ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Θα συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο την αποστολή της Ολγκίν

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα επανέλθει στην Κύπρο το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου για νέο κύκλο επαφών.

ΚΥΠΕ

Οφείλεται μία συλλογική συγγνώμη που δεν καταφέραμε νωρίτερα να απαλύνουμε τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων, είπε το Σάββατο ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στην κηδεία λειψάνων του Μηνά Αντωνίου Παπαβασιλείου, ο οποίος έπεσε κατά την τουρκική εισβολή, αλλά παρέμενε αγνοούμενος μέχρι την ταυτοποίηση των οστών του. Εξέφρασε παράλληλα στήριξη στην αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, που αναμένεται τον επόμενο μήνα στην Κύπρο.

Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο, στην Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Πέρα Χωρίο Νήσου, ο Υπουργός ανέφερε ότι "ο τερματισμός της παράνομης κατοχής της πατρίδας μας είναι ο κορυφαίος στόχος μας. Εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και επιμονή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη διαλόγου για την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου".

Πρόσθεσε ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να επανέλθει στην Κύπρο το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου για νέο κύκλο επαφών. Η δική μας πλευρά στηρίζει την αποστολή της κυρίας Ολγκίν και θα τη συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου θα είναι "το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μηνά και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας".

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, ο Μηνάς υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού με έδρα το Συγχαρί. Στις 13 Αυγούστου 1974 οι άντρες του 361 Τάγματος Πεζικού, "με πενιχρό οπλισμό και καταρρακωμένο ηθικό" διατάχθηκαν να αναπτυχθούν στην περιοχή Κλεπίνης-Παχυάμμου στην Κερύνεια. Με την έναρξη της δεύτερης εισβολής, ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις έβαλλαν με σφοδρότητα εναντίον θέσεων του πρώτου λόχου. Το πρωί "η διμοιρία του Παπαβασιλείου διατάχθηκε να oπισθοχωρήσει για ανασύνταξη. Επιζήσαντες στρατιώτες μαρτυρούν ότι ο διοικητής του Λόχου και άλλοι αξιωματικοί τους εγκατέλειψαν αβοήθητους", αναφέρει ο Υπουργός.

Πενήντα χρόνια μετά το 1974 υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 750 αγνοούμενοι, σημείωσε. "Γι’ αυτό ευθύνεται η άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία του στρατού, στα οποία υπάρχουν στοιχεία για τις περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας. Με κάθε ευκαιρία σε κάθε διεθνές φόρουμ η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει την Τουρκία για το έγκλημα της σκόπιμης μετακίνησης και καταστροφής μαζικών τάφων αγνοουμένων, με προφανή στόχο να αποκρύψει την αλήθεια", σημείωσε.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι οφείλεται μία συλλογική συγγνώμη "που δεν καταφέραμε νωρίτερα να απαλύνουμε τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων, που οδηγήθηκε ο τόπος μας στη βίαιη διαίρεση, που δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τον βάρβαρο εισβολέα, που υπήρξε προδοσία, που ήρωες όπως ο Μηνάς βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτήν και πλήρωσαν με τη ζωή τους".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση