Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Προεδρικές με μόλις 48 ώρες να απομένουν για την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών. Καθώς τα επιτελεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζονται για την μεγάλη «μάχη», η «Κ» συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Έφορος Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, όλα βαίνουν βάση χρονοδιαγράμματος. Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη (02/02) δόθηκαν οι κάλπες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού και σήμερα Παρασκευή (03/02) είναι προγραμματισμένο να δοθούν και οι υπόλοιπες κάλπες στους προεδρεύοντες στα εκλογικά κέντρα της Κύπρου. Συνολικά, τα εκλογικά κέντρα ανέρχονται στα 1.148 εκ των οποίων τα 35 είναι σε 12 χώρες του εξωτερικού.
Πότε ανοίγουν οι κάλπες και η διαδικασία
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί με διάλειμμα από τις δώδεκα μέχρι τη μια το μεσημέρι, ενώ στις έξι το απόγευμα οι κάλπες θα κλείσουν για να ξεκινήσει η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες έχοντας μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή εκλογικό βιβλιάριο τα οποία μπορούν να είναι και ληγμένα καθώς θα χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς ταυτοποίησης. Στη συνέχεια θα λάβουν το ψηφοδέλτιο και αφού εισέλθουν στο παραβάν θα μπορούν να επιλέξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους σημειώνοντας σταυρό,√ ή Χ στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου, με μπλε ή μαύρο στυλό. Σημαντικό είναι οι πολίτες να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα των εκλογών.
Το τελικό αποτέλεσμα
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, γύρω στις οκτώ με οκτώ και μισή το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών. Διευκρίνισε ότι έχουν προσθέσει στις εκτιμήσεις τους ένα μισάωρο λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή των αποτελεσμάτων στο μηχανογραφικό σύστημα.
Μάθε πού ψηφίζεις
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy, καταχωρώντας αριθμό ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης. Ο δεύτερος είναι με γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (SMS) στον αριθμό 1199, καταχωρώντας wtv κενό αριθμό ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης π.χ. wtv 900500 01/06/1990. Ο τρίτος είναι μέσω της τηλεφωνικής υπηρεσίας πληροφόρησης: Παγκύπριος αριθμός: 77772212, Λευκωσία: 22804348, Λεμεσός: 25806443, Αμμόχωστος: 23200935, Λάρνακα: 24801858, Πάφος: 26801143, Υπουργείο: 22867771. Σημειώνεται ότι για την υπηρεσία αποστολής μηνύματος SMS καθώς για τον παγκύπριο αριθμό τηλεφώνου, ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις: αποστολή μηνύματος στο 1199 : €0,02/μήνυμα, κλήση στον παγκύπριο αριθμό : €0,08/λεπτό.
Για τους ψηφοφόρους που δύναται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε προ ημερών τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 25 πόλεις σε 12 χώρες του εξωτερικού. Η καταμέτρηση θα γίνει επί τόπου μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Βρείτε τις τοποθεσίες και τις διευθύνσεις ΕΔΩ.
Πώς θα ψηφίσουν οι θετικοί στον κορωνοϊό
Στα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό, βρίσκονται σε περιορισμό και είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, τη μέρα των εκλογών, χορηγείται άδεια να μεταβούν αποκλειστικά και μόνο στο εκλογικό Κέντρο όπου είναι εγγεγραμμένα, για σκοπούς άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Στο εκλογικό κέντρο μπορούν να μεταβούν είτε με τα πόδια είτε με ιδιωτικό όχημα στο οποίο θα έχουν για αποκλειστική χρήση για την ημέρα εκείνη και χωρίς άλλες στάσεις επισκέψεις. Σημειώνεται πως απαγορεύεται η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν προστατευτική μάσκα. Μάλιστα, ο κ. Βασιλείου ξεκαθάρισε ότι οι νοσούντες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους δικό τους στυλό. «Συστήνουμε οι ψηφοφόροι να χρησιμοποιούν τα στυλό που δίνονται στα εκλογικά κέντρα διότι αν γίνει οποιοδήποτε λάθος με το χρώμα του στυλό και δεν είναι μπλε η μαύρο το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται». Πρόσθεσε ότι τα στυλό θα δίνονται αποστειρωμένα στους ψηφοφόρους και μετά την ψηφοφορία θα αποστειρώνονται εκ νέου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα γίνει χρήση των κουρτινών καθώς αποτελούν πηγή μετάδοσης του ιού. Δείτε αναλυτικά το πρωτόκολλο ΕΔΩ.
Πώς θα ψηφίσουν οι εγκλωβισμένοι
Για τους ψηφοφόρους που θα έρθουν από τα κατεχόμενα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις από τον Επίτροπο Προεδρίας ούτως ώστε να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα που θα ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, έχουν καθοριστεί δύο εκλογικά κέντρα, στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου στο οποίο θα ψηφίσουν οι 193 εγκλωβισμένοι της επαρχίας Αμμοχώστου, και στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’ στη Λευκωσία όπου θα ψηφίσουν οι εγκλωβισμένοι της επαρχίας Κερύνειας. Στην περίπτωση που κάποιος εγκλωβισμένος ζει στις ελεύθερες περιοχές μπορεί να αποταθεί στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών (Τηλ: 22867640) και να εκδοθεί ειδική εξουσιοδότηση για να ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο εκλογικό κέντρο.
Με τι καιρό θα πάμε στις κάλπες
Βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, ο καιρός δεν θα είναι κυρίως αίθριος, ιδιαίτερα την Κυριακή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μια ομπρέλα θα κάνει τη δουλειά της» και διευκρίνισε ότι θα βρέχει τοπικά σε όλη τη χώρα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα φαινόμενα δεν αναμένεται να είναι έντονα σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί το εκλογικό σώμα να ασκήσει το δικαίωμά του.
Τι ώρα ψηφίζουν Πρόεδρος, υποψήφιοι και αξιωματούχοι
- 8:00: Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Υποψήφιος
- 8:15: Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Υποψήφια
- 8:30: Μάριος Καρογιάν, Πρόεδρος ΔΗΠΑ
- 8:45: Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΔΗΚΟ
- 9:00: Στέφανος Στεφάνου, ΓΓ ΑΚΕΛ
- 9:15: Ανδρέας Μαυρογιάννης, Υποψήφιος
- 9:30: Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- 9:45: Νίκος Χριστοδουλίδης, Υποψήφιος
- 10:00: Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος Βουλής
- 10:15: Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος ΔΗΣΥ
- 10:15: Ανδρέας Ευστρατίου, Υποψήφιος
- 10:30: Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Υποψήφιος
- 10:45: Γιώργος Κολοκασίδης, Υποψήφιος
- 11:00: Γεώργιος Βασιλείου, Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- 11:00: Λουκάς Σταύρου, Υποψήφιος
- 11:15: Αχιλλέας Δημητριάδης, Υποψήφιος
- 11:30: Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος ΕΛΑΜ
- 11:45: Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ
- 13:00: Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος Οικολόγων
- 13:15: Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, υποψήφια
- 14:00: Αλέξιος Σαββίδης, Υποψήφιος
- 15:15: Ανδρόνικος Ζερβίδης, Υποψήφιος
Καταγγελίες και παράπονα
Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της ψηφοφορίας η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, μαζί με λειτουργούς του γραφείου της, θα προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους στα εκλογικά κέντρα για συμμόρφωση με τα πιο κάτω:
- Ο εκλογικός κατάλογος διατίθεται στα κόμματα / υποψήφιους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας, με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 34.361 και ημερομηνία 1.11.1990. Στους εκλογικούς καταλόγους που χορηγούνται στα κόμματα / υποψηφίους δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας των ψηφοφόρων, η ημερομηνία γέννησης και το ονοματεπώνυμο του πατέρα.
- Είναι νόμιμο και θεμιτό, οι αντιπρόσωποι να κρατούν σημειώσεις κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
- Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν αναφωνείται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας των ψηφοφόρων, επειδή αυτό ελλοχεύει κίνδυνους κοινοποίησης του σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
- Μετά το πέρας των εκλογών κατάλογοι και σημειώσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, ασύμβατους, με τον αρχικό σκοπό της συλλογής των δεδομένων, και θα πρέπει να καταστρέφονται.
Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», η κ. Λοιζίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ελεγχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός εκλογικών κέντρων και σημείωσε ότι το τηλέφωνο του γραφείου της το οποίο είναι 22818456 θα το απαντά απευθείας η ίδια και θα καταγράφονται οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις των οδηγιών. Ερωτηθείσα αν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις Προεδρικές αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών, η κ. Λοιζίδου απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι ο αριθμός είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με την ίδια, έγιναν μόλις πέντε καταγγελίες σε σχέση με ανεπιθύμητα μηνύματα τα οποία αφορούσαν την προώθηση υποψηφιότητας χωρίς συγκατάθεση και χωρίς το stop sms. Οι τρεις καταγγελίες έχουν ήδη διερευνηθεί και οι άλλες δύο έχουν καταχωρισθεί μόλις την Παρασκευή.