ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τις θέσεις αρχών στο Κυπριακό

Επανέλαβε την πρόταση του για ενεργότερο ρόλο της Ε.Ε

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη θέση αρχών, που τηρεί η Βουλγαρία στο Κυπριακό και επανέλαβε την πρότασή του για έναν πιο ενεργό ρόλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βουλγαρίας Nedialtcho Dantchev, ο Πρόεδρος είπε, «θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας εκτίμηση για τη θέση αρχών της Βουλγαρίας στο Κυπριακό και τη μακρόχρονη και πολύτιμη στήριξη της χώρας σας στις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση μέσω μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ».

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, ανέφερε, δεν είναι βιώσιμη επιλογή, ούτε για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, ούτε για κανέναν  που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του στην προσπάθεια για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

Σημείωσε ότι εκείνο που είναι τώρα σημαντικό είναι πώς θα σπάσει το σημερινό αδιέξοδο για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια συνολική λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι σημαντικό να εντοπιστούν κίνητρα που θα δημιουργήσουν λύσεις  αμοιβαίου οφέλους (win – win) για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Έχοντας αυτό κατά νου, επιδιώκω έναν πιο ενεργό ρόλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ο μόνος διεθνής παράγοντας που διαθέτει τα εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν απτά κίνητρα για όλα τα μέρη, μέσω μιας σταδιακής, αμοιβαία επωφελούς διαδικασίας (win-win) ".

Η πρωτοβουλία αυτή, επεσήμανε, δεν αμφισβητεί ούτε υποκαθιστά τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ και την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά έχει σκοπό να στηρίξει τα Ηνωμένα Έθνη στο ρόλο τους και να διευκολύνει τις προσπάθειές τους.

Εν τω μεταξύ, είπε, θα συνεχίσουμε έχοντας κατά νου την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα και την αποφυγή εντάσεων, παραβιάσεων και νέων τετελεσμένων.

Αναφέρθηκε στην προκλητική ρητορική και ενέργειες της Τουρκία, λέγοντας ότι δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, που είναι απαραίτητο για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αυτή η προοπτική, συνέχισε, υπονομεύεται περαιτέρω, από τη διακηρυγμένη πολιτική της Τουρκίας για μια λύση «δύο κρατών» και την προσπάθειά της να αναβαθμίσει την παράνομη αποσχιστική οντότητά της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στη διεθνή σκηνή κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 541 και 550.

Σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακαλέσει τις παράνομες ενέργειες και παραβιάσεις της και δεν έχει σεβαστεί ούτε εφαρμόσει ακόμη τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου ψηφίσματος 2587 (2021) και των σχετικών Προεδρικών Δηλώσεων (23 Ιουλίου 2021, 09 Οκτωβρίου 2020) όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαίωσε το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία γιορτάζουν φέτος την 63η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές όλα αυτά τα χρόνια και έχουν ενισχυθεί σε εξαιρετικά επίπεδα εμπιστοσύνης, φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο λαών.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη βουλγαρική κοινότητα στην Κύπρο προσθέτοντας ότι αποτελεί έναν επιπλέον σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών και αναμφίβολα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βούληση και επιθυμία του για περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση της συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, για καλύτερη αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Κλείνοντας, ζήτησε από τον Πρέσβη να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev και στον Πρωθυπουργό Galab Donev, καθώς και στον φίλο λαό της Βουλγαρίας τους θερμότερους χαιρετισμούς του και ένα μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση