ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χέρια του Προέδρου η τύχη του νόμου για την αυτοδιοίκηση

Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του νομοθετικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της Βουλής επί της αναπομπής ενός μέρους του νόμου για την αυτοδιοίκηση, περιπλέκει περισσότερο το τοπίο που έχει δημιουργηθεί πέριξ της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα που εκφράζεται για την τύχη της.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου θα πάει και πάλι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή στις 3ης Μαρτίου, θα υπογράψει τον νόμο ή θα προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νομοθετήματος.

Επί του παρόντος η κυβερνητική πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο πηγές από τη Βουλή θεωρούν πως η επιλογή της αναφοράς στο Ανώτατο ισοδυναμεί με «ρωσική ρουλέτα» που δυνατόν να έχει αρνητικές συνέπειες για το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου.

Αυτό το οποίο εκφράζεται ως έντονη ανησυχία κυρίως από τα κόμματα που τάχθηκαν κατά της αναπομπής είναι πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί επί των σημείων της προεδρικής αναπομπής αλλά επί του συνόλου της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Εξ ου και η έκκληση του προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα.

Η αναπομπή

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τη ψήφισή της από τη Βουλή, είχε ως αφετηρία την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το σχετικό νόμο για μια τροπολογία που πέρασε κατά την διαδικασία ψήφισης και αφορούσε τη σύνθεση δυο νέων Δήμων της επαρχίας Πάφου.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναπομπή απέρριψε την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να ενσωματώσει ένα αριθμό κοινοτήτων του ΑΚΑΜΑ σε ένα δημοτικό σύμπλεγμα με έδρα της Πέγειας. Απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις 13 επηρεαζόμενων κοινοτήτων ενώ κατά το κυβερνητικό σκεπτικό βάζει εμπόδια στην ορθολογιστική ανάπτυξη του ΑΚΑΜΑ και των κοινοτήτων.

Η πλειοψηφία της Βουλής με την αρνητική της ψήφο είπε όχι στην προεδρική πρόταση με την οποία ο Δήμος Δυτικής Πάφου θα αποτελείτο από την Πέγεια, Ακουρσού, Κισσόνεργα, Χλώρακα η Έμπα και Λέμπα. Όχι είπε, επίσης, στη μετακίνηση ενός αριθμού κοινοτήτων του ΑΚΑΜΑ - Κάτω Αρόδες και Πάνω Αρόδες, Δρούσεια, Ανδρολύκου, Κάθηκας, Ίννια, Νέο Χωριό Πάφου και Φασλί - από το νέο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα κοινοτήτων.

Η Βουλή

Με τα δεδομένα αυτά σε ισχύει παραμένει η απόφαση της Βουλής η οποία για το συγκεκριμένο δήμο προβλέπει. Την δημιουργία ενός δήμου τον οποίο αποτελούν η Πέγεια, η Ακουρσός, η Ινια, ο Κάθηκας, Πάνω και Κάτω Αρόδες και η Κισσόνεργα. Επίσης τη δημιουργία του δήμου Πόλης Χρυσοχούς με τις κοινότητες Αγία Μαρίνα, Ανδρολίκου, Αργάκα, Γιαλιά, Δρούσια, Κρήτου Τέρα, Μακούντα, Νέα Χωριό, Νέα Δήματα, Πελαθούσα, Πωμός, Χρυσοχούς και Τέρα.

Η πλειοψηφία της Βουλής- ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- δεν δέχθηκε το σκεπτικό που υπάρχει στην προεδρική αναπομπή, πρώτον για πρόκληση σοβαρών διοικητικών πρακτικών πολεοδομικών κοινωνικών οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων στη μελλοντική ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Δεύτερον για μη ισότιμη μεταχείριση των επηρεαζόμενων δημοτών τους, και για καταστρατήγηση του πολεοδομικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής. Τρίτον πως η νομοθετική εξουσία έχει αρμοδιότητα στη δημιουργία νέων Δήμων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X