ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Συνομιλίες με αποδοχή της ίσης κυριαρχίας

Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση και ενίσχυση του ψευδοκράτους με την υποστήριξη της Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν με την «αποδοχή της ίσης κυριαρχίας και των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών», επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε η «ένωση κοινοταρχών» τους οποίους συνεχάρη για το έργο τους και τους ζήτησε να ενημερώσουν το κοινό για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση και ενίσχυση του ψευδοκράτους με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην Κίπρις σήμερα ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουργούλογλου σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ ότι τα ΗΕ δεν έχουν παραιτηθεί από την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν τα ΗΕ να συμβάλουν σε μια συμφωνία στην Κύπρο όχι σε 60 χρόνια, αλλά ούτε σε 160 χρόνια».

Υποστηρίζοντας ότι το ΣΑ των ΗΕ έχει κάνει λάθος διάγνωση του Κυπριακού και μια μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι εφικτή λόγω του ψηφίσματος 186, αλλά και των επόμενων ψηφισμάτων, ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι το ΣΑ θα πρέπει να αναθεωρήσει τα «ψηφίσματά του που αλλοιώνουν τις πραγματικότητες».

Επαναλαμβάνοντας την τ/κ και τουρκική θέση ότι «αν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους που ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μόνιμη συνεργασία», ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε: «Αν η διεθνής κοινότητα είναι ειλικρινής για τη συμφωνία, πρέπει πρώτα να παραδώσει τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο του Ψηφίσματος 186 του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το 1964, ανέφερε ότι η έκφραση «Κυπριακή Κυβέρνηση» στο ψήφισμα αυτό, προκάλεσε την αντιμετώπιση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως του μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου της «λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ

Επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δώσει την έγκρισή της για τη νέα προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ, θα υπηρετήσει για περίοδο 6 μηνών για να αξιολογήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών στο νησί: «Στο τέλος της θητείας της, η προσδοκία μας από την προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ είναι να δημοσιεύσει μια έκθεση που θα καταγράφει με σαφήνεια τα συμπεράσματά της για την πραγματικότητα στο νησί και την απόφασή της για το αν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα είναι αμερόληπτη και να περιέχει ρεαλιστικές προτάσεις για τα βήματα που μπορούν να γίνουν στο μέλλον. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η έγκριση του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή της νέας μας πολιτικής για την Κύπρο».

Υποστήριξε επίσης ότι οι «παραβιάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς στη νεκρή ζώνη έλαβαν περιορισμένη κάλυψη στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και σε ορισμένες από αυτές στάλθηκε «επιστολή διαμαρτυρίας», αλλά η πλειοψηφία τους αγνοήθηκε.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, δεν θα μείνει θεατής στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ε/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι ο κ. Στιούαρτ αναφέρθηκε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των παραβιάσεων των Ε/κ «που έχουν συνηθίσει να παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη με κάθε ευκαιρία. Οι παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την άλλη πλευρά παρακολουθούνται στενά και άμεσα από τις αρμόδιες αρχές της τδβκ και λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα αντίμετρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση