυτό που σήμερα λείπει από την πόλη, αλλά και την επαρχία που πρέπει να καλυφθεί;

–Λείπουν αρκετά. Είμαστε όμως εδώ για να δουλέψουμε σκληρά και συστηματικά προκειμένου να καλύψουμε τα κενά. Ως προς το πολιτιστικό σκέλος, θα έλεγα ότι ένας κύριος στόχος είναι οι καλλιτέχνες της πόλης να είναι οικονομικά αυτάρκεις μέσα στην πόλη τους. Να είναι δηλαδή βιώσιμο να είναι κανείς καλλιτέχνης στη Λάρνακα χωρίς να πρέπει απαραίτητα να δραστηριοποιείται και αλλού για σκοπούς βιοπορισμού. Αυτό είναι ένα κενό που οφείλουμε ως πόλη και ως επαρχία να καλύψουμε. Η απόφαση ενός καλλιτέχνη να δραστηριοποιηθεί και αλλού θα πρέπει να γίνεται από καθαρή επιλογή και όχι να επιβάλλεται από τις συνθήκες. Χρειαζόμαστε δηλαδή περισσότερες ευκαιρίες δραστηριοποίησης, προγράμματα, πόρους και χώρους που να λειτουργούν ως φυτώρια της καλλιτεχνικής δράσης.

–Η πόλη αλλά και η επαρχία της Λάρνακας μπορούν σε επίπεδο υποδομών, να αντέξουν ό,τι θα έρθει μετά το 2030;

–Στόχος του οργανισμού –είτε πετύχουμε να είμαστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είτε όχι– είναι η εγκαθίδρυση μακρόπνοων θεσμών και υποδομών που θα λειτουργήσουν ως πυλώνες του πολιτιστικού μέλλοντος της πόλης. Είμαστε συνειδητά σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Η Λάρνακα που έχει ελλιπή πίστη στον εαυτό της ανήκει στο παρελθόν. Έχουμε ένα ισχυρό πολιτισμικό απόθεμα και δικαιούμαστε να βλέπουμε το μέλλον με πίστη και αυτοπεποίθηση. Δεν έχω συνεπώς αμφιβολία ότι η πόλη θα διαχειριστεί υποδειγματικά και παραγωγικά την παρακαταθήκη αυτής της συναρπαστικής διαδρομής και μετά το 2030.

–Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την Πολιτεία, αλλά και τους Λαρνακείς σε σχέση με το Λάρνακα 2030;

–Το μήνυμά μου είναι ότι η πορεία μετασχηματισμού της πόλης και η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μάς αφορά όλους. Δεν είναι υπόθεση των λίγων, ούτε μιας μικρής ομάδας, ούτε μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας. Είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Η διαδικασία αυτή θα προσθέσει στην ιστορία της πόλης. Το πώς θα είναι η Λάρνακα το 2040, παραδείγματος χάριν, είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής μας δράσης σήμερα. Έχουμε όλοι μερίδιο συμμετοχής, δημιουργικότητας και ευθύνης για το μέλλον της Λάρνακας και των παιδιών μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση