Του Γιάννη Αδειλίνη
Το ταξίδι του «Γαστρονόμου» για εξερεύνηση και ανάδειξη αυθεντικών κυπριακών προϊόντων συνεχίζεται. Μέσα στον Μάρτιο οργάνωσε έξι τυφλές γευσιγνωσίες (όλες οι τυφλές γευσιγνωσίες του «Γ» βιντεογραφήθηκαν και φυλάσσονται για σκοπούς διαφάνειας) σε τρεις διαφορετικές ημέρες με τους γευσιγνώστες του «Γ» να δοκιμάζουν 62 διαφορετικές ετικέτες προϊόντων, αξιολογώντας με συγκεκριμένα κριτήρια και μεθοδολογία, στον φιλόξενο χώρο του μπαρ εστιατορίου Kamara στη Λευκωσία.
Όλα τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κουζίνας μας και ο «Γ» με τα Βραβεία Ποιότητας που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2014 θεωρεί ότι για να υπάρξει εξέλιξη πρέπει να υπάρχει η γνώση της παράδοσης. Στις τυφλές γευσιγνωσίες αξιολογήθηκαν τα παρακάτω προϊόντα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακό χαλλούμι από αιγοπρόβειο γάλα και φρέσκια μαλακή ανάλατη αναρή.
Στα ποτά, αποστάγματα ζιβανίας (όχι παλαιωμένη) αλλά και premium κόκκινα κρασιά, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας όπως η παλαίωση στο βαρέλι ή πιθάρι, με βάση γηγενείς ή ξενικές ποικιλίες αμπέλου από τις χρονιές 2016-2020 και τη διαθεσιμότητά τους στην αγορά. Στα λευκά κρασιά αξιολογήθηκαν ετικέτες μόνο από Ξυνιστέρι single vineyard ή ανώτερης ποιότητας από τις χρονιές 2020-2022. Premium κυπριακά κρασιά που αποτελούν τη ναυαρχίδα των οινοποιείων και βρίσκουν σιγά σιγά τη θέση τους στο wine list των εστιατορίων και στην καρδιά των οινοφίλων.
Τα μέλη της επιτροπής Γευσιγνωσίας του «Γ» δοκίμασαν σε τυφλές γευσιγνωσίες παραδοσιακό χαλλούμι από αιγοπρόβειο γάλα και φρέσκια μαλακή ανάλατη αναρή, προϊόντα συνώνυμα της Κύπρου.
Ο «Γ» δοκίμασε εξαιρετικά προϊόντα, με ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή πρώτη ύλη, από παραγωγούς που έχουν μεράκι, αξιοσύνη, ευσυνειδησία και όραμα, που τα πιστεύουν και τα στηρίξουν μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις.
Με τα μοναδικά προϊόντα τους κερδίζουν τον σεβασμό και την αγάπη μας. Τα αποτελέσματα των γευσιγνωσιών θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Στροβόλου, με περήφανο χορηγό την Τράπεζα Κύπρου.
Τα μέλη της γευσιγνωσίας
Τα μέλη της γευσιγνωσίας του «Γ» είναι οι: Φώτης Παπαδήμας, καθηγητής ΤΕ.ΠΑ.Κ. τμήμα «Επιστήμη και Τεχνολογία Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης», Τάσσος Κυριακίδης, sommelier ελαιολάδου, ερευνητής Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, Ντένη Καλλιβωκά, δημοσιογράφος γεύσης κρασιού και ποτού, εκδότρια του Difford’s Guide Greece & Cyprus, ιδρύτρια των Aegean Cocktails & Spirits & Athens Cocktail Festival, Μαριλένα Ιωαννίδου, σεφ κυπριακής κουζίνας, sommelier ελαιολάδου, Ελίνα Χριστοφίδου, αρμόδια λειτουργός για θέματα οινογαστρονομίας στο υφυπουργείο Τουρισμού (τομέας Ειδικών Ενδιαφερόντων), Αθηνά Λοϊζίδου, σεφ, συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων και συνεργάτιδα του «Γ», Ανδρέας Εμμανουήλ, sommelier, επίτιμος πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, ιδρυτής Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου, Γιώργος Τσαντιώτης, εστιάτορας, σεφ, Γιώργος Κασσιανός, sommellier, πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, Αλίσα Τοσούδη, head sommelier Amathus Beach Hotel, Κατερίνα Ψωμαδέλη, sommelier Pralina Experience, Απόστολος Κουρουπάκης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος ύλης της «Καθημερινής», αρχισυντάκτης πολιτιστικού ενθέτου «Ζωή» της «Καθημερινής» Κύπρου, Μαρίνος Μαρίνου, sommelier ελαιολάδου, Κυριάκος Φώκου σεφ Το Πατρικό και Γιάννης Αδειλίνης, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, υπεύθυνος Βραβείων Ποιότητας.
Στα ποτά αξιολογήθηκαν αποστάγματα ζιβανίας (όχι παλαιωμένη), καθώς και premium κυπριακά κρασιά που αποτελούν τη ναυαρχίδα των οινοποιείων, τα οποίβρίσκουν τη θέση τους στους καταλόγους των κυπριακών εστιατορίων.