ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Γεωργίας: Υλοποιούμε δράσεις για στήριξη της μελισσοκομίας

Σήμερα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Μέλισσας στην Ορά της επαρχίας Λάρνακας

ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υλοποιεί δράσεις προς στήριξη της μελισσοκομίας και στηρίζονται δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος, ενώ η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου κάλεσε όλους να εργαστούν για διασφάλιση της ευημερίας των μελισσών και τη φιλική προς τους επικονιαστές γεωργική παραγωγή.

Σε χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ Μέλισσας που πραγματοποιείται την Κυριακή, στην Ορά της επαρχίας Λάρνακας, ο Υπουργός είπε πως «η 20η Μαΐου κάθε έτους, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, έχει κηρυχθεί με απόφαση του ΟΗΕ ως η "Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας", για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μέλισσας και των λοιπών επικονιαστών, στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους».

Πρόσθεσε ότι «είναι γνωστή και η σημασία που έχει η μελισσοκομία τόσο στην παραγωγή υψηλής αξίας προϊόντων όπως είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί και η πρόπολη, όσο και στην παροχή βασικού ή και συμπληρωματικού εισοδήματος σε μεγάλο αριθμό οικογενειών στην Κύπρο. Ειδική δε αναφορά πρέπει να γίνει στην ενασχόληση των νέων με τη μελισσοκομία, αφού πέραν του 25% των μελισσοκόμων είναι άτομα κάτω των 40 χρόνων».

Σημείωσε ακόμα ότι «αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η μέλισσα στη μικρή μας Κύπρο, πέραν των διαφόρων ενεργειών που αναλαμβάνονται για την προστασία της, το Υπουργείο Γεωργίας υλοποιεί δράσεις προς στήριξη της μελισσοκομίας μέσω των ενωσιακών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Με βασικό εργαλείο το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, στηρίζονται δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης, με το ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται στις 340 χιλιάδες ευρώ ετησίως».

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος μεταξύ των δράσεων αυτών, που όπως είπε «αποτελούν την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών του Υπουργείου, είναι η κατάρτιση των μελισσοκόμων, η ανανέωση των κυψελών, η προστασία των μελισσών από εχθρούς, αλλά και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών για τη σημασία της μέλισσας».

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «για αιώνες οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Αν κανείς αναλογιστεί ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση από τις μέλισσες, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και τον ουσιαστικό ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας» είπε.

Στον δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι «το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας είναι «Συνεργασία σαν τις Μέλισσες για τις Μέλισσες» και έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η πυρκαγιά στην περιοχή της Οράς το 2021, ήταν μια ανείπωτη τραγωδία για την Κύπρο, που επηρέασε, μεταξύ άλλων, την τοπική φύση και τη βιοποικιλότητα».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι εδώ, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, μελισσοκόμοι και αγρότες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί και εθελοντές με τον κοινό στόχο να διασφαλίσουμε την ευημερία των μελισσών και τη φιλική προς τους επικονιαστές γεωργική παραγωγή».

Ταυτόχρονα κάλεσε όλους «να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και την αειφορία στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ώστε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις μέλισσες και άλλα είδη που εξαρτώνται από αυτές. Ας εμπνευστούμε από την εργατικότητα και την οργάνωσή τους και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ένα αειφόρο μέλλον για τις μέλισσες και τον πλανήτη μας».

Μπορούμε, συνέχισε «να φυτέψουμε μελισσοκομικά φυτά στα μπαλκόνια, τις βεράντες και τους κήπους μας, να διατηρούμε και να προστατεύουμε την άγρια βλάστηση, να χρησιμοποιούμε βιολογικές μεθόδους στις καλλιέργειές μας, με σκοπό τη μείωση και ει δυνατόν τον πλήρη τερματισμό της χρήσης χημικών προϊόντων. Ας συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα μελισσοειδή και τους άλλους επικονιαστές, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρουν».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση