Kathimerini.com.cy
Τα κόμματα και ο πολιτικός χώρος της Κύπρου με ανακοινώσεις και διακηρύξεις τιμούν την μνήμη των φοιτητών του Πολυτεχνείου 51 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973.
Η ανακοίνωση ΑΚΕΛ
51 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 51 χρόνων από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το ΑΚΕΛ τιμά τη θυσία των νεκρών ηρώων και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που όρθωσαν ανάστημα ενάντια στη Χούντα στους δρόμους, στα κελιά, στις αίθουσες των βασανιστηρίων, στην εξορία, στην καθημερινή πάλη με τον φασισμό.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της Χούντας, έκανε σημαία της τα αιτήματα της ελληνικής νεολαίας και του ελληνικού λαού για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, απαλλαγή της Ελλάδας από τις αμερικανονατοϊκές εξαρτήσεις. Η ηρωική υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ιδανικών και των αξιών της, την οποία η Χούντα επιχείρησε να πνίξει στο αίμα, γράφτηκε στην Ιστορία των αγώνων του Ελληνικού Λαού, καθιστώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου εμβληματικό σταθμό αντιφασιστικής και πατριωτικής πάλης.
Την πύλη του Πολυτεχνείου την έβαψαν με αίμα οι ίδιοι που λίγο καιρό αργότερα αιματοκύλισαν την Κύπρο, ανοίγοντας την πόρτα στην τουρκική εισβολή. Παρέμειναν μέχρι τέλους συνειδητοί φασίστες και αμετανόητοι προδότες, όμως η Ιστορία τους κατέταξε εκεί που τους άξιζε. Κάθε προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας από τους σημερινούς νεοφασίστες, θα πέφτει στο κενό, αφού τα ιστορικά τεκμήρια είναι εκεί και βοούν: πίσω από το προσωπείο της εθνικοφροσύνης, κρυβόταν ο φασισμός και η προδοσία.
Πενηνταένα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να συγκινεί τις νέες γενιές σε Κύπρο και Ελλάδα με το ακόμα αδικαίωτο σύνθημα- «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» αλλά και με το αντιφασιστικό του περιεχόμενο σε μια εποχή που η ακροδεξιά αναρριχάται στην εξουσία ευρωπαϊκών κρατών. Συνεχίζει να υπενθυμίζει με τα αιτήματα «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» στις πύλες του Πολυτεχνείου ότι ο πατριωτισμός προϋποθέτει αντιιμπεριαλισμό και αντίσταση στην πολιτική που μετατρέπει την Κύπρο σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Συνεχίζει να εμπνέει με τις ιδέες και τα οράματά του. Για τα δικαιώματα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Για ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Διακήρυξη ΔΗΣΥ
Η 17η Νοεμβρίου 1973, φέρνει στη μνήμη τη δύναμη του δημοκρατικού φρονήματος του ελληνικού λαού που τόλμησε να αντισταθεί στη Χούντα.
Φέρνει στη μνήμη τους αγώνες της νεολαίας και των φοιτητών που με βαθιά προσήλωση στην αξία της ελευθερίας, αντιστάθηκαν στη βία των συνταγματαρχών και με το αίμα τους έγραψαν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
Η ηρωική στάση του φοιτητόκοσμου και των πολιτών που στάθηκαν απέναντι στα τανκς, αποτελεί επιτομή του ελευθερόφρονου ήθους του ελληνικού λαού.
Η δικτατορία στην Ελλάδα, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η απαρχή εθνικών περιπετειών που είχαν σαν τραγικό αποτέλεσμα τη διενέργεια πραξικοπήματος στην Κύπρο και μετέπειτα την εισβολή της Τουρκίας, πρέπει να παραμείνουν στη μνήμη όλων μας σαν μια περίοδος που δεν πρέπει ο ελληνισμός να επιτρέψει ποτέ ξανά να αναδυθεί.
Η ανακοίνωση ΕΔΕΚ
Οι ματωμένες σημαίες του Πολυτεχνείου δείχνουν το δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας
Οι μνήμες και οι εικόνες από το Πολυτεχνείο της 17ης Νοεμβρίου του 1973, από τη μια βαραίνουν τη ψυχή όλων των δημοκρατικών Ελλήνων, γιατί θυμίζουν τη πιο μελανή ίσως, σελίδα της ιστορίας του έθνους μας, αλλά από την άλλη φωτίζουν το δρόμο μας, διδάσκοντας μας πως οι χούντες μόνο πρόσκαιρα κυριαρχούν όταν οι απλοί φοιτητές και νέοι άνθρωποι γίνονται ήρωες και υπερασπιστές της δημοκρατίας.
