ΚΥΠΕ
Οικονομική στήριξη στους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας για αποκατάσταση του οδικού τους δικτύου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιχορηγεί μέχρι 100% την αποκατάσταση σημαντικών αρχαίων μνημείων, όπως εκκλησίες, μοναστήρια, εξωκλήσια ακόμα και βρύσες.
Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στον Δήμο Δερύνειας, ο Υπουργός ανακοίνωσε «οικονομική στήριξη που αφορά τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και σχετίζονται με την κατασκευή και βελτίωση οδικών δικτύων, επιστρώσεων ακόμα και την κατασκευή πεζοδρομίων. Το Υπουργείο Μεταφορών συνεργάζεται με τους Δήμους που λειτουργούν ως αναθέτουσες αρχές και με δική μας απόφαση, ικανοποιούμε αίτημα του Δήμου Σωτήρας, στον οποίο μετά την περσινή χορηγία ύψους μισού εκατομμυρίου που έλαβε για την κατασκευή και βελτίωση του οδικού δικτύου, φέτος θα δοθούν ακόμα 250 χιλιάδες για την κατασκευή οδικών δικτύων στο Δήμο».
Πρόσθεσε ότι «στον Δήμο Δερύνειας που κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο για βελτίωση του οδικού του δικτύου, θα χορηγήσουμε το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ, ώστε να προχωρήσει και να υλοποιήσει ο ίδιος το σχέδιο αυτό. Με αυτή τη χορηγία ο Δήμος Δερύνειας, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και μετά τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν με το Αποχετευτικό Σύστημα, θα έχει ένα αναβαθμισμένο και βελτιωμένο οδικό δίκτυο».
Ανέφερε ακόμα πως με τις χορηγίες που θα δοθούν στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας «ολοκληρώνεται η διαδικασία της αναβάθμισης και βελτίωσης οδικού δικτύου Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που επηρεάστηκαν από το Αποχετευτικό Σύστημα. Μέσω χορηγιών από το κράτος έχει πλέον βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και επιδιορθώθηκαν τα όποια θέματα είχαν προκύψει όταν κατασκευαζόταν το Αποχετευτικό».
Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας εξέφρασε «ικανοποίηση για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταφορών αναφορικά με τη χορηγία» και σημείωσε πως «εκτός από τα χρήματα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση υπάρχουν και Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί για τη Σωτήρα. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία νέου δρόμου, νότια του Β Δημοτικού Σχολείου, ένα έργο της τάξης των 2.300 εκατομμυρίων ευρώ και το πάρκο στο κέντρο του Δήμου, ύψους 700 χιλιάδων ευρώ».
Μακάρι, συνέχισε «να πηγαίνει πάντα καλά η οικονομία και να μπορεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί αναπτύξεις και βελτιώσεις τόσο στα οδικά δίκτυα όσο και για άλλα έργα σε Δήμους και Κοινότητες».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης εξέφρασε χαρά γιατί όπως εξήγησε «ο Υπουργός Μεταφορών αναγνωρίζει ότι ο οδικό δίκτυο τόσο στη Δερύνεια, όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων έχει πληγεί αρκετά από την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου που άρχισε από το 2010. Με αυτή την ενισχυμένη χορηγία της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του οδικού δικτύου στον ακριτικό Δήμο Δερύνειας, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους δημότες και την τοπική αρχή».
Πρόσθεσε ότι «στις προτεραιότητες του Δήμου Δερύνειας είναι και η αναβάθμιση αρχαίων μνημείων που είναι στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών, όπως είναι το Μεσαιωνικό Λαγούμι του Αγίου Κωνσταντίνου και έχουμε ζητήσει μια επιπρόσθετη χορηγία από το Υπουργείο για ανάδειξη αυτού του λαγουμιού, που δείχνει πόσο σημαντικά ήταν τα λαγούμια ήταν κατά τον μεσαίωνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Ιδιαίτερες προσπάθειες έχει καταβάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών για την αναβάθμιση της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας εντός της νεκρής ζώνης».
Ανέφερε ακόμα ότι «ολοκληρώθηκε και η Γ Φάση της αναβάθμισης του βυζαντινού αυτού εξωκλησιού και αναμένουμε από τον Υπουργό Μεταφορών να δώσει μια επιπρόσθετη χορηγία για ολοκλήρωση των εργασιών. Το να λειτουργούμε ως Δήμος Δερύνειας εντός της νεκρής ζώνης μια σημαντική εκκλησία τον Ιούλιο και την Καθαρά Δευτέρα είναι σημαντική και στέλνει και πολιτικά μηνύματα».
Απαντώντας ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων το Υπουργείο επιχορηγεί μέχρι 100% την αποκατάσταση σημαντικών μνημείων, που βρίσκονται στον Πίνακα Β, ιδιαίτερα εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια που είναι αρχαία μνημεία ακόμα και βρύσες που είναι κάτω από την αρμοδιότητα των τοπικών αρχών ή των τοπικών Εκκλησιαστικών Επιτροπών ή Μητροπόλεων. Θα επιχορηγήσουμε και θα καλύψουμε το κόστος αποκατάστασης τόσο σε ότι αφορά το Λαγούμι όσο και το Ναό της Αγίας Μαρίνας και το Ναό του Σωτήρος που βρίσκεται στον Δήμο Σωτήρα, που συμπεριλαμβάνονται σε σειρά έργων που γίνεται αποκατάσταση σε ολόκληρη τη Κύπρο».
Θεωρούμε χρέος μας, συνέχισε «προς την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την κοινωνία μας, να επιχορηγούμε 100% το κόστος, γιατί η αποκατάσταση αυτών των μνημείων γίνεται και για τις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσουμε με τη συνεργασία των Δήμων και των Εκκλησιαστικών Επιτροπών να γίνεται αυτή η αποκατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο και πολύ συχνά βλέπουμε να γίνεται αρκετά καλή δουλειά».
Ανέφερε ακόμα ότι «με τη βοήθεια των Δήμων, αφού αυτοί θα κάνουν τις μελέτες και θα προχωρήσουν τις προσφορές, θα καλύψουμε 100% το κόστος για τον Ιερό Ναό του Σωτήρος στη Σωτήρα και αρχαία μνημεία στη Δερύνεια. Εχουμε επενδύσει στις αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων οκτώ εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε με γοργό ρυθμό».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «αυτή τη στιγμή στον Ιερό Ναό Σωτήρος έχει δημιουργηθεί ένα στέγαστρο, με επιχορήγηση του Υπουργείου Μεταφορών, γίνονται κάποιες ανασκαφές και με την ολοκλήρωση τους θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναού ούτως ώστε να γίνει και πιο επισκέψιμος τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες».
Ερωτηθείς κατά πόσον εντοπίστηκαν και αρχαία κατά τις ανασκαφές, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «παντού υπάρχουν αρχαία σ’ αυτούς τους Ναούς. Αξιολογείται η ανασκαφή και γι’ αυτό δεν προχωρήσαμε πιο σύντομα με την αποκατάσταση αφού έπρεπε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Στη συνέχεια η Εκκλησιαστική Επιτροπή μαζί με το Δήμο Σωτήρας θα καταθέσουν ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα εγκριθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα προχωρήσουμε με την αποκατάσταση του Ναού του Σωτήρος».