ΚΥΠΕ
Ως Υπουργείο Άμυνας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ικανότητας και ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο ΥΠΑΜ Βασίλης Πάλμας, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια Ίδρυσης και Δράσης του Όπλου των Τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς.
Πρόσθεσε ότι στοχεύουμε στη μετεξέλιξή της ΕΦ σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο στράτευμα, ικανό να ανταποκρίνεται στις σύνθετες ανάγκες και προκλήσεις και να προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα.
Ο ΥΠΑΜ εξέφρασε τον ειλικρινή σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όλους όσοι, σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ιστορίας, έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας και έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα προάσπισης της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Ευχαρίστησε επίσης τον Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων, αλλά και όλους τους Συνδέσμους Εφέδρων και Εθνοφυλάκων μας για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός είπε ότι η ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Φρουράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανέφερε πως οι συνθήκες και το έντονα διχαστικό κλίμα που επικρατούσαν στις αρχές της δεκαετίας του 60΄, καθώς και οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες που, αρχίζοντας από την πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 63΄, γενικεύθηκαν σε ολόκληρο το νησί, κατέστησαν επιτακτική ανάγκη την απόφαση λήψης μέτρων για την προστασία της ίδιας της ύπαρξης του Κράτους.
"Έτσι στις 25 Φεβρουαρίου 1964, ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνοφυλακής, που είχε τη μορφή ένοπλων τμημάτων εθελοντών και ακολούθησε, τον Μάιο, η κατάθεση, από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικής πρότασης νόμου, με την θα συγκροτούνταν στρατιωτικές Μονάδες, όπως προνοούσε το Σχέδιο Αμύνης, που εγκρίθηκε από κοινού από τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι το Ιούνιο του 1964, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την ιστορική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και στις 4 του μήνα κλήθηκαν για υποχρεωτική κατάταξη οι πρώτες τρεις κλάσεις αρρένων πολιτών.
Σε ό,τι αφορά στα Τεθωρακισμένα, το πρώτο τμήμα που συγκροτήθηκε ήταν μια Ίλη Αναγνωρίσεως, με τέσσερις ουλαμούς, η οποία μετεξελίχθηκε στην 21η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως, με έδρα το Στρατόπεδο ΒΜΗ.
Τον Φεβρουάριο του 1965 συγκροτήθηκε η 23η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, η οποία εξοπλίστηκε με 32 Άρματα Μάχης Τ34/85 και 7 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR.
Επιπλέον, υπό τη διοίκηση της Διοίκησης Ιππικού – Τεθωρακισμένων, τον Μάρτιο του 1965, προστέθηκε και το 286 Τεθωρακισμένο Τάγμα Πεζικού, το οποίο διέθετε 18 τεθωρακισμένα οχήματα BTR, όλμους 81 χιλιοστών και Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως 57 και 106 χιλιοστών.
"Την ηρωική αντίσταση του Κυπριακού Ελληνισμού το 1963 και 64, ακολούθησε μια μελανή δεκαετία, κατά την οποία το εσωτερικό μέτωπο διχάστηκε και έφτασε στα όρια εμφύλιας σύγκρουσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 70, υποχθόνιες παρεμβάσεις και δράσεις ενόπλων παραστρατιωτικών ομάδων, που επιδίωκαν την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης Μακαρίου, οδήγησαν στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974", ανέφερε.
Ο κ. Πάλμας πρόσθεσε ότι μελανή σελίδα της ιστορίας και των τριών Μονάδων της Διοίκησης Τεθωρακισμένων αποτελεί η εντεταλμένη συμμετοχή τους σε αυτό.
"Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, οι λεβέντες των Τεθωρακισμένων, αν και λαβωμένοι ψυχικά έδωσαν συγκλονιστικές μάχες και στις δύο φάσεις, ενισχύοντας τις Μονάδες Πεζικού της πρώτης γραμμής", ανέφερε.
Κατέληξε λέγοντας πως ο αγώνας και η θυσία τους, αποτελεί για όλους εμάς φάρο που καθοδηγεί τις πράξεις μας και υπομιμνήσκει το ανεξόφλητο χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα.