ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Σύνοδο της Ε.Ε. με το βλέμμα στο Κυπριακό

Στην πρώτη συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ αναζητείται διέξοδος στις συνομιλίες

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στη πρώτη του σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την ιδιότητα του Προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης αποπειράθηκε κατά την πρώτη ημέρα να ξεδιπλώσει το όραμά του για ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της άρσης του αδιεξόδου έξι ετών στις συνομιλίες του Κυπριακού. Τόσο στο περιθώριο του Συμβουλίου όσο και κατά την διάρκεια του γεύματος με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, ο ΠτΔ αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδέα του για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών. Η ιδέα προσελήφθη με ενδιαφέρον τόσο από την ηγεσία των τριών ευρωπαϊκών θεσμών (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) που ο ΠτΔ είχε την ευκαιρία να συναντήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πριν τις εργασίες του Συμβουλίου ενώ λαμβάνει και της οργανωμένης στήριξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) -με την διαχρονική στήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ προς την Λευκωσία, που συναντήθηκε με τον ΠτΔ στα πλαίσια των εργασιών της σχετικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φώτο και χειραψία με τον ΓΓ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να δει για λίγα λεπτά για μια χειραψία και για φωτογράφηση τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου με σημαντική ατζέντα που αφορά σε «καυτές πατάτες» όπως το Ουκρανικό και το προσφυγικό-μεταναστευτικό -με έμφαση στην ουκρανική του διάσταση. Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου ανέπτυξε εκτενώς την πρόταση του για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση ενώπιον των «26» ηγετών των κρατών της ΕΕ ενώ μεγάλης σημασίας για την συνέχεια κρίνονται και οι συζητήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς -που αμφότεροι εν ευθέτω χρόνο θα προσκαλέσουν επίσημα τον ΠτΔ για επίσκεψη σε Παρίσι και Βερολίνο, εξέλιξη που συνδέεται με την ευόδωση της πρότασης για μεσολάβηση από την ΕΕ στο Κυπριακό (και που καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν στην «Κ» ως καταλυτική την στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα στην επιδίωξη της Λευκωσίας). Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν κατόρθωσε τελικά να δει τον ΠτΔ στο περιθώριο της Συνόδου -όπως ανέφερε η «Κ» σε ρεπορτάζ της.

Προσωπικότητα με κύρος

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει κατά την άφιξή του κατά πόσο η πρόταση του για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση αφορά πολιτική προσωπικότητα ή την συμμετοχή τεχνοκράτη στη διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιγράφοντας μια πολιτική προσωπικότητα με κύρος που στη παρούσα φάση θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο -δεδομένης της παρουσίας στο Κρανς Μοντανά (σ.σ. διά της Φεντερίκα Μογκερίνι, το 2017) της ΕΕ, ήδη, σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Συγκλίνουσες πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο πως η Λευκωσία έχει υπόψη της δεξαμενή προσώπων εγνωσμένου κύρους στην ΕΕ για να προτείνει -εν ευθέτω χρόνο, όπως γράψαμε χθες, λόγω και των σημαντικών εκλογών στη Τουρκία στις 14 Μαΐου αλλά και δεδομένης μιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ, μιας και η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει -διά Τατάρ- την ιδέα της ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης.

«Σε αυτή τη φάση το βασικό ζητούμενο είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο. Το αδιέξοδο μπορεί να σπάσει μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ στο ΚΥΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X