ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο μέτωπο ανοίγει η πρόταση Αννίτας - «Η ΠτΒ προχωρά μόνη της παραγνωρίζοντας τους συναδέλφους της»

Στην αντεπίθεση το Volt μετά και την πρόταση της Προέδρου της Βουλής για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Τι συμβαίνει στη Βουλή;», διερωτάται το Volt σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου για τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε ο κάθε πολίτης να εγγράφεται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους με τη συμπλήρωση του 18ου έτους.

Συγκεκριμένα, το Volt, με ανάρτηση στην πλατφόρμα του «X» σημειώνει πως τροποποιητική πρόταση για το ίδιο θέμα κατατέθηκε ήδη από τη συμπρόεδρο του κόμματος, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου και τον βουλευτή των Οικολόγων, κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου το 2022. Το Volt τονίζει πως η ΠτΒ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει ήδη κατατεθειμένη πρόταση για τον συγκεκριμένο νόμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «τι συμβαίνει στη Βουλή; Αντί η Πρόεδρος να ζητήσει να συζητηθεί άμεσα η υφιστάμενη πρόταση νόμου παραγνωρίζει τους συναδέλφους της και προχωρά μόνη; Είχαμε την εντύπωση ότι ως Πρόεδρος της ΒτΑ θα έπρεπε να στηρίζει όλα τα μέλη της».

Η κ. Δημητρίου προωθεί την τροποποίηση ώστε κάθε υποψήφιος να καθίσταται αυτόματα εκλογέας και να εγγράφεται στον οικείο εκλογικό κατάλογο χωρίς την υποβολή σχετικής εκ μέρους του αίτησης, αλλά με μέριμνα του οικείου Επάρχου. Στην αιτιολόγηση της πρότασης, η κ. Δημητρίου αναφέρεται ότι η ρύθμιση αναμένεται να επιφέρει απλοποίηση των διαδικασιών και θα αποφορτίσει τον πολίτη, ο οποίος με την υφιστάμενη νομοθεσία καθίσταται ποινικά υπόλογος για την παράλειψη υποβολής αίτησης εγγραφής του στον οικείο εκλογικό κατάλογο.

Εν ολίγης, η πρόταση συμπίπτει και με την τροποποίηση που κατέθεσαν προ διετίας οι Θεοπέμπτου και Ατταλίδου, καθώς στη συγκεκριμένη πρόταση για τροποποίηση του νόμου αναφέρεται ότι σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νομός, ώστε να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους κατά τον χρόνο που αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν. Επιπροσθέτως, σκοπείται η μεταφορά στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης των αρμοδιοτήτων των Επάρχων όσον αφορά την κατάρτιση, αναθεώρηση και μηχανογράφηση του εκλογικού καταλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Βουλής προωθεί ένα διαφορετικό τροποποιητικό πλαίσιο αναφορικά με πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τη βουλευτή, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2024 την Επιτροπή Θεσμών απασχόλησε η πρόταση της κ. Ατταλίδου για τον Περιορισμό ωφελημάτων των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και Βουλής. Συγκεκριμένα, η κ. Ατταλίδου πρότεινε των περιορισμό των ωφελημάτων απόκτησης αυτοκινήτου και επιδόματος απασχόλησης γραμματέα στα πέντε έτη, αντί εφ’ όρου ζωής. Όσον αφορά την απασχόληση γραμματέως, η κ. Ατταλίδου εισηγήθηκε αυτό να πληρώνεται απευθείας από τη Δημοκρατία εκ μέρους του αξιωματούχου, ενώ προτείνει, επίσης, αυτό να γίνεται στη βάση σύναψης σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και το ύψος να είναι αντίστοιχο της κλίμακας Α2-5-7, αντί κονδυλίου €3.000 μηνιαίως που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, πρότεινε σε περίπτωση που οι αξιωματούχοι αιτούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέτρων ασφαλείας θα απαιτείται απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την συνεδρία στην Επιτροπή, η ΠτΒ προχώρησε σε νέα πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα, προτείνοντας κατάργηση των δια βίου ωφελημάτων σε πρώην αξιωματούχους. Πιο αναλυτικά η πρότασή της προνοεί την παροχή οχήματος για αποκλειστική χρήση σε τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τέως Πρόεδρο της Βουλής ΠτΒ για χρονικό διάστημα 5 ετών μετά την αποχώρηση του. Το δικαίωμα εξασφάλισης γραμματειακών υπηρεσιών, με όρους διαφάνειας και την προϋπόθεση ότι αυτές χρησιμοποιούνται, όπως προνοείται στη νομοθετική ρύθμιση, π.χ. την ταξινόμηση αρχειακού υλικού ή τη συγγραφή και καταγραφή πεπραγμένων της θητείας του πρώην αξιωματούχου, με σκοπό την παράδοση στο Κρατικό Αρχείο. Επίσης, η πρότασή της προβλέπει η προσωπική ασφάλεια στους πρώην αξιωματούχους να παραχωρείται μόνο κατόπιν σύστασης της Αστυνομίας και να επαναξιολογείται κάθε 3 χρόνια.

Ατταλίδου: «ΠτΒ σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις σε δεύτερη θέση την κομματική ταυτότητα»

Την τοποθέτηση της για το ζήτημα έκανε και η κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου με ανάρτησή της στην πλατφόρμα του «X», αναδημοσιεύοντας αυτή του Volt. Η συμπρόεδρος του κόμματος παραθέτει κάποια σημεία για τη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως, Πρόεδρος της Βουλής «σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις σε δεύτερη θέση την κομματική ταυτότητα».

Αυτούσια η ανάρτηση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σημαντικός Θεσμός και αποτελεί τιμή να σε επιλέξουν τα Μέλη της ως Πρόεδρο του.

Πρόεδρος σημαίνει να είσαι ο πρώτος μεταξύ ίσων.

Σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις σε δεύτερη θέση την κομματική ταυτότητα.

Σημαίνει ότι πρέπει να μεταρρυθμίσεις τη Βουλή για να γίνει η ατμομηχανή του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Σημαίνει να αφουγκράζεσαι πραγματικά τους πολίτες και να πράττεις το σωστό και όχι να αντιδράς για να τους κατευνάζεις.

Σημαίνει να μην χρησιμοποιείς το θεσμό και τις υπηρεσίες για προσωπική προβολή.

Σημαίνει να προωθείς τον Θεσμό και να τον ανυψώνεις στα μάτια των πολιτών. Σημαίνει να δείχνεις σεβασμό και να στηρίζεις τους συναδέλφους σου.

Τέλος το κύρος του Θεσμού εξαρτάται από το ήθος των μελών του και ειδικά του Προέδρου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση