ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΤΕΠΑΚ: Θέματα νομιμότητας με την παύση μέλους του ΔΣ από τον ΠτΔ;

Παρεμβάσεις από τους νομικούς Χρίστο Τριανταφυλλίδη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα αναρμόδιο όργανο σε σχέση με παύση και διορισμό, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προκύπτουν θέματα νομιμότητας, σε σχέση με την απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να αποσύρει τον διορισμό μέλους του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ και να διορίσει αντικαταστάτη, μετά τις αντιδράσεις για τον διορισμό του, διότι ήταν υμνητής της Χούντας, σύμφωνα με τους νομικούς Χρίστο Τριανταφυλλίδη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Σε αναρτήσεις τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρουν ότι το μόνο όργανο που κατά το Νόμο έχει το δικαίωμα να διορίζει και να παύει κάποιο μέλος σε ΔΣ ημικρατικού οργανισμού, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Έχει δημιουργηθεί ένα νομικό χάος (υπάρχει νόμιμα διορισμένο πρόσωπο που παυθηκε παράνομα, αλλά και που δεν μπορεί πλέον νόμιμα να παυθεί - εκτός αν παραιτηθεί από μόνο του- και έχει διορισθεί παράνομα πρόσωπο στη θέση του με απόφαση που δεν έχει νομική ισχύ)», σημείωνει χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι ότι θα την πληρώσει το ΤΕΠΑΚ οι αποφάσεις του Διοκητικου Συμβουλίου του οποίου θα πέφτουν στο Δικαστήριο η μια μετά την άλλη».

Από την πλευρά του ο κ. Αιμιλιανίδης τονίζει: «Στην προσεχή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να επικυρώσει εκ των υστέρων τις πράξεις ενός αναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που θα θέτει ζητήματα νομιμότητας». Προσθέτει ότι «υπάρχει νομολογία (π.χ. Παπαευρυπίδη) που υποστηρίζει πως οι διορισμοί συντελούνται με την αποδοχή του διορισμού από τον ενδιαφερόμενο και όχι με τη δημοσίευσή του διορισμού στην επίσημη εφημερίδα και ότι μονομερής ματαίωση του διορισμού εκ των υστέρων δεν είναι επιτρεπτή ακόμα και από το όργανο που τον διόρισε».

Η ανάρτηση του Χρίστου Τριανταφυλλίδη

Οι χθεσινοί διορισμοί των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών προκάλεσαν μια-τουλάχιστο- νομική και μια πολιτική εκτροπή.

Η Νομική:

Μόνο το Όργανο που κατά το Νόμο έχει το δικαίωμα να διορίζει έχει την νομική εξουσία να παύει κάποιον.
Στο ΤΕΠΑΚ εξουσία διορισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο έχει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο άσκησε την εξουσία του αυτή και διόρισε μεταξύ άλλων και συγκεκριμένο πρόσωπο.

Το βράδυ χθες ΜΕΤΑ την απόφαση διορισμού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( ΠτΔ ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΠΑΥΣΕ το πρόσωπο αυτό λόγω των πολιτικών του θέσεων/απόψεων.

Ασχέτως του γεγονότος ότι προσωπικά διαφωνώ με τις πολιτικές θέσεις /απόψεις του προσώπου αυτού ο ΠτΔ προσωπικά ΔΕΝ είχε το νομικό δικαίωμα να τον παύσει και μάλιστα να προχωρήσει- αντιλαμβάνομαι- στο διορισμό άλλου προσώπου στη θέση του.
Ανεξάρτητα των ανωτέρω άπαξ και το πρόσωπο αυτό αποδεχθεί τον διορισμό αυτός-ο διορισμός- έχει νομικά ολοκληρωθεί και επομένως ούτε και το αρμόδιο Όργανο -το Υπουργικό Συμβούλιο - δεν μπορεί πια να τον παύσει με επίκληση τις πολιτικές του /θέσεις/απόψεις/ διότι τέτοιος λόγος παύσης δεν αναφέρεται στο Νόμο.

Έχει δημιουργηθεί ένα νομικό χάος ( υπάρχει νόμιμα διορισμένο πρόσωπο που παυθηκε παράνομα αλλά και που δεν μπορεί πλέον νόμιμα να παυθεί - εκτός αν παραιτηθεί από μόνο του- και έχει διορισθεί παράνομα πρόσωπο στη θέση του με απόφαση που δεν έχει νομική ισχύ !!!!!!).

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα την πληρώσει το ΤΕΠΑΚ οι αποφάσεις του Διοκητικου Συμβουλίου του οποίου θα πέφτουν στο Δικαστήριο η μια μετά την άλλη.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό- αφού το γνωρίζουν από τώρα- ότι αυτό συνεπάγεται,εν γνώση της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων , και τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Επειγόντως χρειάζονται ΣΩΣΤΕΣ νομικές ενέργειες και γενικά το Κράτος χρειάζεται ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που να το διοικεί ΝΟΜΙΜΑ και αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τη πολιτική εκτροπή-το Κράτος χρειάζεται και ορθολογιστική αντιπολίτευση- αυτή αφορά τον ΔΗΣΥ.

Θα αναμένω όμως να διαπιστώσω αν θα υπάρξει κάποια διορθωτική ενέργεια σήμερα ( εδώ η λύση είναι απλή) και θα επανέλθω αν χρειαστεί.

Η ανάρτηση του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη

Το ΤΕΠΑΚ μπήκε από χθες σε σοβαρές περιπέτειες.

- Το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη στον διορισμό ενός προσώπου στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, τον οποίο και δημοσιοποίησε μετά και την αποδοχή του διοριζομένου.

- Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας υπέδειξαν σχεδόν αμέσως πως το πρόσωπο αυτό ήταν υμνητής της Χούντας και γενικότερα πρόσωπο που δεν θα έπρεπε να είχε ποτέ διοριστεί.

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως «αποσύρει» τον διορισμό και περαιτέρω ανακοίνωσε διορισμό άλλου προσώπου αντί αυτού. Το μόνο όργανο όμως που θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι το Υπουργικό Συμβούλιο (δηλαδή το όργανο που προέβη στον διορισμό) και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

- Στην προσεχή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να επικυρώσει εκ των υστέρων τις πράξεις ενός αναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που θα θέτει ζητήματα νομιμότητας.

- Υπάρχει νομολογία (π.χ. Παπαευρυπίδη) που υποστηρίζει πως οι διορισμοί συντελούνται με την αποδοχή του διορισμού από τον ενδιαφερόμενο και όχι με τη δημοσίευσή του διορισμού στην επίσημη εφημερίδα και ότι μονομερής ματαίωση του διορισμού εκ των υστέρων δεν είναι επιτρεπτή ακόμα και από το όργανο που τον διόρισε.

- Λόγω των εσφαλμένων αυτών χειρισμών, το νέο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ θα ενεργεί υπό τον κίνδυνο αμφισβήτησης των αποφάσεών του λόγω κακής συγκρότησης μέχρι το θέμα να κριθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση