Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό σε συνάρτηση με την προεκλογική μάχη βρίσκονται στον αφρό της πολιτικής -και όχι μόνο- επικαιρότητας της χώρας.
Ευθυγράμμιση του Κυπριακού με το Ουκρανικό στα μάτια της διεθνούς κοινότητας
Με το σταυροδρόμι να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο και το σκηνικό ιδιαίτερα ευμετάβλητο οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διαφοροποίηση των αξόνων της εξωτερικής πολιτικής. Όπως ανέφερε η Διευθύντρια της «Καθημερινής» Μαρίνα Οικονομίδου μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων» και σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποίησε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου σε διπλωμάτες η κατεύθυνση που θ’ακολουθηθεί θα έχει ως στόχο την ευθυγράμμιση του Κυπριακού με το Ουκρανικό πρόβλημα. Δηλαδή η διαχείριση και αντιμετώπιση από πλευράς διεθνούς κοινότητας σε σχέση με το Κυπριακό και το Ουκρανικό θα πρέπει να είναι -ιδανικά- στην ίδια βάση.
Η κατεύθυνση που θ’ακολουθηθεί θα έχει ως στόχο την ευθυγράμμιση του Κυπριακού με το Ουκρανικό πρόβλημα
Κάτι τέτοιο φυσικά μόνο απλή υπόθεση δεν είναι αφού πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου υπάρχουν στο εξωτερικό πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, ενώ ακόμη και μεταξύ των δύο προβλημάτων υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος δεν μάσησε τα λόγια του αφού σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» παραδέχθηκε πως το Κυπριακό δεν βρίσκεται σε καλό σημείο ενώ η στασιμότητα που παρατηρείται ενδέχεται να παραταθεί μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία το 2023.
Τι περιμέναμε από το debate
Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τη μάχη των υποψηφίων για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές με την Διευθύντρια της «Κ» να υπογραμμίζει πως την ώρα που οι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα κοινά -φέρνοντας ως παράδειγμα την υψηλή τηλεθέαση του άτυπου debate που προβλήθηκε 3 φορές από την κρατική τηλεόραση- οι υποψήφιοι «απογοήτευσαν» με την πρώτη τους παρουσία.
Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές σε Μον Πελεράν και Κραν Μοντανά, η άκρατη παρελθοντολογία και η ανταλλαγή κατηγοριών από τους τρεις κύριους υποψηφίους, που τυγχάνει -ο καθένας με τον τρόπο και την ιδιότητα του- να υπήρξαν πρωταγωνιστές ή εμπλεκόμενοι στα όσα συνέβησαν δεν συμβαδίζουν με το σήμερα, αφού από το 2018 τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας έχουν αλλάξει άρδην. Το τι μέλλει γενέσθαι με το Βαρώσι, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, οι απειλές για προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του κατοχικού ηγέτη για λύση δύο κρατών θα έπρεπε να απασχολήσουν και να πρωτοστατήσουν στο διάλογο των υποψηφίων την ώρα που οι πολίτες αναμένουν ποιοτική πολιτική συζήτηση και θέσεις.
Τι είδαμε τελικά
Θα περιμέναμε λοιπόν από έναν έμπειρο διπλωμάτη και πρωταγωνιστή των εξελίξεων όπως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πέραν του να ανακινήσει το θέμα με το Μον Πελεράν και το Κραν Μοντανά να καταθέσει ένα πλάνο για το πως ανατρέπεται αυτή η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Θα περιμέναμε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη που ήταν μέχρι πρόσφατα Υπουργός Εξωτερικών κάτι περισσότερο από την άποψη για τοποθέτηση εκπροσώπου ή παρατηρητή και συζητήσεις εντελώς θεωρητικές. Και τέλος θα αναμέναμε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου κάτι παραπάνω από την άμεση αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που σύμφωνα και με διπλωματικές δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε λογικό πριν από την λύση του Κυπριακού.