ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρίστου: Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο οικονομικής πολιτικής

Με αφετηρία το 2025

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλάνου οικονομικής πολιτικής με αφετηρία το 2025, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η ύπαρξη ισχυρής οικονομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουμε συστήματα παιδείας, υγείας, κράτος πρόνοιας και το κυριότερο προοπτική για τις μελλοντικές γενιές», είπε κ. Χρίστου.

Ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικών λιτότητας.

Είπε, ωστόσο, ότι «η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι ένας αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες συμπολίτες μας» και πρόσθεσε πως το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται αντιμέτωπο με τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τις τιμές των καυσίμων, τις τραπεζικές δόσεις και τα ακριβά ενοίκια.

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ εξέφρασε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλάνου με αφετηρία το 2025 που θα στοχεύει σε τέσσερις άξονες, που είναι η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους καταγράφονται υπερβολικές δαπάνες, η επανεξέταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η προσήλωση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και το κράτος πρόνοιας.

Αναφορικά με την επανεξέταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Χρίστου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αναμενόμενα έσοδα από φορολογίες, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κατεχόμενα».

«Είμαστε, δυστυχώς, η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία επιτρέπει σε μια παραοικονομία να ανταγωνίζεται τις νόμιμες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον άξονα που αφορά στην προσήλωση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Χρίστου στόχος είναι να «να πετύχουμε σταδιακά παραγωγή περισσότερου πλούτου», προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση ίσως με άλλους πολιτικούς χώρους, δεν επιθυμούμε ούτε την κατάρρευση της μεσαίας τάξης με απώτερη επιδίωξη τη δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων (πλούσιων και φτωχών), ούτε, υιοθετούμε σαν επιλογή τη μόνιμη σύγκρουση με κάθε οικονομική πρωτοβουλία η οποία παρουσιάζεται».

Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε μέτρα για την ενθάρρυνση υγιών επενδύσεων, την εξεύρεση εργαλείων χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της ναυτιλίας, της τουριστικής βιομηχανίας και της απλοποίησης των διαδικασιών γραφειοκρατικής φύσεως.

Αναφορικά με το κράτος πρόνοιας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι "υπάρχουν πολλά περιθώρια επέμβασης στην υποχρέωση της πολιτείας να στέκεται αρωγός κοντά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη".

«Παρατηρούμε σε αρκετές περιπτώσεις να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση αιτήσεων για δικαιούχους επιδομάτων», ανέφερε, και πρόσθεσε πως η στήριξη σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ενώ «θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη σε μία χώρα με έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας, εντούτοις δεν είναι».

Ο κ. Χρίστου είπε, ακόμη, ότι το ΕΛΑΜ επιμένει ότι «το πιο κομβικό μέτρο που η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει» είναι η αναθεώρηση του επιδόματος τέκνου σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας διεύθυνσης δημογραφικού στο αρμόδιο Υπουργείο και αναβάθμισης της Ad hoc Επιτροπής Δημογραφικού της Βουλής σε μόνιμη Επιτροπή, ενώ διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση διέκοψε απότομα ένα αποτελεσματικό μέτρο για τους συνταξιούχους που αποφάσισε η ίδια και αφορούσε την προσθήκη εφάπαξ ποσού στη μηνιαία σύνταξη.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμότητα καταγράφεται επίσης στην αποκοπή του 12% το οποίο εφαρμόστηκε επί δια κυβέρνησης ΑΚΕΛ

Ανέφερε, επίσης, ότι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε αυτούς οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΓεΣΥ πρέπει να είναι η ίδια για όλους όπου και αν βρίσκονται, ενώ σε σχέση με το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «χωρίς καμιά καθυστέρηση η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να προχωρήσει στην ανάκληση του καθεστώτος προστασίας» στους Σύρους που βρίσκονται στην Κύπρο και να φροντίσει για την επιστροφή τους στη Συρία το συντομότερο.

Είπε ότι σε έναν ακόμη προϋπολογισμό τα έξοδα ανέρχονται σε €213 εκ., παρά το γεγονός ότι οι ροές έχουν μειωθεί και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να πιέζει για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Εξάλλου, ο κ. Χρίστου είπε «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η μετεξέλιξη του θεσμού των ΣΥΟΠ», ενώ χαιρέτισε την πρόσφατη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Εξέφρασε την αντίθεση του στη διαχρονική πρακτική, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, χρήματα που εισπράχθηκαν από τους φορολογούμενους πολίτες για το ταμείο αμυντικής θωράκισης, δεν καταλήγουν σε αυτό.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος αποκτά τη δική της αμυντική βιομηχανία και χαιρέτισε τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναβάθμιση του ρόλου της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Χρίστου είπε ότι «το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η στάση μας απέναντι στην κατοχική δύναμη και στο πως βλέπουμε εμείς οι ίδιο το πρόβλημά μας».

«Έχουμε επιτρέψει μέσα από χρόνια ατέρμονων διαβουλεύσεων την υποβάθμιση του προβλήματος μας, από ένα ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, σε μια δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει ως εναλλακτική λύση το ενιαίο κράτος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση