ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει ένας από τους στενότερους συμμάχους

Ζήτησε τη στήριξη όλων για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει ένας από τους στενότερους συμμάχους της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Πέμπτη, κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, στην κατοικία της Γαλλίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία, και ζήτησε τη στήριξη όλων για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.

Ευχόμενος στη Γαλλίδα Πρέσβειρα Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο γρήγορη ανάρρωση από τον κορωνοϊό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα γεγονότα του 1789 δρομολόγησαν την εισαγωγή των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, προσθέτοντας ότι η Γαλλική Επανάσταση δεν αναδιαμόρφωσε μόνο τη Γαλλία, αλλά βρήκε απήχηση στην Ευρώπη και είχε μακροχρόνια επίδραση στην ευρωπαϊκή ιστορία.

«Σήμερα, αν κάποιος σκεφτεί τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνειδητοποιήσει ότι πολλά από αυτά, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την αλληλεγγύη, προέρχονται από τις θεμελιώδεις αρχές της εποχής της γαλλικής επανάστασης του δέκατου όγδοου αιώνα», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ρόλο της Γαλλίας στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ιδρυτικού μέλους και εξήρε τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου.

«Η Γαλλία έκανε εξαιρετική δουλειά και παρήγαγε τεράστιο όγκο έργου, για το οποίο πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αν και η γαλλική προεδρία ανέλαβε σε μια περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και αβέβαιης οικονομικής ανάκαμψης, η αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου είχε αναπόφευκτα βαρύ αντίκτυπο στην ατζέντα της προεδρίας.

«Ωστόσο, παρόλο που ο πόλεμος έγινε η προτεραιότητα όλων, καταφέρατε να συνεχίσετε να κατευθύνετε ουσιαστικά τις εργασίες στο Συμβούλιο σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, η ασφάλεια και η άμυνα και πολλά άλλα", πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο Μακρόν για τις πρωτοβουλίες του στην ουκρανική κρίση και τις συνεχείς προσπάθειές του για να επιτύχει την κατάπαυση του πυρός και να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη ισχυρών διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε διάφορα πολυμερή φόρα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα αυτής της συνεργασίας, όπως η σημασία που αποδίδει η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, «κάτι που αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, με τη γαλλική συμμετοχή σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του East Med Gas Forum», η συμμετοχή της εταιρείας TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, η οποία είναι πάντα σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», καθώς και την πρόσφατη επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων των TOTAL και ENI, μετά τη σύντομη διακοπή λόγω της πανδημίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες ανακαλύψεις θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας για τη δημιουργία, μαζί με τις γειτονικές χώρες, ενός στρατηγικού Ενεργειακού Διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης την «πρακτική εταιρική σχέση» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες στον τομέα της άμυνας, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και τη μείωση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την τακτική ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο και αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αγορά αριθμού ελικοπτέρων Airbus, που θα χρησιμοποιηθούν από την Εθνική Φρουρά, «πάντα για αμυντικούς σκοπούς».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, καθώς και στην έναρξη λειτουργίας ενός νέου παραρτήματος στην πόλη της Λεμεσού.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γαλλία για την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σταθερή υποστήριξή της στην επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, «το οποίο παραμένει μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης», σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

«Η υποστήριξή σας προς εμάς, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, που εργαζόμαστε για την επανένωση της χώρας μας, και όχι για τη διατήρηση του status quo ή τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη, είναι πάντα ζωτικής σημασίας. Από την πλευρά μου, αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά είναι η αποφασιστικότητά μου να επαναλάβω τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών μας, θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας και θα απαλλάσσει τη χώρα μας από κάθε είδους ξένες εξαρτήσεις», πρόσθεσε.

Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, τα αμοιβαία επωφελή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει, τα οποία «δεν αποσκοπούν στο να κερδίσουν πολιτικούς πόντους>, αλλά στο να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να ανοίξουν το δρόμο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, παραμένουν στο τραπέζι. "Για το σκοπό αυτό, η στήριξη όλων σας είναι απαραίτητη".

«Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και προσβλέπουμε με ανυπομονησία στη συνέχιση της φιλίας και της στενής συνεργασίας μαζί σας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση