ΚΥΠΕ
Η ΕΕ αποτελεί τον μόνο διεθνή παράγοντα που μπορεί να δώσει απτά κίνητρα σε όλα τα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη μέσω μιας σταδιακής και αμοιβαία επωφελούς διαδικασίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «η επίλυση του Κυπριακού θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού αλλά και για την Ευρώπη και την περιοχή».
Μιλώντας κατά την επίσημη τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων των νέων Πρέσβεων/Ύπατων Αρμοστών του Ελ Σαλβαδόρ, του Περού, της Νέας Ζηλανδίας, της Μολδαβίας, του Μεξικού, της Ζάμπιας, της Ισλανδίας και της Χιλής στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού παραμένει η υψηλότερη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.
Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό πρωταρχική του προτεραιότητα είναι να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σπάσει το υφιστάμενο αδιέξοδο, να επαναρχίσει ένας δομημένος και προσανατολισμένος σε αποτελέσματα διάλογος, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της χώρας μας, στην επανένωση των θεσμών μας και της οικονομίας μας.
Επεσήμανε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό ομόσπονδο κράτος, όπου όλοι οι πολίτες να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και αλληλοκατανόησης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εξωτερικές εξαρτήσεις. Υπογράμμισε, επίσης, πως η λύση πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σθεναρή πεποίθηση πως «οι προσπάθειές μας γα την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού μπορούν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από την απαράδεκτη θέση της για λύση «δυο κρατών» και για «κυριαρχική ισότητα», η οποία εκφεύγει του πλαισίου των ΗΕ και των όρων εντολής του ΓΓ.
Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή η ΕΕ πρέπει επίσης να παίξει έναν αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανέναρξη και στην αποτελεσματική υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων.
"Η ΕΕ αποτελεί τον μόνο διεθνή παράγοντα που μπορεί να δώσει απτά κίνητρα σε όλα τα μέρη μέσω μιας σταδιακής και αμοιβαία επωφελούς διαδικασίας. Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού αλλά και για την Ευρώπη και την περιοχή", σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη στάση αρχών των χωρών των νέων Πρέσβεων/Ύπατων Αρμοστών σε σχέση με την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκτιμούμε πάρα πολύ τη στήριξή σας στις προσπάθειές μας για να πετύχουμε επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο όπου έμειναν το 2017, και να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και δίκαιη λύση, που θα σέβεται απερίφραστα τις δημοκρατικες΄αξίες και τις θεμελειώδεις ελευθερίες, επεσήμανε.
Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως "πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που πηγάζουν από τις αναθεωρητικές δυνάμεις που συνεχώς υποσκάπτουν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα".
"Έχουμε μια κοινή ευθύνη να πολεμήσουμε τις απολυταρχικές τάσεις και τις αυξανόμενες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτους δικαίου, για το καλό των κοινωνιών μας", επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης, στην αντιφώνησή του, προς τους ξένους διπλωμάτες στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες τους.
Στην προσφώνησή του ο νέος Πρέσβης του Ελ Σαλβαδόρ, Efrén Arnoldo Bernal Chévez, εξέφρασε εκ μέρους του λαού της χώρας του και του Προέδρου της Nayib Bukele ειλικρινείς ευχές για ειρήνη, ευμάρεια και ευημερία για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της. Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σχέσεις των δυο χωρών θα συνεχίσουν να ενισχύονται.
Ο νέος Πρέσβης του Περού, Javier Raúl Martin Yépez Verdequer, αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε τον αμέριστο σεβασμό της χώρας του για τις δεσμεύσεις που καθορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, "όπως έχει εκφραστεί μέσω της μόνιμης στήριξής μας στις προσπάθειες του ΓΓ να διευκολύνει την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής, συνολική και δίκαιη λύση, βασισμένη σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".
Η Νέα Ύπατη Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας, Jacqueline Anne Frizelle, αναφέρθηκε στη συμβολή της χώρας της στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο και στο γεγονός πως αυτή συμμετείχε στις δραστηριότητες για αποναρκοθέτηση στη νησί, επισημαίνοντας πως η Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει με συνέπεια τη διαδικασία των ΗΕ για το Κυπριακό.
Ο νέος Πρέσβης της Μολδαβίας, Andrei Popov, επανέλαβε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τον Χάρτη των ΗΕ και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.
Ο νέος Πρέσβης του Μεξικό, Alejandro García Moreno Elizondo, είπε πως η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ως βάση για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, πλήρους ευθυγραμμισμένης με το διεθνές δίκαιο.
Η νέα Ύπατη Αρμοστής της Ζάμπιας, Patricia Chisanga Kondolo, ανέφερε πως ως ένα ισχυρός υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η χώρα του ενθαρρύνει την επίλυση του Κυπριακού μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου μεταξύ των μερών, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για να υπάρξει μια διαρκής λύση και σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή.
Η νέα Πρέσβης της Ισλανδίας, Bryndís Kjartansdóttir, είπε πως τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισλανδίας έχουν αναπτυχθεί και επεκταθεί στη βάση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στον οποίο και οι δυο χώρες ανήκουν στην εσωτερική αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Ανέφερε, επίσης, πως οι δυο χώρες έχουν κοινές αξίες "που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειάς μας σε ταραχώδεις εποχές".
Η νέα Πρέσβης της Χιλής, Marisol Cecilia Amparo Pérez Carranza, αναφέρθηκε στη συμβολή της χώρας της στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως "έχουμε μια ισχυρή δέσμευση για την ειρήνη και την ασφάλεια, και πιστεύουμε στη σημασία της προώθησης και ενίσχυσης πολυμερών θεσμών και υποστήριξης των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως επίσης της ισότητας στο διεθνές επίπεδο".