ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύντομα ενώπιον της Επ. Προσφύγων τα κριτήρια για τ/κ περιουσίες

Βρίσκονται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία

ΚΥΠΕ

Στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται τα κριτήρια για παραχώρηση των τ/κ περιουσιών και αναμένεται ότι σύντομα θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συζήτησε το θέμα σήμερα, Τρίτη.

Ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, είπε ότι έχει αναφερθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ότι τα κριτήρια παραχώρησης των τ/κ περιουσιών βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, η οποία είχε ζητήσει να υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης για όποιον διεκδικεί τ/κ περιουσίες. «Η μοριοδότηση έγινε δεκτή, εντάχθηκε στο πλαίσιο που συζητήθηκε στις συμβουλευτικές επιτροπές και στην Επιτροπή Προσφύγων, όμως δεν υπήρξε συγκεκριμένη ενημέρωση για τη μοριοδότηση την οποία προγραμματίζει να καταθέσει το Υπουργείο», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι αυτή είναι η πεμπτουσία της όλης νομοθεσίας, όπως επίσης και οι υπενοικιάσεις.

Ακόμη, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της επιστολής που είχε αποστείλει τον Φεβρουάριο του 2022 προς τον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοποίηση προς τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών. Σε αυτή την επιστολή, ανέφερε, ζητούσε όπως διαβιβαστεί ενώπιον της Επιτροπής κατάλογος των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, αλλά και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών που κατέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους μέχρι δευτέρου βαθμού (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια) που διαχειρίζονται ή κατέχουν τ/κ περιουσία είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας.

Όλο αυτό το διάστημα, συνέχισε, είχε επικοινωνία με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας, ο οποίος προσπάθησε να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν δυσκολίες γιατί κάποιοι από τα μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών ή από το προσωπικό της Υπηρεσίας επικαλέστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις προσωπικά δεδομένα και δεν κατέθεταν αυτά τα στοιχεία και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αρνήθηκαν να δώσουν αυτά τα στοιχεία.

Ο κ. Κέττηρος υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας να καταθέσει τον κατάλογο και δίπλα από κάθε όνομα που αρνείται ή επικαλείται προσωπικά δεδομένα να το αναγράφει. «Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αρνούνται να καταθέσουν τα στοιχεία ενώπιον της Υπηρεσίας γιατί τα προσωπικά δεδομένα τους θα διασφαλιστούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών ανέφερε ότι μέχρι την Τετάρτη θα είναι έτοιμος ο κατάλογος και θα αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επομένως, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, εφόσον αποσταλεί ο κατάλογος, θα συγκληθεί ξανά η Επιτροπή Προσφύγων για να μελετήσει τα δεδομένα που προκύπτουν και θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής και η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία για να καταθέσουν τις απόψεις τους για αν υπάρχει ενδεχομένως σύγκρουση συμφέροντος στα όσα καταγράφονται στον κατάλογο.

«Είχα ενώπιόν μου καταγγελίες κι εγώ όπως και άλλα μέλη της Επιτροπής για μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών αλλά και για υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών που κατέχουν τ/κ περιουσίες», είπε ο κ. Κέττηρος, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τις κατέχουν παράνομα, αλλά πέραν του νόμιμου υπάρχει και το ηθικό κομμάτι. «Αν κάποιος υπάλληλος ή μέλος της οικογένειάς του θέλει να διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες, ας μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Δεν μπορεί ο ίδιος να αποφασίζει ποιοι θα αποκτήσουν και θα εκμεταλλευθούν τ/κ περιουσίες και ο ίδιος ή μέλος της οικογένειάς του να υποβάλλει αίτηση και να επωφελούνται οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί -ηθικά τουλάχιστον- να γίνει αποδεκτό», υπέδειξε.

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές ως «ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο ο προσφυγικός κόσμος ζητά διαφάνεια και κριτήρια βάσει των οποίων ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να αιτηθεί». «Μέσω της κατ’ άρθρο συζήτησης και της ζωντανής ατμόσφαιρας των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής, παρουσία όλων των θεσμικών φορέων και οργανώσεων, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά το θέμα των τ/κ περιουσιών», σημείωσε.

Ο Μιχάλης Λύτρας, Επίτιμος Πρόεδρος της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς γιατί υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν για να υπάρχει δίκαιη και σωστή κατανομή των τ/κ περιουσιών. «Υπάρχουν πρόνοιες με τις οποίες διαφωνούμε, όπως επί παραδείγματι η κληρονομικότητα. Τι θα πει κληρονομικότητα;», ανέφερε.

«Εδώ παραχωρούνται τ/κ περιουσίες στους δικαιούχους πρόσφυγες για να επιβιώσουν, να συνεχίσουν το επάγγελμά τους μέχρι την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στα σπίτια τους. Επομένως, δεν μπορεί ένας γεωργός ο οποίος ήταν δικαιούχος να παίρνει τον κλήρο και να τον κληρονομούν τα παιδιά του, τα οποία ίσως να είναι και πτυχιούχοι πανεπιστημίων και να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη γεωργία, ενώ ένας γεωργός που παίρνει ξηρικό κλήρο να μην έχει αυτό το δικαίωμα. Εμείς το θεωρούμε αδικία», υπογράμμισε ο κ. Λύτρας.

«Πρέπει να μπουν κριτήρια τα οποία να έχουν βαθμολόγηση με βάση κάποια στοιχεία, όμως η λύση του προβλήματος κατ’ εμάς είναι ότι πρέπει επιτέλους να τροποποιηθεί η νομοθεσία και αντί Κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών να είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών, να διοριστεί Επίτροπος όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Λύτρας. Περαιτέρω πρότεινε όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή γίνει Εκτελεστική Επιτροπή ούτως ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από μια ομάδα για να είναι όλοι συνυπεύθυνοι και όχι όπως σήμερα που η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφασίζει κάτι άλλο και η Υπηρεσία πραγματοποιεί κάτι διαφορετικό, γιατί την τελική απόφαση την παίρνει ο Κηδεμόνας και όχι η Συμβουλευτική Επιτροπή. «Αυτά πρέπει να περιληφθούν στη νομοθεσία ούτως ώστε να έχουμε μια σωστή, δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της παραχώρησης τ/κ περιουσιών στους πρόσφυγες», υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με τις τ/κ περιουσίες, ο κ. Λύτρας είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένες υποθέσεις υπ’ όψιν του, αλλά όλα είναι πιθανά. «Ακόμα και αυτοί που καταγγέλλουν σήμερα μπορεί να έχουν και συνενοχή σε κάποιες περιπτώσεις όπου έχουν πάρει τ/κ περιουσίες που έχουν δοθεί σε πρόσφυγες για να γίνουν κάτι άλλο, όπως πάρκινγκ ή πλατείες», πρόσθεσε.

«Όλες αυτές οι αδικίες θα αρθούν όταν επιτέλους θα υπάρχει αντικειμενική παραχώρηση των τ/κ περιουσιών χωρίς να παρεμβάλλονται κομματικά, προσωπικά, συγγενικά, φιλικά και άλλα συμφέροντα, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα πράγματα», επεσήμανε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΚ, υποδεικνύοντας πως για ό,τι έχει γίνει παράνομα ή παράτυπα πρέπει να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης και τιμωρηθούν οι παρανομούντες και όσοι έχουν γίνει καταχραστές αυτής της περιουσίας χωρίς να δικαιούνται τη διαχείρισή της, είτε είναι πολιτικοί είτε ιδιώτες είτε οτιδήποτε. «Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να σταματήσει η διαπλοκή γιατί έχει γίνει καρκίνωμα στον τόπο μας. Πρέπει επιτέλους αυτή η γάγγραινα να πάψει να βασανίζει τον κυπριακό λαό, είτε τους πρόσφυγες είτε τους μη πρόσφυγες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