ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στρατηγική διχοτόμησης από Ερντογάν στην Κύπρο

Στρατηγική οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του στα Βαρώσια την Κυριακή.

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Πίεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με τη λύση των δύο κρατών πάνω στο τραπέζι αποτελεί η φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο πλευρό του. Οι τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και αλλού, έγιναν δεκτές με προβληματισμό στη Λευκωσία, η οποία πρακτικά βρίσκεται ενώπιον ενός δυσάρεστου διλήμματος, είτε να προχωρήσει άμεσα σε νέες επαφές για την επίλυση του Κυπριακού, με εκπεφρασμένη πια την προτίμηση της Αγκυρας για λύση δύο κρατών, είτε να οδηγηθεί διά της διολισθήσεως σε μια ντε φάκτο αποχώρηση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους από τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, χθες, μετά την αποδοκιμασία της φιέστας από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, παρενέβη και το Βερολίνο. «Επί της αρχής, για την Κύπρο και το μέλλον της, το μέτρο μας είναι τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτά μένουμε προσηλωμένοι. Και στην ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική λύση με δύο ζώνες. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει περαιτέρω στα Ηνωμένα Εθνη αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μίχαελ Μπούργκερ, ο οποίος προσέθεσε ότι «μια λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαιτέρως η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι αντίκρουε την κριτική του κ. Μπορέλ λέγοντας ότι «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν επί των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ομοίως, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερτερούν έναντι της βούλησης του λαού. Στις τελευταίες εκλογές, ο τουρκοκυπριακός λαός εξέφρασε ξεκάθαρα τη βούλησή του για τη διαπραγμάτευση του μοντέλου λύσης των δύο κρατών. Απαντες, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., πρέπει να σεβαστούν αυτήν τη βούληση».

Ολη αυτή η συζήτηση είχε, βεβαίως, ως έναυσμα τις προωθημένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν στα Βαρώσια την Κυριακή. Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη λύση στα πλαίσια που θέτουμε». Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι «σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο δημοκρατικά καθεστώτα και δύο διαφορετικά κράτη. Οπως έχει αναφέρει και ο Τατάρ, θα πρέπει πια να γίνει η διαπραγμάτευση για μια λύση με δύο κράτη σε βάση κυρίαρχης ισότητας».

Το ιδιοκτησιακό

Εν συνεχεία ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ευαίσθητο ιδιοκτησιακό ζήτημα των Βαρωσίων. Ουσιαστικά απηύθυνε πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους που έχουν εκδιωχθεί από τις περιουσίες τους να προσφύγουν σε κάποια «επιτροπή» του ψευδοκράτους, προκειμένου να κριθεί η υπόθεσή τους (ως εκ τούτου και ενδεχόμενη επιστροφή στην Αμμόχωστο), πληρώνοντας και το απαραίτητο τίμημα. Είναι προφανής ο φόβος της Λευκωσίας, ότι μπορεί να υπάρξουν πρόσωπα που θα αποδεχθούν την προσφορά του κ. Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X