Του Απόστολου Τομαρά
Λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και την απόφαση για διπλές κάλπες στον Συναγερμό προς ανάδειξη νέας ηγεσίας, το σκηνικό στο κόμμα της δεξιάς φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο ένας μετά τον άλλον οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του προέδρου του κόμματος έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, δίνοντας έτσι μια πρώτη εικόνα για το σκηνικό που θα στηθεί μέχρι και την 11η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία το συναγερμικό εκλογικό σώμα των 51 χιλιάδων μελών θα κληθεί να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Μια διαδικασία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον Συναγερμό ένεκα του αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών τόσο κατά την πρώτη όσο και δεύτερη Κυριακή. Η ήττα που υπέστη ο πρόεδρος του κόμματος κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών καθώς και οι επιλογές της πλειοψηφίας των συναγερμικών ψηφοφόρων, στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής αναμένεται να είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Στις 11 Μαρτίου από το αποτέλεσμα θα διαφανεί αν η επιρροή του Αβέρωφ Νεοφύτου περιορίζεται στα κομματικά όργανα ή επεκτείνεται και στη βάση του κόμματος. Το ενδιαφέρον που υπάρχει επικεντρώνεται προς την πλευρά του εκλογικού σώματος και στο κατά πόσο με την ψήφο του θα επικροτήσει το αφήγημα του προέδρου του κόμματος, μετά τον πρώτο γύρο, ή θα εκφράσει τη διαφωνία του, στρεφόμενο προς άλλες υποψηφιότητες. Ένα θέμα στο οποίο συμφωνούν άπαντες στον Συναγερμό είναι πως το αποτέλεσμα της 11ης Μαρτίου με τον ένα ή άλλο τρόπο θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην 47χρονη ιστορία του.
Με μια γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής απέσυρε το αρχικό ενδιαφέρον του για την προεδρία του Συναγερμού. Αφήνει αιχμές για το κλίμα που δημιουργήθηκε στο κόμμα της δεξιάς.
Το σκηνικό
Μέχρι σήμερα η ηγεσία του κόμματος, επιλέγοντας τους υψηλούς και κατά κάποιους διχαστικούς τόνους, φαίνεται να έχει περιορίσει τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Συναγερμού. Τόσο κατά τη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου την προπερασμένη Τρίτη όσο και του Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Δευτέρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου όχι μόνο πέτυχε να περιορίσει στο ελάχιστο τους κραδασμούς από την αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές αλλά να δείχνει προς τα έξω πως συνεχίζει να παραμένει κυρίαρχος του εσωκομματικού σκηνικού. Η απόφαση του τελευταίου Πολιτικού Γραφείου που επικρότησε την πρότασή του για διπλές κάλπες θεωρείται μια πρώτη νίκη για τον πρόεδρο του Συναγερμού έναντι των φανερών και μη αντιπάλων του, οι οποίοι πίσω από την 11η Μαρτίου εντοπίζουν προσπάθεια αιφνιδιασμού τους από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Επί του προκειμένου ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ο οποίος επίσημα τάχθηκε κατά της διεξαγωγής εκλογών για την προεδρία του κόμματος στις 11 Μαρτίου.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί η απόφαση του Νίκου Νουρή να μην είναι ένας εκ των διεκδικητών της συναγερμικής προεδρικής καρέκλας, ενδεχομένως να φωτογραφίζει το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 11ης Μαρτίου. Ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος δεν είχε κρύψει, προεκλογικά, το ενδιαφέρον του για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, απέσυρε το ενδιαφέρον του με βολές κατά της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Αυτό που επιδίωξε ο κ. Νουρής στο τελευταίο Πολιτικό Γραφείο ήταν της εκλογής του προέδρου του κόμματος να «προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση αλλά και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν σε αυτή την θέση τον Δημοκρατικό Συναγερμό». Ο προβληματισμός του υπουργού Εσωτερικών δεν είχε τύχη στο Πολιτικό Γραφείο με τον ίδιο να διατυπώνει ξεκάθαρες αιχμές κατά της ηγεσίας. «Καλώ την ηγεσία της παράταξης να ιεραρχήσει υπεράνω των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών, την ενότητα της ιστορικής μας παράταξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις προκειμένου ο περήφανος κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού που ενδεχόμενα έκανε άλλες επιλογές στις Προεδρικές εκλογές, να επιστρέψει στο σπίτι του».
Τρεις υποψήφιοι
Με εξαίρεση τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα από την προπερασμένη Τρίτη, το σκηνικό στον Συναγερμό διαμόρφωσε η υποψηφιότητα Χάρη Γεωργιάδη. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συναγερμού, ο οποίος υπερασπίστηκε την επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση στον Β’ γύρο ως πράξη πολιτικής αξιοπιστίας, εξήγγειλε υποψηφιότητα εκφράζοντας ξεκάθαρα την διαφωνία του για το κλίμα που δημιουργήθηκε στο κόμμα. «Η ήττα στις προεδρικές εκλογές αλλά κυρίως τα όσα ακολούθησαν έχουν προκαλέσει θλίψη και προβληματισμό. Αντί της νηφάλιας ανασκόπησης και της συνενωτικής προσέγγισης, επιλέγηκε η διχαστική όξυνση και οι παρεμβάσεις που έθεσαν την παράταξή μας μπροστά στον κίνδυνο της διάσπασης. Απαιτείται μια νέα πορεία για να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενωμένος, δυνατός και αξιόπιστος». Στην ανακοίνωση εξαγγελίας της υποψηφιότητας αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη σε τακτικισμούς και τυχοδιωκτισμούς με την προτροπή ο Συναγερμός να μείνει μακριά και δεν θα ανέχεται καμία σκιά, καμία υπόνοια διαπλοκής. «Είναι η ώρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό να εισέλθει σε μια νέα εποχή, με μια νέα πολιτική κουλτούρα, ένα νέο πολιτικό ήθος και μια νέα συλλογική ηγεσία».
Τετάρτη εξαγγέλλει υποψηφιότητα ο Δημητρίου
Το παζλ των υποψηφιοτήτων θα συμπληρώσει ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου. Επίσημα η υποψηφιότητα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ωστόσο ο κ. Δημητρίου έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του εδώ και δυο ημέρες. Μάλιστα χθες Τρίτη με δημόσιες εμφανίσεις του συντήρησε τα σενάρια που τον φέρουν να είναι υποψήφιος. «Τα μηνύματα που παίρνω από τους ψηφοφόρους, από τα μέλη της παράταξης είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά και είναι αυτό που μου δίνει δύναμη, που με σπρώχνει στο να προχωρήσω στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου», δήλωσε ο κ. Δημητρίου. Οι πληροφορίες που υπήρχαν τον ήθελαν να ανακοινώνει την απόφασή του την Τρίτη το βράδυ ωστόσο νεότερες πληροφορίες μετέθεταν τις ανακοινώσεις σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.