Για ογδόη χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος και ενώπιον κρατικών αξιωματούχων και των προσκεκλημένων ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες προκοπής ανθρώπων, οι οποίοι με μεράκι, κόπο, μόχθο και επενδύοντας χρήμα παράγουν και προωθούν τα προϊόντα της μεταποίησης των πρώτων υλών, που γενναιόδωρα παρέχει η κυπριακή γη. Ωστόσο, πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσοντας τις μεθόδους παραγωγής τους, με την επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Η γιορτή των παραγωγών, λοιπόν, καθώς αναδείχθηκαν διαλεκτά προϊόντα και μοναδικά από όλο το φάσμα του αγρο-διατροφικού τομέα. Πρόκειται για τα εκλεκτότερα των εκλεκτών! 10 Κύπριοι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι κυπριακών τροφίμων, ξετύλιξαν μαζί 10 ιστορίες από αγωνιστές της ζωής και της παραγωγής για το 2021.
Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν σε επτά τυφλές γευσιγνωσίες στο εστιατόριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης και αναδείχθηκαν τα καλύτερα σε δέκα κατηγορίες για το 2021. Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γ» αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, σεφ, σομελιέ, δημοσιογράφους γεύσης και συνεργάτες του περιοδικού, οι οποίοι δοκίμασαν και συνέκριναν 75 προϊόντα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Η παρουσιάστρια των Βραβείων, η δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου.
Τη βραδιά των όγδοων βραβείων ποιότητας του Γαστρονόμου άνοιξε η παρουσιάστρια, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Γαστρονόμου Κύπρου, Έλενα Αποστόλου, η οποία εξήγησε και τη διαδικασία επιλογής των προϊόντων τα οποία βραβεύθηκαν. Όπως είπε η Έλενα Αποστόλου στο πρώτο -χωρίς μάσκες- καλοκαίρι των τελευταίων 3 χρόνων, βαδίζουμε πλέον προς την κανονικότητα με αισιοδοξία, μετά την υγειονομική κρίση. Στην εποχή μας, λοιπόν, που και ο αγροτο-διατροφικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις της Πράσινης Συμφωνίας, και επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα.
Κατηγορίες Βραβείων
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙΟΥ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΝΟΥ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΥ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ
Στον γαστρονομικό θεσμό εμφανίστηκε και ένα νέο βραβείο, αυτό της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να μπουν στη διατροφή μας πιο υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα, προτρέποντας παράλληλα τον αγροδιατροφικό τομέα να μειώσει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στις μέρες μας, τα παραδοσιακά προϊόντα ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των εστιατορίων και έννοιες όπως η εντοπιότητα και η εποχικότητα αποτελούν βασικά κριτήρια των καταναλωτών. Τα Βραβεία Ποιότητας του «Γ» συμβάλουν ώστε να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία των δικών μας ντόπιων προϊόντων.
Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής
«Είναι πραγματικά αδιανόητο να ζούμε σε ένα κόσμο όπου κάθε μέρα 1 στου 10 ανθρώπους πηγαίνει το βραδύ για ύπνο νηστικός», είπε η κα Στέλλα Κυριακίδου
Βραβεία
Το βραβείο Χαλλουμιού το απένειμε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στο Αιγοπρόβειο χαλλούμι Ηρακλέους από το Γαλακτοκομείο Π.Α. Ηρακλέους. Ο κ. Καδής ανέφερε ότι, «άρχισε ήδη να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ στην αγορά, ξεκαθάρισαν κάποια νομικά ζητήματα ως προς εάν μπορεί να παράγεται και αλλού τύπου χαλλούμι, δεν μπορεί να παράγεται άλλο προϊόν που να φέρει το όνομα χαλλούμι αρά προχωράμε με οδηγό τις προδιαγραφές για την παραγωγή ενός και μόνο προϊόντος με αυτό το όνομα. Να δηλώσω τη μεγάλη μου περηφάνια γι' αυτό που παρουσιάζετε απόψε για τους παράγωγους μας. Ειδικά για το χαλλούμι για την κατοχύρωση του πρέπει να σας πω εργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες του κράτους και συνεργάστηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ευχαριστήσω την Στέλλα Κυριακίδου για τη δική της συμβολή».
Οι βραβευθέντες
Το βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος απένειμε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρης Αλετράρης στο Μέλι Apianthos, Bio-Solea.
Το βραβείο Παραγωγής Ελαιόλαδου απένειμε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας στο Mastros, Mastros Products.
Το βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης απένειμε ο Chief Commercial Officer της Epic κ. Μισέλ Σιειπαν στο Riverland Bio Farm, Βιολογική Φάρμα.
Το βραβείο Κυπριακής Κουζίνας απένειμε o Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος στο Εστιατόριο Το Πατρικό.
Κρασιά Ποιότητας
Το βραβείο Λευκού Οίνου απένειμε ο Γενικός Διευθυντής των καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ κ. Μιχάλης Παναγίδης στο Πρωμάρα, Οινοποιείο Άης Αμπέλης.
Το βραβείο Ροζέ Οίνου απένειμε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοιζίδης στο Ακτή του Οινοποιείου Κυπερούντας.
Το βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας απένειμε ο Διευθυντής Υπηρεσίας καρτών και πληρωμών της Τράπεζας Κύπρου κ. Μάρκος Σιαρλής στην Κουμανταρία.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης
Το βραβείο Ερυθρού Οίνου απένειμε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης στο Oroman του Οινοποιείου Βλασίδης. Ο κ. Πετρίδης δήλωσε, «όντως νιώθω μέρος αυτή της αξιέπαινης προσπάθειας του Γαστρονόμου, νομίζω είναι από τον πρώτο χρόνο που δεν τη χάνω. Έχουμε κάποια κοινά που αφορούν την αγάπη μας για τη γαστρονομία. Εγώ θέλω να απευθυνθώ στην έντιμη επίτροπο και να πούμε ότι το όραμα το οποίο έχετε ξεδιπλώσει, είναι και το όραμα το δικό μας. Δεν μπορείς στη σημερινή εποχή να έχεις αειφορία, να έχεις βιωσιμότητα, χωρίς να έχεις ποιότητα και πρωτογενή παραγωγή. Η οποία πρωτογενής παραγωγή μεταποιείται σε αυτά τα θαυμάσια και ποιοτικά προϊόντα». Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε στην ομιλία του ότι, «είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένα τόσο μακροχρόνιο πλάνο και μέσω του ταμείου ανάκαμψης αλλά και μέσω της μακροχρόνιας ανάπτυξης η οποία αφορά μέχρι το 2035 με σαφή κίνητρα, με σαφείς δράσεις με προϋπολογισμένα έργα που αφορούν την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής ειδικά στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, στο χαλλούμι να αυξηθεί το αιγοπρόβειο και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε για κανένα λόγο από το γράμμα του νόμου, είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Άρα και η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτό το παγκόσμιο μονοπώλιο το οποίο μας εμπιστεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Είναι έγκλημα αυτό»
Ο Υπουργός Οικονομικών, συνέχισε τονίζοντας, «έχει προοπτική η κυπριακή παραγωγή, το κρασί που λέμε τώρα ήταν ένας ξεχασμένος τομέας, ήταν ένας τομέας ο οποίος επιχορηγούσαμε πριν κάποια χρόνια. Επιχορηγούσαμε να ξεριζώσουμε τις γηγενείς ποικιλίες, λίγο πριν να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έγκλημα αυτό. Λέγαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες. Και όμως ο ανταγωνισμός και η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πολύ περισσότερο το μεράκι, το πάθος κάποιων παράγωγων που έφεραν τεχνογνωσία αφιερώθηκαν στην τοπική παραγωγή ανάδειξαν το κυπριακό κρασί για το οποίο πλέον μπορούμε να περηφανευόμαστε. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να παραδέχονται και οι ειδικοί ότι φτάσαμε σε μια ποιότητα καλή και πλέον πρέπει να επικεντρωθούμε και πολύ περισσότερο στην προώθηση, στο labelling για να κάνουμε γνωστά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πολύ περισσότερο αυτά τα προϊόντα όπως και για την κουμανταρία. Αυτή η επίθεση και αντεπίθεση της κυπριακής βιομηχανίας βασίστηκε πάνω στις γηγενείς ποικιλίες, μια από αυτές είναι το ξεχασμένο “Γιαννούδι” το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει και αυτό τραβήξει το ενδιαφέρον των παραγωγών και είναι η περίπτωση την οποία βραβεύουμε σήμερα».
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου
Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο
Μια από τις βασικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, άλλωστε, είναι το πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου στην σύντομη παρέμβαση της ανέφερε, «Είναι μια εκδήλωση που είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ αρκετές φορές παλιά και πάντα με κάνει να φεύγω με μια αίσθηση περηφάνιας για τα τόσο ξεχωριστά προϊόντα τα οποία βλέπω να παρουσιάζονται κάθε φορά αλλά πιο πολύ για τους ανθρώπους που έχουν το όραμα και το νοιάξιμο για τα προϊόντα της Κύπρου. Ίσως από τα πλέον πιο γνωστά προϊόντα είναι το χαλλούμι, αυτό που ονομάζεται και στο εξωτερικό ο «λευκός χρυσός» που τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση του ως προϊόν προστατευόμενης προέλευσης. Στα σημερινά βραβεία που οργανώνονται έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε διάφορες κατηγορίες και βραβεύσεις και μια από αυτές μιλάει για την σημασία της βιώσιμης παραγωγής και ασφάλειας τροφίμων».
Ανάγκη για μια διαφορετική διατροφική αλυσίδα
Η κα Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε επίσης στα χθεσινά βραβεία, «Αναμφίβολα μέσα από τα τελευταία γεγονότα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων. Παράλληλα, ο πλανήτης μας και η χώρα μας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όσο αφορά τον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την βιοποικιλότητα και το κρύο. Η στρατηγική μας “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” αποτελεί ακριβώς τον τρόπο αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων, έρχεται εδώ να επισημάνει την ανάγκη να έχουμε μια διαφορετική διατροφική αλυσίδα από την αρχή από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση. Προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία της δικιάς υγείας αλλά προστατεύοντας και το περιβάλλον και τον πλανήτη μας».
Η σιωπηλή πανδημία
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων έδωσε έμφαση στην σπατάλη τροφίμων και στην ανάγκη για μείωση αυτού του θέματος λέγοντας, «Είναι πραγματικά αδιανόητο να ζούμε σε ένα κόσμο όπου κάθε μέρα 1 στου 10 ανθρώπους πηγαίνει το βραδύ για ύπνο νηστικός, ενώ υπάρχει τόση σπατάλη τροφίμων και μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι για αυτό. Ή το θέμα της μείωσης της χρήσης των αντιμικροβιακών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το έχουμε συζήτηση και με τον φίλο υπουργό Υγείας επαναλειμένως, διότι η μικροβιακή αντοχή που ονομάζεται από πολλούς η σιωπηλή πανδημία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό τομέας της υγείας μας, για την προστασία όλων μας πρέπει να προχωρήσουμε θέτοντας αυτές τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα υγείας με ένα τρόπο ενιαίο. Στην χώρα μας η χρήση των αντιβιοτικών ουσιών τα επίπεδα χρήσης τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει».
Πρόσθεσε, η κα Στέλλα Κυριακίδου ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις αρμόδιες αρχές που προχωρούν με συγκεκριμένες δράσεις και μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν ιδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσουν να βοηθήσουν ακριβώς στην μείωση χρήσης αυτών των θεμάτων. Επιπρόσθετα η κα Κυριακίδου τόνισε, η αντιμικροβιακή αντοχή η οποία μιλούσαμε θεωρητικά τόσα χρόνια είδαμε σε πόσους θανάτους έχει οδηγήσει στην πανδημία του Covid-19 γι’ αυτό όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε. Κλείνοντας την ομιλία της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε, «την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνω μια στρατηγική μέσα στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: για την μείωση των βλαβερών φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030, μείωσης κατά τα 50%».
Η κα Ελίζα Λειβαδιώτη, Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης & Δραστηριοτήτων Απομόχλευσης της Τράπεζας Κύπρου
Συνεχής στήριξη από την Τράπεζα Κύπρου
Στα Βραβεία του «Γ» η κα Ελίζα Λειβαδιώτη, Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης & Δραστηριοτήτων Απομόχλευσης της Τράπεζας Κύπρου, τόνισε ότι, «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ως Τράπεζα Κύπρου στηρίζουμε και συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον ωραίο θεσμό, σ’ αυτήν την γιορτή των Κύπριων παραγωγών. Σήμερα, όπου η Βιωσιμότητα και η Αειφόρος Ανάπτυξη αποτελούν τη νέα και απαραίτητη πραγματικότητα, και που η εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, η ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Για εμάς στην Τράπεζα Κύπρου, η ενδυνάμωση των κυπριακών επιχειρήσεων, είναι προτεραιότητα! Τα τελευταία δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα σας στηρίζοντας σας με διάφορους τρόπους, όπως την παροχή πρόσθετης έκτακτης ρευστότητας, την παροχή διευκολύνσεων και αναδιαρθρώσεων καθώς και την αναστολή δόσεων. Έτσι και σήμερα, δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε όσους πελάτες μας επηρεαστούν πρόσκαιρα από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της ουκρανικής κρίσης αλλά και της αύξησης του κόστους ενέργειας».
Νέες ψηφιακές δυνατότητες και λύσεις
Η κα Ελίζα Λειβαδιώτη πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία της, «με γνώμονα πάντα τις δικές σας ανάγκες, επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ψηφιακή ανάπτυξη του οργανισμού μας, προφέροντας νέες ψηφιακές δυνατότητες και λύσεις, διευκολύνοντας τις εμπορικές σας συναλλαγές σε κάθε επίπεδο. Επιπλέον της ψηφιακής μας μεταμόρφωσης, στην Τράπεζα Κύπρου έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία του Jinius. Μιας καινοτόμου πλατφόρμας τεχνολογίας η οποία έχει στόχο να διασυνδέσει επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μεταξύ τους, αλλά και με τους πελάτες τους σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις που θα βραβευθούν απόψε και αυτές που ήταν υποψήφιες, έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Κατάφεραν να παντρέψουν την παράδοση και την όρεξη για δουλειά με σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές, ώστε να καταστούν επιτυχημένες χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα για χάρη του πρόσκαιρου κέρδους. Και στις μέρες μας, αυτό είναι που έχει σημασία. Η συνετή και μεθοδική ανάπτυξη η οποία ταυτόχρονα αναδεικνύει και τα προτερήματα του τόπου μας».
Η επιτροπή γευσιγνωσίας
Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γ» αποτελείται απαρτίζουν οι: Φώτης Παπαδήμας - επίκουρος καθηγητής του ΤΕ.ΠΑ.Κ., τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, δρ. μελισσοκομίας, Αθηνά Λοϊζίδου - σεφ, συνεργάτιδα του «Γ», Ανδρέας Εμμανουήλ - οινολόγος, sommelier, πρόεδρος Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου, Γιώργος Κασσιανός - sommellier, πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, Τάσσος Κυριακίδης - sommelier ελαιολάδου, ερευνητής Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, Ντένη Καλλιβωκά - δημοσιογράφος γεύσης, κρασιού και ποτού και συνέταιρος του Difford's Guide (Ντιφόρτς Γκάητ), Μαριλένα Ιωαννίδου - ερευνήτρια κυπριακής γαστρονομίας, Απόστολος Κουρουπάκης – ιστορικός- δημοσιογράφος, υπεύθυνος ύλης της «Καθημερινής», Γιώργος Λουκάκης - manager του beach club στο W Costa Navarino, Γιώργος Τσαντιώτης – εστιάτορας στο 1900 Bistrot (Μπιστρό), Κωνσταντίνος Γρηγορίου – sommellier και wine manager και Γιάννης Αδειλίνης – δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και υπεύθυνος των Βραβείων Ποιότητας για άλλη μια χρονιά.
Η βραδιά έκλεισε με τους καλεσμένους των Βραβείων να δοκιμάζουν γαστρονομικές δημιουργίες που έφτιαξαν με τα βραβευθέντα προϊόντα οι συνεργάτιδες του «Γαστρονόμου».
Περήφανος χορηγός των Βραβεία Ποιότητας 2021 ήταν η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής των Κύπριων Παραγωγών τα καταστήματα Σκλαβενίτης, υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου και υποστηρικτής Βιώσιμης Ανάπτυξης η Epic.