ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O Στάινμαϊερ στη Κύπρο

Ιστορική η επίσκεψη, η πρώτη στην ιστορία των σχέσεων Λευκωσίας-Βερολίνου του Γερμανού Προέδρου

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Επίσημη διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στη Κύπρο -επίσκεψη που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιστορική μιας και είναι η πρώτη Γερμανού Προέδρου στη χώρα μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως η τότε Δυτική Γερμανία ήταν η πέμπτη χώρα, διεθνώς, που αναγνώρισε την νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Αυγούστου του 1960, τέσσερις μόλις μέρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησία της. Ο κ. Στάινμαϊερ επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις Λευκωσίας και Βερολίνου τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές επίπεδο -με πολλαπλούς άξονες πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας να βρίσκονται σε σταθερή βάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και δη μετά το 2004 και την είσοδο της ΚΔ στην ΕΕ.

Τελετή Υποδοχής - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας έγινε δεκτός το πρωί, επισήμως, από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ θα έχει πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων κατά την διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη Κύπρο.

Στάση αρχών Βερολίνου

Ο κ. Στάινμαϊερ ανέφερε ότι «εκτός από την επέτειο 20 χρόνων της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, έχουμε φέτος και τα γεγονότα του 1974, πενήντα χρόνια ντε φάκτο διαμελισμός. Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιτότητα και να πω σαφώς ότι η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ» κατά την διάρκεια της κοινής του συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη δίνοντας σαφές στίγμα στήριξης, στη βάση αρχών, στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου με την έλευση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Στάινμαϊερ πρόσθεσε «ότι η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον και είπε ότι είναι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού και έχει τη στήριξη του ΟΗΕ και εμείς (σ.σ. το Βερολίνο) θα στηρίξουμε τα ΗΕ όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Προοπτικές εμβάθυνσης

Η Γερμανία αποτελεί εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη Κύπρο τόσο σε διμερές επίπεδο όσο κι εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι κυπρογερμανικές σχέσεις έχουν ιδιαίτερα σταθερή βάση και με αφορμή την επίσκεψη Στάινμαϊερ επιβεβαιώθηκε όχι μόνο το άριστο επίπεδο των σχέσεων αλλά και η προοπτική εμβάθυνσής τους. Το Βερολίνο, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, συνέβαλε καθοριστικά (σ.σ. συμφωνία Σολτς-Αναστασιάδη, Νοέμβριος 2022) στην μετεγκατάσταση άνω των 1.000 αιτητών ασύλου από τη Κύπρο προς τη Γερμανία στα πλαίσια του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης της ΕΕ ενώ η σημασία που αποδίδει η Γερμανία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτυπώνεται και στην επίσκεψη του Στάινμαϊερ στη Κοφίνου και στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου.

Επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά η Γερμανία θα συνεισφέρει στην αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) με αστυνομική δύναμη ενώ σημασία αποδίδεται -κάτι που τόνισε και ο Γερμανός Πρόεδρος- και στην περιφερειακή ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου και στο ρόλο της Κύπρου μιας και στη Λάρνακα φιλοξενείται μέρος της γερμανικής αποστολής στην UNIFIL του Λιβάνου.

Οικονομία, εμπορικές σχέσεις, ενέργεια (σ.σ. η Λευκωσία ζητά τεχνογνωσιακή εμπειρογνωμοσύνη από την Γερμανία σε θέματα ΑΠΕ και μπαταριών) και πολιτισμός παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των σχέσεων των δύο χωρών ενώ προοπτικές εμβάθυνσης δείχνουν να υφίστανται σε όλο το πλέγμα των επιμέρους πτυχών της διμερούς συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε κοινή επίσκεψη στο Δημαρχείο Λευκωσίας και περιήγηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας κατά μήκους της Πράσινης Γραμμής.

Τέλος σημαντική θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους και ο ρόλος της Γερμανίας με φόντο τις ευρωτουρκικές σχέσεις ιδίως σε μια περίοδο που το Κυπριακό επανέρχεται, κάπως, σε ράγες δεδομένης και της ειδικής σχέσης Βερολίνου-Άγκυρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση