ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το διεθνές δίκαιο παραμένει καθοριστικό στο Κυπριακό, τόνισαν κορυφαίοι νομικοί

ΚΥΠΕ

Το νομικό οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει καθοριστικό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως τονίστηκε κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με θέμα «Πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής: Προεκτάσεις διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου». Οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα της νομικής υποστήριξης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και την σημασία της διεθνούς νομικής τάξης στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανέδειξε την ετοιμότητα της Νομικής Υπηρεσίας να αντιμετωπίσει κάθε νέα πρόκληση αναφορικά με το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη νομική υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευρύτερα της Κυβέρνηση, σε όλα τα θέματα που άπτονται των νομικών προεκτάσεων του Κυπριακού για τα οποία ζητείται η νομική καθοδήγηση.

Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, γίνονται τακτές συναντήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καθοδήγηση της Κυβέρνησης για τα μέτρα που άπτονται στον σφετερισμό Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

«Με δεδομένο ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής, οι κανόνες του διεθνούς δικαίου αποτελούν ισχυρό όπλο για αναχαίτηση των τουρκικών σχεδιασμών για περαιτέρω παραβιάσεις, τόσο κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στο έδαφος, τον εναέριο χώρο και τη θάλασσά της, όσο και κατά των δικαιωμάτων των πολιτών της», είπε ο κ. Σαββίδης.

Πρόσθεσε ότι με ομάδα διακεκριμένων ξένων νομικών οι οποίοι στηρίζουν την εξειδικευμένη ομάδα νομικών στην Νομική Υπηρεσία που ασχολούνται με το θέμα του Κυπριακού, είναι πάντοτε παρόντες και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δια νομικής υποστήριξης κάθε νέας πρόκλησης από τον εισβολέα.

Αναφερόμενος στη δική του εμπειρία ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε τη σημασία της μνήμης ως κινητήριο μοχλό «που γεωτρίζει και ενδυναμώνει» και ευχήθηκε να επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Ο χρόνος δεν νομιμοποιεί τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης, στο δικό του χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ο χρόνος δεν νομιμοποιεί τις παραβιάσεις του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και ότι εκ της παρανομίας δεν παράγεται δίκαιο. Τόνισε ότι τα γεγονότα επί του εδάφους δεν μπορούν να υπερκεράσουν τους σχετικούς κανόνες.

Σημείωσε πως το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο εξοπλίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με ισχυρά επιχειρήματα προς εκπλήρωση των θέσεών της.

«Για αυτό και πρέπει να μη λοιδορούμε, να μην απομειώνουμε το νομικό αυτό πλαίσιο, αλλά να προσπαθούμε να το ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, προς όφελος της πατρίδας μας και της διεθνούς συνομοταξίας», είπε ο κ. Ιωαννίδης.

«Αποτελεί καθήκον μας να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα όπου θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αναζητεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού της Κύπρου, θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες και θα προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι ο πολιτικός αγώνας διεξάγεται με υπομονή, επιμονή και σύνεση, με σταθερότητα και συνέπεια στις δίκαιες θέσεις για το Κυπριακό.

«Δεν παραγράφουμε και δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, απευθύνθηκε στη διεθνή κοινότητα, αφού η αντιμετώπιση των παραβιάσεων και η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου είναι ευθύνη και υποχρέωσή της.

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να λάβει ουσιαστική μορφή και με τον τρόπο αυτό να διανοίξει νέες προοπτικές.

Βορκάς: Το κράτος της Κύπρου παραμένει ζωντανό χάρις στο διεθνές δίκαιο

Ο Πρόεδρος το Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι το κράτος της Κύπρου παραμένει ακόμη στη ζωή για δύο λόγους. Πρώτον, χάρις στην θέληση και την επιμονή του Κυπριακού Ελληνισμού να παραμείνει στη γη των πατέρων του και δεύτερον, χάρις στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάδειξη της κρατικής οντότητας της Κύπρου ως μέλους του ΟΗΕ και την ΕΕ, στηριζόμενη στις διεθνείς εκείνες συμβάσεις και αρχές του διεθνούς δικαίου που της προσέδωσαν τα δικαιώματα αναγνώρισης και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς.

Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η Τουρκία δεν κατόρθωσε, παρά την πάροδο 50 χρόνων να πετύχει την αναγνώριση του ψεύτικου μορφώματος που εγκατέστησε στα κατεχόμενα εδάφη της ΚΔ.

Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί ο διεθνής παράγοντας να αντιμετωπίζει διαφορετικά του Ουκρανικό πρόβλημα από το Κυπριακό, αφού οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και η εφαρμογή τους δεν ξεχωρίζουν μικρές και μεγάλες χώρες, οικονομικά και άλλα συμφέροντα στην εφαρμογή τους.

«Οι διεθνείς κυρώσεις δεν μπορούν να επιβάλλονται επιλεκτικά. Οι σφετεριστές μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορούν να κυκλοφορούν αλώβητοι και ανενόχλητοι στην ίδια την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική», είπε.

Ανέφερε τέλος ότι το εργαλείο που ονομάζεται διεθνές δίκαιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επιτέλους επιτακτικά, μεθοδευμένα και διεκδικητικά από αυτούς που έχουν την εξουσία και την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού στα χέρια τους.

Την αυξανόμενη σημασία του διεθνούς δικαίου στην επίλυση διαφορών σημείωσε ο σερ Μάλκολμ Έβανς

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο σερ Μάλκολμ Έβανς, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του διεθνούς δικαίου στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων παραβιάσεων της διεθνούς τάξης. Στην περίπτωση της Κύπρου, ανέφερε, υπήρξε ανατροπή του ρόλου αυτού του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν το σύγχρονο διεθνές δίκαιο, ιδίως μετά το 1945 με την ίδρυση του Χάρτη του ΟΗΕ, δίνει έμφαση στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στο παράνομο χρήση βίας.

Ανέφερε ότι πλέον σήμερα, η διπλωματία και το κράτος δικαίου προτιμώνται έναντι της βίας, με το σύγχρονο νομικό πλαίσιο να απαιτεί ειρηνική επίλυση διαφορών.

Υπογράμμισε επίσης την κρισιμότητα του ποιος ελέγχει την ατζέντα στο διεθνές δίκαιο και πώς η πολιτική οργάνωση του κόσμου έχει παγιωθεί γύρω από την έννοια της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας στον 20ο αιώνα.

Επιπλέον, ο σερ Έβανς σημείωσε ότι η ανταπόκριση στην παρανομία είναι σημαντική και ότι η παρανομία δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι μηχανισμοί του διεθνούς δικαίου μπορεί να είναι αργοί, και οι υποθέσεις που παραπέμπονται στα διεθνή δικαστήρια μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια, συχνά καταλήγοντας σε μη ικανοποιητικές αναγνωρίσεις αδικιών, η αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων, όπως είπε, παραμένει κρίσιμη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση