Kathimerini.com.cy
Ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε τουλάχιστον για 28%, εάν είχε προτάξει την κομματική επιβίωση ως το απόλυτο διακύβευμα, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια σαφή πολιτική πρόταση και όχι την εικόνα, αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη ο τέως υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου. Ακόμη, σημειώνει ότι από το κόμμα σήμερα απουσιάζει η ουσία, το πολιτικό βάρος και η στρατηγική, ενώ «στόχος της ηγεσίας του ΔΗΣΥ είναι η αποαβερωφοποίηση του κόμματος για διάφορους λόγους που ικανοποιούν τους βασικούς δρώντες εντός και εκτός Συναγερμού».
Μιλώντας για την πολιτική που ακολουθεί ο ΔΗΣΥ και την «απουσία στρατηγικής και πολιτικού βάρους», αναφέρει ως παράδειγμα την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ ορθώς υπερψήφισε, «όμως κατέθεσε μόλις δύο τροπολογίες από τις 105 που κατατέθηκαν συνολικά. Ο ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να συνδέσει τις κύριες ανησυχίες του με αντιπροτάσεις που θα ανάγκαζαν την κυβέρνηση να προσεγγίσει τη δική του γραμμή».
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για την παρέμβασή του στην οποία αναφέρει ότι «ζητείται αντιπολίτευση σοβαρή ή χαρωπή, ξανθιά ή μελαχρινή», η οποία και σχολιάστηκε αρνητικά, ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία χωρίς να υπάρχει ο έλεγχος της εξουσίας. Η άσκηση αντιπολίτευσης από τον ΔΗΣΥ θα έπρεπε να είναι πιο τεκμηριωμένη και πιο συχνή. Δεν γίνεται να λέει ότι είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση, να υπάρχει συνεδριακή απόφαση, αλλά δέκα μήνες μετά ο κόσμος να διερωτάται τι συμβαίνει και σχεδόν σε κάθε συνέντευξη στελεχών και της προέδρου να τίθεται το ερώτημα αν ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».
«Η πολιτική θέση ότι είμαστε στην αντιπολίτευση πρέπει να συνοδεύεται και από βάθος στην αντιπολιτευτική μας γραμμή και με προσοχή στην προσωπική μας στάση. Ηγετικά στελέχη του κόμματος ανεβοκατεβαίνουν στο Προεδρικό, με άγνωστη θεματολογία. Εν κρυπτώ ποιο όφελος διαφυλάσσεται; Αυτό δεν βοηθά το κόμμα να πείσει, αλλά αντιθέτως προκαλεί σύγχυση στον κόσμο», προσθέτει.
Η ενότητα του κόμματος
Σχετικά με το ζήτημα της ενότητας του κόμματος, ο τέως υφυπουργός παρά τω προέδρω δηλώνει ότι «δεν αποδεικνύει διάθεση ενότητας η απειλή της υπομονής που εξαντλείται και ο διαχωρισμός σε αυτούς που μάτωσαν, εκλέχθηκαν και δεν διορίστηκαν, από τους υπόλοιπους».
Προσθέτει ακόμη πως «δεν γίνεται στο καθετί η πρόταξη να είναι ότι κάποιοι μας την έχουν στημένη. Ανούσια σύνδρομα ενώ κατά τα άλλα επιζητούμε την ενότητα. Κανείς δεν είναι στη γωνιά για κανένα. Δεν είναι δυνατό να εκδίδονται ανακοινώσεις, να γίνονται ραδιοφωνικές παρεμβάσεις, να παραχωρούνται συνεντεύξεις και να στοχοποιούνται συναγωνιστές επειδή εκφράζουν διαφορετική άποψη. Και στην τελική, αν είναι άποψη των λίγων, προς τι η ενόχληση; Δεν είναι ένδειξη δύναμης μιας ηγεσίας αλλά αδυναμία, ειδικά όταν αυτή η διάθεση σύγκρουσης εξαντλείται κατά στελεχών του κόμματος αντί έναντι άλλων κομμάτων ή και της κυβέρνησης».
«Είναι καιρός η ηγεσία να συνθέσει απόψεις και να αποδείξει ότι η ενότητα που επικαλείται δεν είναι σύνθημα. Αν αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές δεν θα έμενε πέτρα πάνω σε πέτρα» καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Δημητρίου.
Οι διεργασίες του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές
Σχολιάζοντας τις διεργασίες του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές και τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ο Πέτρος Δημητρίου λέει πως πρώτα θα έπρεπε να τεθεί ένα πλαίσιο για τους υποψηφίους, ωστόσο αυτό αποφεύχθηκε, γιατί κατά τον ίδιο, αν άνοιγε αυτή η συζήτηση, το πρώτο που θα ζητείτο θα ήταν η κομματική πειθαρχία σε κρίσιμες στιγμές.
«Με τακτικές που ακολουθήθηκαν έχουμε πριονίσει υποψηφίους μας, όπως για παράδειγμα με την υποψηφιότητα Νικολαΐδη στη Λεμεσό. Ακολούθως ψάξαμε για συνεργασίες. Όχι όμως στη βάση αρχών. Αρχίσαμε με στόχο οριζόντιες συνεργασίες, μετά τις κάναμε σε ευρεία κλίμακα για να καταλήξουμε σε περιορισμένης εμβέλειας. Τελικά, δόθηκε η εικόνα παζαριών μεταξύ των κομμάτων και της λογικής των ανταλλαγμάτων εσωκομματικά» αναφέρει, σχολιάζοντας παράλληλα την παρέμβαση του νομικού συμβούλου του κόμματος κ. Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μίλησε για «αντικαταστατικές διαδικασίες σε κάποιες περιπτώσεις, για τις οποίες η ηγεσία γνώριζε εκ των προτέρων. Η επιλογή υποψηφίων έπρεπε να γίνει με διαφάνεια για να έχει ακολούθως όσο το δυνατό περισσότερη κατανόηση από όσους δεν θα επιλεγούν».
Η αποαβερωφοποίηση, η διάσπαση και οι διπλές εκλογές
«Παρά τα στραβά και ανάποδα που καταλογίστηκαν στον Αβέρωφ Νεοφύτου, κατάφερε σε μια δεκαετία στην οποία το κόμμα ήταν κυβέρνηση να μην χάσει εκλογές, έχοντας μάλιστα καταγράψει και τη μεγαλύτερη διαφορά που υπήρξε ποτέ από το δεύτερο κόμμα. Παρέδωσε ένα κόμμα του 28% στις βουλευτικές του ‘21 και με περισσότερες σε αριθμό ψήφους στις προεδρικές του ‘23» αναφέρει στη συνέντευξή του ο Πέτρος Δημητρίου, τονίζοντας ότι η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ θα έπρεπε να προσπαθήσει «να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος».
Παράλληλα, για το γεγονός ότι η νέα ηγεσία παρέλαβε ένα κόμμα σε διάσπαση, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «χάσαμε το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς τον κ. Χριστοδουλίδη. Κάποιοι τον ψήφισαν από αντίδραση προς τον Αβέρωφ, όμως, τώρα υπάρχει άλλη ηγεσία, άρα θα μπορούσε να τους «επαναπατρίσει».
Τόνισε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε τουλάχιστον για 28%. Εξηγώντας, αναφέρει πως θα έπρεπε να προταχθεί η κομματική επιβίωση ως το απόλυτο διακύβευμα «προβάλλοντας μια σαφή πολιτική πρόταση και όχι την εικόνα. Αντιθέτως, επιλέχθηκε η αποστασιοποίηση από ό,τι θύμιζε Αβέρωφ, λες και ένας άνθρωπος είναι η πηγή όλων των προβλημάτων. Ελπίζω να μην κρατήσουμε αποστάσεις και από τους ψηφοφόρους. Στόχος της ηγεσίας είναι η αποαβερωφοποίηση του ΔΗΣΥ».
«Επιλέχθηκαν κενές περιεχομένου συνεργασίες απλά και μόνο για να αποδείξει η νυν ηγεσία ότι μπορεί να πετύχει συνεργασίες ενώ η προηγούμενη αδυνατούσε. Την ίδια στιγμή, επιλέγουν την ανύπαρκτη αντιπολίτευση προκειμένου να μην ταυτιστούν με τον Αβέρωφ», προσθέτει.
Τέλος, αναφορικά με τις διπλές εκλογές και το ενδεχόμενο ένα αρνητικό αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεσίας, ο τέως υφυπουργός παρά τω προέδρω σημειώνει ότι «με δεδομένο ότι αποφασίστηκε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που πιθανό να μην είναι αρκετή για να διατηρήσει τα ποσοστά του κόμματος, ενδεχόμενη αποτυχία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και θα οδηγούσε σε εμβάθυνση της κρίσης. Ελπίζω να γίνουν όσα πρέπει για να μην καταλήξουμε εκεί. Με τη σημερινή μας ωστόσο πολιτική, δύσκολα μπορούμε να πείσουμε τα δύο μεγάλα ακροατήρια που υπάρχουν εντός κόμματος. Πατώντας σε δύο βάρκες δεν πείθεις, ούτε αυτούς που θέλουν το κόμμα στην αντιπολίτευση ούτε αυτούς που βλέπουν προς την κυβέρνηση».