ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαββίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία μελέτη περίπτωσης διεθνούς δικαίου

Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ότι το διεθνές δίκαιο μπορεί να παραμεριστεί ως κάτι ασήμαντο, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας

ΚΥΠΕ

Από την ίδρυσή της, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πραγματικά μια μελέτη περίπτωσης διεθνούς δικαίου, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, στην ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις για την Κύπρο και το Διεθνές Δίκαιο: Συζήτηση με τον Καθηγητή Σερ Μάλκολμ Έβανς» την Παρασκευή, που διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Την ομιλία εκφώνησε εκ μέρους του η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαίρη Ανν Σταυρινίδου.

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή άνω του ενός τρίτου του κυρίαρχου εδάφους της, έθεσαν στο προσκήνιο μια σειρά σοβαρών ζητημάτων διεθνούς δικαίου, όπως οι κανόνες που αφορούν την παράνομη χρήση βίας και την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς ποινικού και ανθρωπιστικού δικαίου. Η «περίπτωση της Κύπρου» έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης από ειδικούς και νομικούς του διεθνούς δικαίου, καθώς και επίκεντρο των Ηνωμένων Εθνών, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και Γενικής Συνέλευσης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Σαββίδης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, από το 1974, συνιστά μακροχρόνια παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Αποτελεί μακροχρόνια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μακροχρόνια παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μακροχρόνια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η λίστα συνεχίζεται», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας υποστηρίζει την Κυβέρνηση στην αποκάλυψη αυτών των παραβιάσεων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ηγήθηκε των νομικών αγώνων της Κύπρου ενώπιον διεθνών δικαστηρίων με στόχο να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις συνεχιζόμενες μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική υπόθεση Κύπρου κατά Τουρκίας, που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων.

Είναι σημαντικό «να υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για αποκατάσταση στην Τέταρτη Διακρατική υπόθεση ήταν η πρώτη του είδους της στην ιστορία του Δικαστηρίου», υπογράμμισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παροχή νομικής στήριξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις νομικές επιπτώσεις του Κυπριακού, για τα οποία ζητείται η γνώμη και καθοδήγησή του. Ως πρόσφατα παραδείγματα ανέφερε τη συμβουλή προς την Κυβέρνηση για τις ενέργειες της Τουρκίας και της υποτελούς τοπικής της «διοίκησης» να ανοίξουν την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και τις ποινικές διώξεις ενώπιον των Κακουργιοδικείων για αδικήματα βάσει του Ποινικού Κώδικα που σχετίζονται με δόλιες συναλλαγές σε ακίνητα που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

«Παρά τις πικρές απογοητεύσεις, η Κύπρος πάντα πίστευε στη δύναμη του δικαίου και έχει χαράξει την πορεία της με βάση την αρχή ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, τόσο κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έδαφος, τον εναέριο χώρο και τη θάλασσά της, όσο και κατά των δικαιωμάτων των πολιτών της», ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον Καθηγητή Έβανς, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι «όπως εσείς, απλά και ξεκάθαρα δηλώσατε στην κεντρική σας ομιλία στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος τον Ιούλιο του 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή, το διεθνές δίκαιο μετράει». «Το διεθνές δίκαιο υπάρχει για να διασφαλίσει ότι ακόμα και οι μακροχρόνιες παραβιάσεις δεν ξεχνιούνται ούτε συγχωρούνται. Το διεθνές δίκαιο έχει παράσχει μια σαφή αίσθηση της συνεχιζόμενης παρανομίας των παραβιάσεων της διεθνούς έννομης τάξης», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ότι το διεθνές δίκαιο μπορεί να παραμεριστεί ως κάτι ασήμαντο. «Όλοι βλέπουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σαφή θέση σε αυτό. Από τις Γνωμοδοτήσεις του ΔΔ για το Αρχιπέλαγος Chagos και τις Πολιτικές και Πρακτικές του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, μέχρι τις πρόσφατες υποθέσεις με την επιβολή προσωρινών μέτρων, τα κράτη, όσο ισχυρά κι αν είναι, πλέον λογοδοτούν στο διεθνές δίκαιο και πιέζονται από τη διεθνή κοινότητα να συμμορφωθούν με το νόμο», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση