ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eισηγείται διορθώσεις για Προϋπολογισμό η Αννίτα

Υπέρ προϋπολογισμού ο ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Την πρόθεση του ΔΗΣΥ να υπερψηφίσει το κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας όμως τις ανησυχίες της παράταξής της για τις ανελαστικές δαπάνες και τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.

Μιλώντας στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σημειώνοντας τις εισηγήσεις της παράταξής της.

«Νιώθουμε την ηθική ευθύνη να υπερβαίνουμε τους όποιους προσωπικούς ή κομματικούς ανταγωνισμούς, να υπηρετούμε με προσήλωση το δημόσιο συμφέρον, ανεπηρέαστοι από σκοπιμότητες ή συμφέροντα», σημείωσε στην ομιλία της η κ. Δημητρίου, δηλώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ επιδιώκει «τη διαβούλευση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με τους οργανωμένους φορείς των εργαζομένων, με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα».

«Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευθύνης με όλους τους συμπολίτες μας που κατανοούν την ανάγκη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και αντιλαμβάνονται παράλληλα τους κινδύνους του μηδενιστικού λαϊκισμού», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες που εκφράζει, καταθέτοντας εισηγήσεις για διορθώσεις.

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουν τη χώρα μετέωρη και θα διακινδυνεύσουν τους κόπους του λαού μας», είπε. «Αντίθετα, εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του πολίτη», πρόσθεσε.

Εισαγωγικά στην ομιλία της η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη ρευστότητα και την αβεβαιότητα λόγω «σημαντικών πολιτικών, γεωπολιτικών και οικονομικών μεταβολών, κάνοντας λόγο για ένα «ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον».

Μίλησε για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, για την πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία, για τις αδυναμίες στα αντανακλαστικά της ΕΕ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και ρωσική κατοχή στην Ουκρανία, για τις καταστροφές στον Λίβανο, για την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας στη Συρία και για την ισχυροποίηση της Τουρκίας.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι «ο συντονισμός των προσπαθειών μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά βεβαίως και σε διμερές και πολυμερές επίπεδο δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας». Επεσήμανε, δε, τον κίνδυνο πως, μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, «η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας αν δεν υπάρξουν σωστά αντανακλαστικά μπορεί να εξαντληθεί σύντομα».

Εξάλλου, μιλώντας αργότερα για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία, σημείωσε πως «οφείλουμε όλοι, ως μέλη του Κοινοβουλίου και ως πολίτες, να κατανοήσουμε πως ένας μόνο είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους και να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, μέσα από μια συμφωνημένη, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας, […] στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Εξέφρασε, ακολούθως, τη στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αναφερόμενη και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση του Οκτωβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και στην προοπτική μίας πενταμερούς διάσκεψης. Σημείωσε, δε, ότι το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική ή προσωπική εκμετάλλευση» και ότι αναγνωρίζονται οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις.

«Έτσι, απαιτούμε να είμαστε ενήμεροι για κάθε βήμα και να γνωρίζουμε πότε και πώς θα προχωρήσουμε, να αποδείξουμε εμπράκτως ότι εννοούμε κάθε διακήρυξη και φέρνουμε εις πέρας την αποστολή του τόπου μας», συνέχισε η κ. Δημητρίου. «Σε αυτή μας την επιδίωξη, είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συμπόρευση με την Ελλάδα, τον πιο αξιόπιστο μας σύμμαχο στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή», πρόσθεσε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία ανάληψης δικών της πρωτοβουλιών και να μην επιτρέπει εγκλωβισμούς είτε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις είτε σε ξεπερασμένες από την πραγματικότητα θέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «η εμβάθυνση των διπλωματικών και αμυντικών μας συνεργιών με χώρες της Δύσης, αλλά και η ανάδειξη των πολλαπλών ωφελειών από μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει με συνέπεια και αξιοπιστία».

«Δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας», είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

«Εκεί που η παρούσα κυβέρνηση περπατά ορθά κατά την άποψη μας, στο μονοπάτι που χάραξε η προηγούμενη με ωφέλιμες πολιτικές θα το πιστώνουμε χωρίς υπεκφυγές όπως για παράδειγμα οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας ή οι αμυντικοί εξοπλισμοί», ανέφερε η κ. Δημητρίου, μιλώντας ιδιαίτερα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σημείωσε, όμως, ότι «ο καθένας έχει τις ευθύνες και το ρόλο του από τη θέση που τον όρισαν οι πολίτες και δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας».

Στην ομιλία της καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει και τι προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν» στην εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ είπε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα», αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν.

«Αντί να πάμε μπροστά, μένουμε στάσιμοι», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μία εσωτερική διακυβέρνηση άτολμη και αναποφάσιστη, χωρίς όραμα, χωρίς στίγμα και κατεύθυνση». Μίλησε, ακόμα, για «μία κυβέρνηση που αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται και σε κάθε δυσκολία κρύβεται πίσω από τη δημόσια υπηρεσία και τη Βουλή και κακώς αναλαμβάνει η Βουλή πολλές φορές ευθύνη που δεν της αναλογεί το έχω πει επανειλημμένα όπως για παράδειγμα σήμερα με το θέμα των προβληματικών αερόσακων».

Η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν υπάρχει στόχευση στα επιδόματα που δίνονται, σημειώνοντας ότι οι ανελαστικές δαπάνες δεσμεύουν μακροπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του κράτους. Αναφέρθηκε σε ιεράρχηση θεμάτων «με βάση το εφήμερο κέρδος της δημοσιότητας», καθώς και σε «οικειοποίηση» έργων και μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν από πριν. «Ακόμα και όταν αυτά τα έργα θέλουν προσαρμογές ή διαχείριση, αφήνονται να καταρρεύσουν και η μόνιμη οδός είναι να κατηγορούμε τους προηγούμενους χωρίς αντανακλαστικά και έγκαιρη παρέμβαση», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών, κάνοντας λόγο για πρόταση νόμου «που θα έβαζε για ακόμη μια φορά τη χώρα σε περιπέτειες και που θα πλήρωναν το κόστος για ακόμα μια φορά οι πολίτες». Είπε ότι «δεν γίνεται να κρύβεται η κυβέρνηση στα μεγάλα θέματα» και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ εισέπραξε εκκλήσεις από ανθρώπους της αγοράς για να «βάλει πλάτη». Εξάλλου, αργότερα έκανε αναφορά και στο «λαϊκίστικο ψευτοδίλημμα “είτε με την κοινωνία είτε με τις τράπεζες”».

«Δανεικές» οι πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα

«Δεν είναι τυχαίο που οι πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα είναι δανεικές από την παράταξή μας», συνέχισε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης στη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για προαγωγή της διαφάνειας όσον αφορά τόσο τις κρατικές λειτουργίες όσο και το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων.

Ακολούθως, η κ. Δημητρίου, σημείωσε ότι «η τακτική του να μοιράζεις θέσεις και προνόμια σε φίλους, συγγενείς και συμφέροντα, ανταλλάσσοντας εύνοια με πολιτικά και οικονομικά δώρα» θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία, «καθώς ανοίγει το παράθυρο στον διχασμό και ενισχύει τον λαϊκισμό».

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, η κύρια προτεραιότητα μας είναι η οικονομική σταθερότητα, μέσα από την εφαρμογή μιας συνετής και συνεπούς δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ακολούθως η κ. Δημητρίου, αποδίδοντας σε αυτή την πολιτική τον σημερινό πλεονασματικό προϋπολογισμό. «Η αύξηση των ανελαστικών δαπανών, οι αστόχευτες οριζόντιες προσεγγίσεις και οι σειρήνες των πελατειακών συναλλαγών είναι λανθασμένες στρατηγικές που απειλούν να εκτροχιάσουν το τρένο της κυπριακής οικονομίας, πετώντας τους κόπους των πολιτών στα σκουπίδια», υπογράμμισε.

Σημείωσε, δε, ότι «πραγματική επιτυχία είναι η μείωση του κόστους ζωής, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ανθρώπων, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η βελτίωση των συνθηκών διακίνησης στις πόλεις και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση