ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος Βουλή ΗΒ: Πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου

Ο Βρετανός αξιωματούχος βρίσκεται στην Κύπρο από την Τρίτη για τριήμερη επίσκεψη

ΚΥΠΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Λίντσεϊ Χόιλ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Βρετανός αξιωματούχος βρίσκεται στην Κύπρο από την Τρίτη για τριήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα προσφωνήσει επίσης την Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρία του Σώματος στις 4.00 μ.μ. σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώνει τη δυνατή φιλία Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και την αμοιβαία προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες.

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ επαναδιατύπωσε την στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο «ανεξαρτήτως κυβέρνησης», προσκαλώντας την κυπριακή πλευρά να παρουσιάσει «νέες προτάσεις» περί βρετανικής στήριξης στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφορικά με το ζήτημα των αυξημένων διδάκτρων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανέφερε πως το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι για τον ίδιο πολύ σημαντικό και διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής πως θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου επί του θέματος κατά την επιστροφή του στη χώρα.

Για το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων ανέφερε πως ο ρόλος τους είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ειρήνης, για το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε και τα οικονομικά οφέλη από τις σχετικές επενδύσεις στην περιοχή.

Δεδομένων των διεθνών γεωπολιτικών προκλήσεων, όπως η αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ εξέφρασε την ελπίδα του πως η ειρήνη θα επικρατήσει, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Σε σύντομή του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέδειξε τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής δεν είναι πρόβλημα του παρελθόντος αλλά καθημερινά καταγράφονται παραδείγματα ενός ανοικτού προβλήματος. «Χρειαζόμαστε την εποικοδομητική παρέμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν ζητούμε τη διακοπή των σχέσεων με την Τουρκία αλλά την σωστή οριοθέτηση για θετική μεταβολή της τουρκικής πολιτικής», συμπλήρωσε σχετικά.

Από την πλευρά των μελών της Επιτροπής, τον λόγο έλαβε αρχικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον σερ Λίντσεϊ Χόιλ στην Κύπρο, χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ειδικότερα μέσω της συμμετοχής της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία.

Ο κ. Τορναρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση μέσω του αξιωματούχου της να καταβάλλει «το άπαν το δυνάμεων για να πείσετε την Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές δίκαιο, τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις για το Κυπριακό προβλήματος και τη βάση λύσης, τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία». Επιπλέον, στάθηκε και στο ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων για Ευρωπαίους φοιτητές μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας προτάσεις από τη βρετανική πλευρά προς ελάφρυνση της κατάστασης των διδάκτρων για τους Κύπριους φοιτητές που συνεχίζουν να επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε στη συνέχεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος, αφού επεσήμανε τις πολύ στενές σχέσεις των δύο λαών που διατηρούνται μέχρι σήμερα με τη μαζική παρουσία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαμονή πολλών χιλιάδων Βρετανών πολιτών στην Κύπρο, τόνισε την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποφασιστικής αντιμετώπισης νέων και παλαιών απειλών για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Αναφορικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Λουκαΐδης ζήτησε στήριξη «για συνέχιση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό και να μην ανοίξουν νέα ζητήματα», προσθέτοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών, ενώ κάλεσε επίσης για τερματισμό των τετελεσμένων για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και της προκλητικότητας Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπεριφορές που «υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων και συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε αρχικά η Βουλευτής Λευκωσίας και Αναπληρώτρια Πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία αφού τόνισε τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε πως αυτές επισκιάζονται από το Κυπριακό πρόβλημα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντοτε υποστήριζε τη σωστή λύση του Κυπριακού», ανέφερε σχετικά, τονίζοντας ειδικότερα ότι το θέμα της πολιτικής ισότητας «δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία από αυτή που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορεί να αποτελέσει προϊόν πολιτικής αλχημείας».

Η κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να επανεπιβεβαιώσει παλαιότερη τοποθέτησή της σύμφωνα με την οποία το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο είχε χαρακτηριστεί ως «αναχρονιστικό», ενώ με την παράλληλη ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής εξέφρασε την άποψη πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει αναδείξει τον ρόλο χωρών όπως η Κύπρος για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίζει τη θέση της Κύπρου και της Ελλάδας για τον τερματισμό των εγγυήσεων στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη διαπραγμάτευσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου του καθεστώτος και της αποστολής των Βρετανικών Βάσεων, καλώντας και τις δύο πλευρές να «αφήσουμε πίσω μας αποικιοκρατικά κατάλοιπα».

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κατέθεσε ερωτήματα στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με ενδεχόμενες σκέψεις κατάργησης των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο βάσει σχετικών δικαστικών αποφάσεων του 2018 και αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και σχετικά με την προσφυγή 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ στην αγγλική δικαιοσύνη και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για βασανιστήρια, η οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί. Τέλος, ο κ. Χρίστου κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση ως εγγυήτρια δύναμη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία «για αλλαγή προσανατολισμού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», ενώ εισηγήθηκε επίσκεψη του Σερ Λίντσεϊ Χόιλ στα φυλακισμένα μνήματα ως «μήνυμα φιλίας».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέδειξε στην τοποθέτησή του τον ειδικό δεσμό, αλλά και την ειδική ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Κύπρο, η οποία θα ήθελε να είναι πιο συγκεκριμένη. Αναφέροντας πως «κατοχή, προσφυγιά, εθνοκάθαρση δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από μια δημοκρατική κοινωνία», ο κ. Ευσταθίου τόνισε πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σταθεί σε θέματα αρχών και να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό, καθώς βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για να ασκήσει αυτόν τον ρόλο ως εκπρόσωπος ενός λαού «ο οποίος έφερε στον κόσμο τη Magna Carta και το Habeas corpus».

Από το Κίνημα των Οικολόγων, η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέδειξε την ανάγκη προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας των γυναικών πολιτικών, ενώ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προστατεύσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων που διώκονται από την Τουρκία. Η κ. Ατταλίδου στάθηκε επίσης στο ζήτημα της απώλειας του δικαιώματος συμμετοχής σε τοπικές εκλογές για Κύπριους και Άγγλους πολίτες που ζουν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο αντίστοιχα μετά το Brexit, καλώντας για την ανεύρεση μίας λύσης στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, ενώ κατέληξε πως θεωρεί δεδομένη τη θέση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων περί μη συναίνεσης «σε οποιαδήποτε προσπάθεια διχοτόμησης της Κύπρου και μιας λύσης δύο κρατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση