ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο τραπέζι η επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ

Δεν διχάζουν το κόμμα μόνο οι δύο υποψηφιότητες, αλλά και το ποια θα πρέπει να είναι η θέση του στο σενάριο ήττας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη Τετάρτη ο Νίκος Τορναρίτης καλείτο από τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχάλαρο να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει ο ΔΗΣΥ στο ενδεχόμενο που δεν περάσει στον β΄ γύρο, η αμηχανία του έμπειρου στελέχους ήταν εμφανής. Ενώ αρχικά δήλωνε πως η απόφαση θα είναι συλλογική –όπως είπε πρόσφατα ο Νίκος Αναστασιάδης– στη συνέχεια αναδιατύπωνε ατάκτως και συμμορφωνόταν στη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζοντας πως το κόμμα θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, βεβαίως, δεν κατάφερε να δώσει απάντηση αν τελικά ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση στο σενάριο εκλογής Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι διφορούμενες δηλώσεις Τορναρίτη στο ΣΙΓΜΑ ήταν ενδεικτικές του αναβρασμού που επικρατεί εντός του ΔΗΣΥ.

Το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του Συναγερμού στο σενάριο ήττας Νεοφύτου είναι κάτι που όχι μόνο συζητείται εντόνως στους διαδρόμους του κόμματος, αλλά εξελίσσεται και ως το νέο σημείο που διχάζει. Καθόλου τυχαίο ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε πρόσφατο debate πως ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αν χάσει, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην περιβόητη συνέντευξη στο OMEGA είπε με νόημα πως αυτή θα είναι μία απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά. Προειδοποίησε μάλιστα πως ο ίδιος θα παρέμβει προσωπικά για την ενότητα του κόμματος, χωρίς να εξηγεί με ποιον τρόπο.

Τα σενάρια ενός μεταβατικού Προέδρου στο κόμμα και οι σκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Οι λόγοι που ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλησε να προλάβει πως στο ενδεχόμενο ήττας του, ο ΔΗΣΥ θα είναι στην αντιπολίτευση ποικίλουν. Προφανώς και θέλει να κόψει μία και καλή την αίσθηση που υπάρχει στο συναγερμικό ακροατήριο, πως είτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκλεγεί, είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κυβερνά ο ΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση να διακόψει την απενοχοποιημένη ψήφο που δίνουν Συναγερμικοί στον Χριστοδουλίδη. Αντιθέτως, η Πινδάρου θέλει να στείλει το μήνυμα πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης όπως και οι συναγερμικοί ψηφοφόροι που θα τον στηρίξουν με την κίνησή τους βρίσκονται απέναντι από το κόμμα.

Εκτός του μητρώου του ΔΗΣΥ θα βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την 5η Ιανουαρίου, όταν θα εξαγγείλει επίσημα υποψηφιότητα, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

Εκτός μητρώου

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αποδόμησης της αίσθησης πως υπάρχουν δύο συναγερμικοί υποψήφιοι, λήφθηκε η απόφαση στο Πολιτικό Γραφείο πως θα βρεθούν εκτός του μητρώου του Δημοκρατικού Συναγερμού από την 5η Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή της επίσημης εξαγγελίας των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές ο Νίκος Χριστοδουλίδης και όσα συναγερμικά μέλη ή στελέχη προτείνουν την υποψηφιότητά του.

Το παρασκήνιο του Ιούλη

Το αν η απόφαση θα υλοποιηθεί τελικώς είναι ένα ανεξάρτητο θέμα. Και αυτό αν λάβουμε υπόψη ότι τον περασμένο Ιούλιο, το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, ενώ προετοιμαζόταν να θέσει εκτός ΔΗΣΥ τον Νίκο Χριστοδουλίδη άλλαξε πλεύση την υστάτη. Η αποκάλυψη της είδησης από την «Κ» για το τι θα γινόταν στη συνεδρία, προκάλεσε αντιδράσεις στελεχών και παραγόντων λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρία. Ενδεικτική η δημόσια διαφοροποίηση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, τα τηλέφωνα αντιδράσεων που πλήθαιναν στην Πινδάρου με αποτέλεσμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως είχε πει, να το πάρει πάνω του και να διατηρήσει το όλο θέμα μετέωρο. Ο συναγερμικός πρόεδρος δεν ήθελε εν τω μέσω της προεκλογικής να στείλει το μήνυμα των εκκαθαρίσεων και ότι το κόμμα κλείνει αντί να ανοίγει, ενώ φέρεται να έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις επιχειρηματικών κύκλων αλλά και του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη. Ψηφίστηκε τότε η αοριστολογία ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος», δημιουργώντας δυσφορία σε αρκετά στελέχη της πρώτης γραμμής αλλά και της κυβέρνησης που θεωρούσαν ότι έπρεπε να πάρουν ξεκάθαρη απόφαση. Σε αυτό τον κύκλο ανήκαν οι Χάρης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Αναστασία Ανθούση και Μιχάλης Σοφοκλέους. Τα εν λόγω στελέχη φέρεται να μη διαφώνησαν δημοσίως σε μία προσπάθεια να μην αδειάσουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου ωστόσο εκτιμούσαν πως ένα κόμμα αρχών και θέσεων δεν θα έπρεπε να διατηρήσει την πόρτα ανοικτή στον κ. Χριστοδουλίδη. Όχι μόνο γιατί όπως υποστήριζαν είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, αλλά γιατί στις συναντήσεις που είχαν με μέλη του κόμματος, κάποιοι εξ αυτών είχαν πειστεί πως η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ήταν παραδόξως με τη σύμφωνη γνώμη του «μετρ του παρασκηνίου» Αβέρωφ Νεοφύτου. Άλλοι βεβαίως απενοχοποιούσαν την ψήφο υπέρ του τέως υπουργού Εξωτερικών καθώς εξακολουθούσε να απολαμβάνει την δημόσια εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη και κυρίως να εξακολουθεί να είναι μέλος του ΔΗΣΥ. Υπήρχε βεβαίως και η θέση στελεχών όπως ο Δημήτρης Δημητρίου που θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο ήταν εντελώς παράκαιρο και πως θα οδηγούσε στην ηρωοποίησή του αντί στην αποδόμησή του.

Το τι έγινε τότε αποτελεί ιστορία για να διηγούνται, το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ανοίγει εκ νέου το όλο ζήτημα στην τελική ευθεία των εκλογών. Στον ΔΗΣΥ θέλουν να αποτρέψουν στελέχη από το να προτείνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως υποψήφιο και με αυτό τον τρόπο να εμπεδωθεί το αφήγημα περί δύο συναγερμικών υποψηφιοτήτων. Βάσει δημοσκοπήσεων άλλωστε ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται διχασμένος μεταξύ της υποψηφιότητας Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη. Η πρόσφατη μάλιστα τοποθέτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών στον active, ότι δηλαδή έχει ανοικτή πόρτα για να συμμετέχουν στο υπουργικό υφιστάμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη, ενίσχυσε τη σύγχυση και προκάλεσε αναβρασμό στο Πολιτικό Γραφείο, όταν κάποιο εκ των μελών διάβασε την είδηση. Πρωτοστάτης της έκρηξης ήταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης που θεώρησε πολιτικά ανήθικη την πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάποιοι εντός της αίθουσας διερωτήθηκαν μεταξύ τους ποιους φωτογραφίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Χάρης Γεωργιάδης από την άλλη επέλεξε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα βρίσκεται σε πλήρη οργανωτική διάταξη και πως ο τέως υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος με τις επιλογές του. Θέλουν παράλληλα να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ο Νίκος Χριστοδουλίδης να έχει τον όποιο έμμεσο ρόλο στην επόμενη μέρα του κόμματος.

Όμως σε όλη αυτή τη συζήτηση η Πινδάρου φέρεται να υποβάθμισε τον ρόλο που θέλει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ. Καθόλου τυχαία η παρέμβασή του στο OMEGA, όταν ξεκαθάρισε πως σε αντίθεση με την δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι το κόμμα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, αν χάσει ο ίδιος τις εκλογές, υπογράμμισε πως η όποια απόφαση θα είναι συλλογική. Για κάποιους κύκλους ήταν μήνυμα και προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου πως αν χάσει τις εκλογές δεν μπορεί να προκαταβάλει και τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα. Όμως έστειλε και το προειδοποιητικό μήνυμα πως θα παρέμβει για την ενότητα του κόμματος και σημείωσε με νόημα πως η εποχή που όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος τελείωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει στο στενό του περιβάλλον πως σε ένα σενάριο που στον β΄ γύρο βρεθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν θα δεχτεί το κόμμα του να σταθεί απέναντι από τον τέως υπουργό Εξωτερικών. Αντιθέτως θεωρεί πως θα πρέπει να συγκυβερνήσουν με τον κ. Χριστοδουλίδη και για μία τέτοια απόφαση ρόλο θα παίξει η νέα κατάσταση πραγμάτων στον ΔΗΣΥ.

Η εξαγγελία Πετρίδη στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται από πολλούς η έναρξη μιας νέας συμμαχίας και στον προεκλογικό αλλά και μετεκλογικό πεδίο.

Μεταβατικός πρόεδρος

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τις εκλογές ακολουθεί εκλογικό συνέδριο για εκλογή νέας ηγεσίας. Σε ένα σενάριο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκλεγεί, τότε θα έχει καίριο ρόλο στη διαδοχολογία, ενώ στο σενάριο ήττας ρόλο θα παίξει το ποσοστό που θα λάβει. Ασχέτως πάντως αυτών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκαθαρίσει πως θα επαναδιεκδικήσει, αν δεν εκλεγεί, έστω κι αν στο παρασκήνιο συζητείται πως η παραμονή του σε συνδυασμό με την ήττα θα οδηγεί το κόμμα στη συρρίκνωση ποσοστών. Εδώ ακριβώς αναμένεται να παίξει τον δικό του πυροσβεστικό ρόλο ο Πρόεδρος. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που βλέπουν πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν ένας μεταβατικός πρόεδρος στον ΔΗΣΥ. Ο μεταβατικός πρόεδρος για κάποιους θεωρείται εγγύηση ενότητας και μπορεί να είναι ένα πρόσωπο όπως ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος διατηρεί και καλή σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο στον στενό περίγυρό του, όπως και την επιλογή Νίκου Νουρή, του οποίου την πολιτική φρόντισε να επικροτήσει δύο φορές δημοσίως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εγείροντας ερωτήματα αν ανήκει στα στελέχη που θα βρίσκονται στο εν δυνάμει υπουργικό του συμβούλιο, αν τον βλέπει ως εν δυνάμει πρόεδρο του ΔΗΣΥ με τον οποίο θέλει να συνεργαστεί ή έναν εν δυνάμει σύμμαχο. Ένας μεταβατικός πρόεδρος, πάντως, ενδεχομένως να βολεύει νεαρότερα στελέχη που ενδιαφέρονται όπως ο Δημήτρης Δημητρίου, ίσως και η Αννίτα Δημητρίου, δεν είναι σίγουρο πόσο ευνοεί τον Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αν και κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα κάνει, θεωρείται βέβαιο πως θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Οι παλιοί και οι νέοι πρωταγωνιστές

Ήδη διαμορφώνονται πάντως συμμαχίες και αναδεικνύονται τα πρόσωπα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Νίκος Τορναρίτης ήταν ο πρώτος που ξεκαθάρισε σε συνάντηση της ηγετικής πυραμίδας πως θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα εμμείνει μέχρι τέλους σε αυτή την απόφαση. Με ενδιαφέρον βεβαίως παρακολουθούν στελέχη και τον τρόπο που κινείται ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ίσως αλησμόνητη θα μείνει στον δημοσκόπο Νάσιο Ορεινό η στρατηγική αποδόμησης των δημοσκοπήσεών του από πλευράς του Ευθύμιου Δίπλαρου. Μία τακτική που ξεκίνησε πρώτος ο Αβέρωφ Νεοφύτου και προκάλεσε αντιδράσεις για την αμφισβήτηση του εν λόγω εργαλείου. Όμως πίσω από την επιθετική διάταξη Δίπλαρου πολλοί διερωτήθηκαν τι κρύβεται. Αφενός γιατί στο παρελθόν οι σχέσεις Αβέρωφ-Δίπλαρου δεν ήταν ιδανικές και αφετέρου γιατί η σχέση προσήλωσης είναι με τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό που λέγεται είναι πως ο υπερβάλλων ζήλος του συνδέεται με το ότι αν διεκδικήσει και αυτός το κόμμα, δεν θα θέλει να έχει απέναντί του τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αν κάποιος βεβαίως θεωρείται πλέον ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο ο συναγερμικός πρόεδρος, αυτός είναι ο υπουργός Οικονομικών. Η κίνησή του να τον εξαγγείλει ως τον υπουργό Οικονομικών του θεωρήθηκε από πολλούς και ως ένδειξη αναγνώρισής του από τον κ. Νεοφύτου. Σε ένα σενάριο εκλογής Νεοφύτου διαφαίνεται μία νέα ισχυρή συμμαχία στη Δεξιά, σ’ ένα σενάριο ωστόσο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου χάσει, είτε δείχνει ποιον επιθυμεί ως συνεχιστή του, είτε επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να τον κρατήσει στο δικό του στρατόπεδο. Ο κ. Πετρίδης πάντως έχει ισχυρή άποψη για την επόμενη μέρα και έχει ξεκαθαρίσει πως στο σενάριο ήττας, ο Συναγερμός θα πρέπει να βρίσκεται απέναντι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο γρίφος που θα απαντηθεί στο σενάριο ήττας είναι ποια στελέχη είναι έτοιμα να μιλήσουν για σύμπλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αν αυτός εκλεγεί, καθώς επί του παρόντος κανείς δεν φαίνεται να μιλά ανοικτά. Εκεί θα διαφανεί όπως λέγεται και ο ρόλος που θα αναλάβει ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023