ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
«Ο κ. Τορναρίτης προέβη σε έντονες παραστάσεις προς την Μόνιμη Γραμματεία της Συνέλευσης, αποτρέποντας παρασκηνιακές ενέργειες της τουρκικής πλευράς για συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου αντιπροσωπίας του ψευδοκράτους, της οποίας ηγείτο ο ούτω καλούμενος «Πρόεδρος» της ψευδοβουλής» αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εργασίες της 13ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στην Αττάλεια της Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση κ. Νίκος Τορναρίτης.
Το ανακοινωθέν της Βουλής
Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αττάλεια της Τουρκίας, οι εργασίες της 13ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στην οποία συμμετείχε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση κ. Νίκος Τορναρίτης.
Οι εργασίες της Συνόδου έληξαν με την υιοθέτηση από την Ολομέλεια ψηφισμάτων των τεσσάρων Μονίμων Επιτροπών της Συνέλευσης, ήτοι της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, της Επιτροπής Κοινωνικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικού Σχεδιασμού, καθώς και με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Αττάλειας. Στη Διακήρυξη, υπογραμμίζεται η σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων της Ασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία, το διασυνοριακό έγκλημα και οι απειλές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κατά τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Διακήρυξης της Αττάλειας, ο κ. Τορναρίτης τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας κάθε κράτους, ως των βασικών αρχών, στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε την υιοθέτηση από κάποιες χώρες πρακτικών που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις και την τρομοκρατία, δυναμιτίζοντας έτσι τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΑΚΣ, προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής. Επίσης, κατόπιν εισήγησης του κ. Τορναρίτη, περιλήφθηκε αναφορά στη Διακήρυξη για την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων, περιλαμβανομένων των διακρίσεων στη βάση της φυλής ή του φύλου.
Ο κ. Τορναρίτης προέβη σε έντονες παραστάσεις προς την Μόνιμη Γραμματεία της Συνέλευσης, αποτρέποντας παρασκηνιακές ενέργειες της τουρκικής πλευράς για συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου αντιπροσωπίας του ψευδοκράτους, της οποίας ηγείτο ο ούτω καλούμενος «Πρόεδρος» της ψευδοβουλής.
Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Τορναρίτης είχε σειρά επαφών με βουλευτές-μέλη των αντιπροσωπιών της Ινδίας, του Μπαχρέιν και του Ομάν, με τους οποίους συζήτησε τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και των εν λόγω κοινοβουλίων, τόσο στο πλαίσιο της ΑΚΣ όσο και στο διμερές επίπεδο.