Του Γιάννη Ιωάννου
Για τα περαιτέρω βήματα στη κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων έκανε λόγο η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, με αφορμή την παρουσίαση του απολογισμού έργου του υπουργείου για την τριετία 2020-2023. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η είδηση για την επιτάχυνση της εκμετάλλευσης του τεμαχίου «12» (κοίτασμα «Αφροδίτη»).
Τρυπάνι της Chevron
«Η Chevron μπαίνει στην τελική ευθεία ανάπτυξης του Αφροδίτη, όπου ο ρόλος του υπουργείου Ενέργειας είναι πολύ κρίσιμος στο να βεβαιωθεί ότι το πλάνο ανάπτυξης που θα υποβληθεί και που αναμένουμε εντός των ημερών, είτε θα είναι παρόμοιο με το αρχικό που είχε εγκριθεί παλαιότερα, είτε σε κάθε περίπτωση θα συμφέρει και θα αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα εισοδήματα τα οποία μας αναλογούν», ανέφερε η κ. Πηλείδου και πρόσθεσε ότι η γεώτρηση, η οποία θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες στο οικόπεδο «Αφροδίτη», θα βοηθήσει στην εξακρίβωση των ποσοτήτων και την αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Εκτός απροόπτου όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «12» θα γίνει από την Chevron τον προσεχή Μάρτιο -υπενθυμίζεται πως στο «Αφροδίτη» υπάρχουν επιβεβαιωμένα 4.5 tcf φυσικού αερίου και το κοίτασμα έχει κηρυχθεί εμπορικά αξιοποιήσιμο από το 2014.
Η μη αξιοποίηση του «Αφροδίτη» σκοντάφτει στη σκόπελο της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το τεμάχιο «Ισάι», στην ΑΟΖ του Ισραήλ, που συνορεύει. Παρά τους διάφορους γύρους συνομιλιών σε επίπεδο εταιρειών αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ δεν έχει βρεθεί ακόμη φόρμουλα συμβιβασμού. Καλά ενημερωμένες πηγές ωστόσο αναφέρουν πως μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η ΚΔ είναι ακόμη και η μονομερής ανάπτυξη του κοιτάσματος -με την αποδοχή απόφασης αν το Ισραήλ κινηθεί νομικά.
Αναμονή για «6»
«Το πλάνο ανάπτυξης που θα μας υποβληθεί από την ΕΝΙ για το τεμάχιο «6» θα εξεταστεί με τον αντίστοιχο τρόπο» προσέθεσε η κ. υπουργός αναφερόμενη στις διαδικασίες επίσπευσης της εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων στο τεμάχιο «6» από την ιταλογαλλική κοινοπραξία της Total-ENI (σ.σ. διαχειρίστρια η ιταλική ΕΝΙ). Η ΚΔ δείχνει να κινείται σε δύο άξονες όσον αφορά τα τεμάχια «6» και «7»:
- Σε μια fast track διαδικασία όσον αφορά την ανάπτυξη του «6» μετά τις ανακαλύψεις στα κοιτάσματα «Ζευς» και «Κρόνος» (συνολική, δυνητικά, ποσότητα φυσικού αερίου μέχρι τα 4.5 tcf)
- Σε μια αντίστοιχη διαδικασία για το γειτονικό «7» που ο προγραμματισμός των γεωτρήσεων άλλαξε λόγω της προτεραιοποίησης της Total στη Ναμίμπια