Η εξέγερση των φοιτητών και άλλων νεολαίων πήρε τη θέση της στο ηρωικό ιστορικό αντιστάσεων που έχουν να επιδείξουν οι Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων, ήδη από εκείνο το βράδυ, που ο ξερός, ανατριχιαστικός ήχος από τις ερπύστριες των αρμάτων της χούντας ξεκίνησε το φονικό.
Η ΕΔΕΚ ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αδελφών Ελλαδιτών που πάλεψαν για να διώξουν τη χούντα, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο και καθ’ όλη τη διάρκεια της επάρατης επταετίας και με λόγια και με πράξεις και γι’ αυτό, εμείς οι επόμενοι, είμαστε περήφανοι.
Δυστυχώς, η χούντα των εγκληματιών, «χρήσιμων ηλίθιων» για τα σχέδια των ξένων, δεν έπεσε στις 17 Νοεμβρίου 1973, αλλά λίγες ημέρες μετά που ολοκλήρωσε το αντεθνικό, προδοτικό έργο της, να πουλήσει την μισή Κύπρο στους Τούρκους, τον Ιούλιο του 1974.
Αλλά, εμείς, κραδαίνοντας τις ματωμένες σημαίες του Πολυτεχνείου, είμαστε εδώ, για να ανατρέψουμε τις συνέπειες της προδοσίας των χουντικών, για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, για να ζήσουμε δημοκρατικά, για να μην περάσει ποτέ ξανά ο φασισμός.
Η ανακοίνωση ΔΗΠΑ
Η μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου, ο ηρωισμός και η θυσία τους ας γίνουν λάβαρο και σημαία στο δικό μας αγώνα
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τιμά την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, την εξέγερση της Ελληνικής Φοιτητικής Νεολαίας και των Ελλήνων πατριωτών που αποτέλεσε την κορυφαία έκφραση του αντιδικτατορικού αγώνα.
Η πτώση της χούντας, ολοκληρώθηκε ως γεγονός, με τη μεγάλη προδοσία του πραξικοπήματος στην Κύπρο και την καταστροφή που έφερε στο νησί μας, η τουρκική εισβολή.
Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους πεσόντες του Πολυτεχνείου, ενώ η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί καθοδηγητικό φάρο, αλλά και τεράστιο κίνητρο συνεχούς αγώνα, για έναν καλύτερο κόσμο, για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναγνωρίζει τα διδάγματα της ιστορικής αυτής μέρας, που παραπέμπουν στις δικές μας σημερινές ευθύνες, απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και επεκτατικότητα.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί φωτεινό φάρο αγωνιστικότητας για ολόκληρο τον Ελληνισμό αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελεύθερο πολίτη, υπερασπιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση Οικολόγων
Το Πολυτεχνείο παραμένει φάρος έμπνευσης για τις κρίσιμες στιγμές του Ελληνισμού
Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα όπου η νεολαία του Πολυτεχνείου ανέλαβε δράση και ξεκίνησε τον αγώνα της ενάντια στον φασισμό και τη χούντα των συνταγματαρχών. Με απαράμιλλο σθένος οι ηρωικοί φοιτητές αντέταξαν το σθένος τους απέναντι στο φασισμό και τη βία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα του αντιχουντικού αγώνα του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας, ενώ η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δικαίωσε τη θυσία των παιδιών του Πολυτεχνείου και απέδειξε ότι δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες.
Το Πολυτεχνείο μπορεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο Ελληνισμός να φέγγει σαν φάρος έμπνευσης.
Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, είναι με την ίδια τόλμη και το ίδιο θάρρος που επέδειξαν τότε, να αναμετρηθούμε σήμερα με κάθε μορφή ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης και εκφασισμού της κοινωνίας.
Θύμα της Χούντας υπήρξε ο Κυπριακός λαός. Ακόμα και τώρα 50 χρόνια μετά το έγκλημα και την προδοσία, αγωνίζεται για την ελευθερία του και την απαλλαγή του απο τον κατοχικό στρατό.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά τους ήρωες εκείνης της ηρωικής εξέγερσης, καθώς και όλους τους δημοκράτες που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο ενάντια στη Χούντα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του σήμερα.
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών