ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις για το Ταμείο Πρώτης Κυρίας

Η επιβολή δημοσιοποίησης δια νόμου αφήνει ανοικτή πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα σε απεριόριστο αριθμό ατόμων και ως εκ τούτου δεν συνάδει με αρχές αναλογικότητας και αναγκαιότητας της Ε.Ε.

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου οι προφορικές αγορεύσεις των δύο συνηγόρων σχετικά με τον υπό αναφορά νόμο περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης που ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας στο ταμείο του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης του οποίου προεδρεύει η Πρώτη Κυρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να υπογράψει τον εν λόγω νόμο, ο οποίος προβλέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων, φυσικών και νομικών, που καταβάλλουν χορηγίες πέραν των €5.000 προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, αναφέροντάς τον στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος του σώματος Αντώνης Λιάτσος επεσήμανε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή περιορίζεται σε φυσικά πρόσωπα, προσθέτοντας πως αναφορές σε νομικά πρόσωπα δεν έχουν πεδίο εφαρμογής στην παρούσα υπόθεση.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ειρήνη Νεοφύτου σημείωσε ότι ο νόμος περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με τη λογοδοσία, συμπληρώνοντας πως οι οικονομικές καταστάσεις του φορέα ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή και κατατίθενται στη Βουλή και δημοσιοποιούνται, ενώ ο Γενικός Λογιστής εκτελεί χρέη ταμία.

Απαντώντας, ο κ. Λιάτσος είπε πως τα παραπάνω αφορούν στη διαχείριση του ταμείου του φορέα, ωστόσο δεν αποκαλύπτονται τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του νομοθέτη σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων φυσικών προσώπων για σκοπούς διαφάνειας.

Η κ. Νεοφύτου παρέπεμψε ακολούθως σε νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, όπως υποστήριξε, τυχόν επέμβαση σε προσωπικά δεδομένα ακόμα και για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να τηρεί τις αρχές αναλογικότητας και αναγκαιότητας.

Συμπλήρωσε ότι η επιβολή δημοσιοποίησης δια νόμου αφήνει ανοικτή πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα σε απεριόριστο αριθμό ατόμων και ως εκ τούτου δεν συνάδει με αρχές αναλογικότητας και αναγκαιότητας. Είπε επίσης ότι δεν εξετάστηκαν από τη Βουλή εναλλακτικές επιλογές σχετικά με τη δημοσιοποίηση των δεδομένων που να εξυπηρετούσαν τους ίδιους σκοπούς χωρίς να επεμβαίνουν στο δικαίωμα ιδιωτικής ζωής των φυσικών προσώπων-ιδιωτών.

Για το θέμα της αναδρομικότητας, προσέθεσε ότι πρόκειται για παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή όσων έχουν καταθέσει εισφορές στον φορέα από το 2014, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, καταδεικνύει το εύρος της επέμβασης στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνθηκε στον συνήγορο Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος, εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου του Κρις Τριανταφυλλίδη, εκπροσώπησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το ερώτημα πώς στοιχειοθετείται από τη νομοθετική εξουσία η ανάγκη περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων.

Απαντώντας, ο κ. Καλογήρου παρέπεμψε στην αιτιολογική έκθεση, στην οποία, όπως ανέφερε, γίνεται λόγος για αναγκαίες προς το συμφέρον της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη δημόσια ζωή διατάξεις.

Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων, το Δικαστήριο επεφύλαξε την απόφασή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση