ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι αλλαγές δρομολογούνται στο ΑΚΕΛ

Το app, η ανανέωση κτηρίου και ο ρόλος των νέων δυνάμεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας-ορόσημο που θα διαφανεί μέσα από το καταστατικό συνέδριο αν ο Στέφανος Στεφάνου έχει όντως λάβει το μήνυμα ότι το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει, αν θέλει να δει τα ποσοστά του να ενισχύονται και, κυρίως, αν θέλει να επαναπροσδιοριστεί ως κόμμα εξουσίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην «Καθημερινή», τον Νοέμβριο θα διαπιστωθεί αν υλοποιείται η διαδικασία εκσυγχρονισμού του κόμματος ή αν τελικά οι περιβόητες αλλαγές που εξαγγελθήκαν μέσα στον προεκλογικό αποτελούν τομή στην Αριστερά, μία απέλπιδα επικοινωνιακή προσπάθεια του Στεφάνου να φέρει προεκλογικά στην ευρύτερη Αριστερά.

Τον μήνα που πέρασε, τα στελέχη του ΑΚΕΛ επέστρεφαν από την παρατεταμένη θερινή ραστώνη τους και έβρισκαν το κτίριο στην Εζεκία Παπαϊωάννου πλήρως ανακαινισμένο, εκσυγχρονισμένο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο. Νέα γραφεία, μοντέρνα έπιπλα, νέες αίθουσες διασκέψεων και νέα πρόσοψη σε ένα κτίριο που μέχρι πρόσφατα μύριζε ναφθαλίνη. Η ανακαίνιση ολόκληρου του κτιρίου ήταν και η σημειολογία πως το κόμμα εκσυγχρονίζεται, πρωτίστως σε θέμα εικόνας, όμως το κύριο στοίχημα θα είναι αν ο εκσυγχρονισμός πέραν της εικόνας, αποτυπωθεί σε πολιτικές θέσεις, προτάσεις και στην ίδια τη λειτουργία του κόμματος. Για να μπορέσει το ΑΚΕΛ να μεγαλώσει αλλά και να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες:

  • Ανανέωση εικόνας και πολιτικών θέσεων ούτως ώστε να έρθει πιο κοντά με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που βάσει δημοσκοπήσεων βρίσκει το ΑΚΕΛ κόμμα με παρωχημένες θέσεις.
  • Πολιτικές που θα ενισχύουν την αίσθηση της κυβερνησιμότητας ούτως ώστε να ανατραπεί η αίσθηση ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κυβερνήσει.
  • Αναζήτηση συμμάχων που θα οδηγήσουν και σε ενίσχυση των ποσοστών αλλά και στο να αρχίσει το κόμμα της Αριστεράς μετά από καιρό να βλέπει εκλογικές νίκες.

Μέσω app οι προτάσεις

Ήδη πολλά ακούστηκαν για τις καταστατικές αλλαγές, με κύρια την αλλαγή του τρόπου εκλογής του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ. Πλέον δεν θα τον εκλέγει η Κεντρική Επιτροπή αλλά οι σύνεδροι. Παράλληλα, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ποσόστωσης για πιο δυναμική παρουσία γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Εκτός από τη φωταγώγηση του ανακαινισμένου κτιρίου και την παρουσίασή του, το ΑΚΕΛ θα παρουσιάσει εντός του μήνα τη νέα διαδικτυακή του πλατφόρμα. Μέσω application στο κινητό, θα μπορούν οι χρήστες (μέλη και φίλοι) να ενημερώνονται για τις θέσεις του κόμματος σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τις προτάσεις του, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης των χρηστών και κατάθεσης προτάσεων και θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα θα εγκαινιάσει και σειρά podcast σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εντός του κόμματος, καθώς η κύρια θέση που επικρατεί είναι πως οι θέσεις του κόμματος της Αριστεράς δεν παρουσιάζονται επαρκώς ή όπως πρέπει στα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ανανέωση των νέων δυνάμεων

Το κύριο, ωστόσο, στοίχημα για το ΑΚΕΛ και τον Στέφανο Στεφάνου είναι να απεγκλωβίσει το κόμμα από τη χρόνια απομόνωση. Μία απομόνωση που του στερεί τόσο εκλογικές νίκες, όσο και την εξουσία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοίξει πρώτα στην ευρύτερη Αριστερά, ανανεώνοντας τον θεσμό των Νέων Δυνάμεων και παράλληλα να στείλει το μήνυμα συνεργασίας με άλλα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδιαμορφωθεί πλήρως, όπως υποστηρίζουν ανώτατες κομματικές πηγές, ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων ούτως ώστε να μην έχει διακοσμητικό ρόλο αλλά να είναι μία συνεργασία σε βάθος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Νοέμβριο, όμως το σίγουρο είναι πως αυτό που μελετάται είναι μία πιο ενεργή παρουσία των μελών των Νέων Δυνάμεων στις εσωκομματικές αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα συνεπώς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της Αριστεράς. Οι αποφάσεις θα κρίνουν αν το ΑΚΕΛ μπορεί να φέρει τον προοδευτικό κόσμο κοντά και να αποτελέσει το κύριο αντίβαρο των υφιστάμενων κυβερνητικών πολιτικών. Οι αλλαγές ή κατ’ επέκταση η αδυναμία σημαντικών τομών στο κόμμα θα καταδείξουν και ποιο θα είναι το μέλλον του Στέφανου Στεφάνου στον χώρο. Αν θα μπορέσει δηλαδή με αξιώσεις να διεκδικήσει το 2028 υποψηφιότητα ως ο κύριος εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου και με σαφές ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο ή αν θα αποτελέσει τη σύντομη παρένθεση σε ένα κόμμα που δυσκολεύεται ακόμη και σε αυτές τις θετικές για το ίδιο συγκυρίες –ο ΔΗΣΥ διανύει την πιο μεγάλη του κρίση και τα κόμματα του Κέντρου φυλλορροούν– να κεφαλαιοποιήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση