ΚΥΠΕ
Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μπορεί να μας οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαμηνύοντας ότι, ως Κυβέρνηση «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας».
Σε επιμνημόσυνο του λόγο, στη Λεμεσό, στο ετήσιο μνημόσυνο του αστυφύλακα Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στον Άγιο Σωζόμενο, το 1964, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη της διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και «πρωτίστως τον μεγάλο αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».
Λέγοντας πως «ο αγώνας μας από την αρχή είναι στοχευμένος, με συγκεκριμένη στρατηγική», επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά σε τι αποσκοπεί και τι επιδιώκει και υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».
«Πραγματικά θεωρώ ότι, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αναγνώριση της δικής μας πολιτικής βούλησης, μπορεί, ναι, να μας οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ακόμη, πως «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε να μεμψιμοιρούμε» και ότι «με τη δύναμη και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον ρόλο και τη σημασία της χώρας μας στην περιοχή, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας».
«Αυτός είναι ο σκοπός μας και για αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε», συμπλήρωσε.
Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι είναι χρέος και οφειλή, να μνημονεύουμε όλους τους πεσόντες και όλα τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, τα οποία θυσίασαν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα εις την υπηρεσία του καθήκοντος.
Εξάλλου, συνέχισε, η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου είναι ο θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και ο προστάτης των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών και «ο Ανδρέας Χριστοφίδης, όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοι του από τις τάξεις του Σώματος της Αστυνομίας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, φανερώνουν το ήθος και την ακεραιότητα διαχρονικά της Δύναμης, προς την οποία, ως Πολιτεία, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας».
Είπε, τέλος, ότι ο ήρωας Ανδρέας Χριστοφίδης και οι συναγωνιστές του μας δείχνουν τον δρόμο, «τον δρόμο της συνέπειας, της σταθερότητας στις αρχές μας, της άδολης και θυσιαστικής αγάπης για την πατρίδα και τον ατρόμητο ζήλο για υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας».
Του μνημοσύνου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην περιοχή Χαράκη, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα, στο προαύλιο της εκκλησίας.