ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίκος Χριστοδουλίδης στην «Κ»: Να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία ενισχύει τα δικά μας επιχειρήματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολιτική προσωπικότητα διορισμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρμοδιότητα στο Κυπριακό και στην ένταξη του πολιτικού προβλήματος στην ατζέντα των ευρωτουρκικών προτείνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Κ» ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητος, χωρίς κομματική υποστήριξη, υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής ∆ημοκρατίας στις εκλογές του επόμενου Φεβρουαρίου αναφέρει ακόμα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία σχημάτων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να καλυφθεί το κενό που αφήνει η σταδιακή αποχώρησή τους. Ο κ. Χριστοδουλίδης προαναγγέλλει ότι σε περίπτωση ανάδειξής του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής ∆ημοκρατίας θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

– Βρεθήκατε στην Αθήνα και συναντηθήκατε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Ποιο το περιεχόμενο των επαφών σας;

– Πάντα στην κορυφή βρίσκεται το Κυπριακό και πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες. Μιλώντας για το Κυπριακό, πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το διεθνές πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε και αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια Ε.Ε. να αντιδρά, ορθά, παρά το κόστος που επωμίζεται, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μια εισβολή που δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από αυτά που έγιναν στην Κύπρο το 1974. Η Ε.Ε. θεωρώ ότι είναι ο πυλώνας στον οποίο θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να επικεντρωθούν στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Και να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Άγκυρα θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού μόνο αν νιώσει και η ίδια τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Τουρκία, όχι για τους Τουρκοκυπρίους. Εδώ και καιρό υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών στα οποία δεν παρατηρείται καμία απολύτως πρόοδος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία θα ήθελε κατάληξη σε αυτά τα θέματα. Θέματα όπως η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, η αεροπορική συμφωνία. Υπάρχουν πολλά θέματα στο καλάθι των ευρωτουρκικών. Και θεωρώ ότι θα πρέπει σε αυτό το καλάθι να προστεθεί και το Κυπριακό. Να θυμίσω ότι εδώ και καιρό με ενέργειες της Λευκωσίας αλλά και αποφάσεις των «27» υπάρχουν «παγωμένα» αρκετά κεφάλαια στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία σε ένα διάλογο ο οποίος, φυσικά, δεν θα ξεφεύγει από το πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά με την Ε.Ε. να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η δική μας προσέγγιση είναι να γίνει αυτό μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ∆εν χρειαζόμαστε τεχνοκράτη ως επικεφαλής, χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα της Ευρώπης η οποία θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορεί να αναλάβει αυτή την προσπάθεια. Μια προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, να συζητήσει, να γνωρίζει τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό, και όλα αυτά να συζητηθούν μαζί ώστε να μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση πραγμάτων που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλες τις πλευρές.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023