ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Νιώθουμε ασφαλείς εδώ»: Η Κύπρος γίνεται καταφύγιο μετά την επίθεση της Χαμάς

Τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου αναδεικνύει σε δημοσίευμα o Guardian

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

H επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου άλλαξε τα δεδομένα μετατρέποντας το κτίριο που στεγάζει το κέντρο της Εβραϊκής κοινότητας στην Λάρνακα από χώρο προσευχής σε καταφύγιο για χιλιάδες άτομα που εγκατέλειψαν το Ισραήλ. Σε δημοσίευμά του ο Guardian κάνει λόγο για ένα χώρο όπου οι διάδρομοι και οι χώροι αναψυχής γεμίζουν με εκτοπισμένους κάθε ηλικίας που αναζητούν ασφάλεια σε ένα νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά από την χώρα τους.

«Περίπου 1.000 άνθρωποι φθάνουν κάθε μέρα», είπε ο αρχιραβίνος Άρι Ζέεφ Ράσκιν, «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι τώρα στην Κύπρο αναζητώντας ψυχική ηρεμία μετά από εκείνη την τρομερή μέρα», είπε σχετικά με την εισβολή της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την ομηρία 240 ατόμων. Προσθέτοντας ο Ράσκιν είπε, «Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, κρεβάτι, φαγητό και προσωρινή διαμονή».

Τον μήνα που πέρασε από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές υπό τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της άγριας αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα, μια επίθεση που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Άξια είναι η αναφορά του ραβίνου για τα όσα βιώνει το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, «θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για αυτά που έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τον κυπριακό λαό, πράξεις που δεν έχω τα τελευταία 20 χρόνια».

Ο 23χρονος Περτς λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο αναφέρει, «Χρειαζόμασταν να ξεφύγουμε από τους πύραυλους και τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου ήρθαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα» και πρόσθεσε «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ».

Στο ρεπορτάζ γίνεται ακόμη λόγος ότι δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν στην Κύπρο. Εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για μια γενικευμένη κρίση, πρεσβείες αρκετών χωρών στη Λευκωσία, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Guardian χαρακτηρίζει την Κύπρο ως «νησί της Μεσογείου με στρατηγικό ρόλο» που αναμένεται να γίνει και πάλι κόμβος εκκένωσης και κέντρο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Το 2006 η Κύπρος ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα αυτό το έτος».

Για την παρουσία ξένων δυνάμενων στο νησί το δημοσίευμα τονίζει ότι, «Τα στρατεύματα της SAS και άλλες ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώην αποικία του. Οι ελίτ αυτές ομάδες πιστεύεται ότι ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων».

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, όταν η περιοχή αλλού φλέγεται», δήλωσε ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα είναι εάν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά μείνουν εδώ. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί».

«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του German Marshall fund US, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Εάν η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο γεωπολιτικό σκηνική η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ στην ανατολική Μεσόγειο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση