ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο τραπέζι του ΔΗΚΟ ο Χριστοδουλίδης

Στελέχη ευνοούν στήριξη του τέως ΥΠΕΞ και ανακατεύουν την τράπουλα για τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η εσωκομματική κόντρα στον Δημοκρατικό Συναγερμό που έχει ως αποτέλεσμα δύο υποψηφιότητες, αυτήν του Αβέρωφ Νεοφύτου και την ανεξάρτητη του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν έχει μόνο αντίκτυπο στον ΔΗΣΥ, αλλά και στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα. Αμέσως μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από το κυβερνητικό σχήμα, δηκοϊκά μέλη και παράγοντες εξέφρασαν δημοσίως τη θέση, πως αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα είναι τελικά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, τότε η επιλογή του ΔΗΚΟ δεν είναι άλλη από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η τάση Χριστοδουλίδη

Η περίπτωση Χριστοδουλίδη περιφέρεται εδώ και καιρό ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο στο τραπέζι του ΔΗΚΟ. Όχι τόσο από την ίδια την ηγεσία, αλλά από στελέχη και μέλη. Η εν λόγω τάση θεωρεί πως αν πρώτιστος στόχος είναι να βρεθεί το ΔΗΚΟ στην εξουσία, όπως άλλωστε διαμηνύει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο μόνος τρόπος είναι με τον δημοφιλή βάσει δημοσκοπήσεων τέως υπουργό Εξωτερικών. Η εν λόγω τάση, δεν ευνοεί μία συνεργασία με το ΑΚΕΛ, ενώ θεωρεί παράλληλα πως ένα σενάριο Χριστοδουλίδη θα κλείσει μια και καλή την πόρτα στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διαρρέει πως έχει ήδη κλειδώσει το Δημοκρατικό Κόμμα μαζί του. Το επιχείρημα των εν λόγω κύκλων είναι οτι αν μπορούν να συζητούν στο ΔΗΚΟ έναν πρώην υπουργό του Αναστασιάδη όπως είναι ο Γιώργος Παμπορίδης γιατί να μη συζητούν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που βάσει δημοσκοπήσεων έχει αποκτήσει ήδη δυναμική.

Η τάση που επικρατεί υπέρ του τέως υπουργού Εξωτερικών εντός του ΔΗΚΟ φέρεται να προκαλούν προβληματισμό στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Στο κόμμα εκτιμούν πως με δεδομένο ότι ο κ. Χριστοδουλίδης υπήρξε στο κυβερνητικό σχήμα από την αρχή και στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, θα ευνοεί τη συνέχιση μίας τέτοιας πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο ωστόσο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αυτοαναιρεί και την πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, όπου στόχος όπως έλεγε είναι η αλλαγή και η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία. Το ΔΗΚΟ άλλωστε είχε ασκήσει και δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και κατ επέκταση στον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής. Τόσο με την πολιτική των κυρώσεων και το αποτέλεσμα που είχε όσο και με τα τελευταία συμβάντα στο Βαρώσι για το οποίο θεωρήθηκε από το ΔΗΚΟ υπεύθυνος που δεν πρόβλεψε εγκαίρως τις τουρκικές κινήσεις. Ζήτημα τίθεται και για το γεγονός ότι αν ο συνομήλικος του Νικόλα Παπαδόπουλου Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίσει τώρα τις εκλογές του 23, κλειδώνει παράλληλα και το 2028, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο διεκδίκησης του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου την επόμενη πενταετία. Ένα τέτοιο σενάριο βεβαίως απομακρύνει το ενδεχόμενο συνεργασίας Δημοκρατικού Κόμματος και ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς έχει ήδη διαμηνύσει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι εκτός συζήτησης και αυτό αναμένεται να το λάβει υπόψη το ΔΗΚΟ.

Η συζήτηση για τον Νικόλα

Προτεραιότητα όπως έχουν πει είναι η συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το πρώτο όνομα στο τραπέζι είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου για το ΔΗΚΟ. Το έχουν ήδη αποφασίσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος και υπήρξε στο τραπέζι συζητήσεων μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Στέφανου Στεφάνου. Για το ΑΚΕΛ το όνομα μπαίνει περισσότερο ως διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ στο ΔΗΚΟ υπάρχουν ανησυχίες ακόμα για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θέλει να είναι βέβαιος πως μπορεί να είναι νικηφόρα η υποψηφιότητά του, διαφορετικά δεν θέλει να πάρει το ρίσκο. Όπως λέγεται μία ακόμη ήττα, κλείνει το όποιο πολιτικό του μέλλον και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο εσωστρέφειας στο ΔΗΚΟ.

Η περίπτωση Παμπορίδη

Σε αυτό το πλαίσιο, σοβαρή φαίνεται να είναι η συζήτηση γύρω από το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. Στο ΑΚΕΛ βλέπουν ιδιαίτερα θετικά την υποψηφιότητά του και αποτελεί στην ουσία το κύριο όνομα που συζητείται στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Στο ΔΗΚΟ θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη οι μετρήσεις για να διαφανεί η δυναμική Παμπορίδη. Όπως και στην περίπτωση Χριστοδουλίδη, αλλά σε μειωμένο βαθμό, υπάρχει η ανησυχία για το πως μπορεί να περάσει το αφήγημα στήριξης ενός πρώην στελέχους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει σχετική συνεννόηση σε ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης αλλά και της πρόθεσης ότι ο Γιώργος Παμπορίδης –αν τελικώς κατέλθει- θα είναι για μία πενταετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση