ΚΥΠΕ
Η σημερινή διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί την καλύτερη «ιστορία επιτυχίας» (“success story”) της χώρας μας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ομιλία του σε ημερίδα του κόμματος με τίτλο "Μεταναστευτικό - Πραγματικότητες", στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ τον Μάιο.
Όπως είπε, το μεταναστευτικό πρόβλημα για πολλά χρόνια δεν έτυχε διαχείρισης, μέχρις ότου τέθηκε, παντελώς εκτός ελέγχου. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε "εξωφρενική επιδοματική πολιτική, συρματοπλέγματα, «οριοφύλακες»", που όχι μόνο δεν άγγιξαν την ουσία του προβλήματος, όπως είπε, αλλά το διόγκωσαν.
Ως εκ τούτου, χαιρέτισε με ικανοποίηση τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, η σύσταση του οποίου, όπως είπε, δείχνει την αποφασιστικότητα της παρούσας Κυβέρνησης για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
"Είδαμε τι μπορούν να πετύχουν σωστές πολιτικές μέσα σε 20 μήνες", είπε και ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2023 η παρούσα διακυβέρνηση παρέλαβε 30.000 εκκρεμούσες αιτήσεις για άσυλο, 3.500 άτομα στεγάζονταν στο Πουρνάρα σε άθλιες συνθήκες, η Κύπρος, κατά αναλογία πληθυσμού, είχε πέντε φορές μεγαλύτερο αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου από την αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα, που ήταν η Αυστρία. Επίσης, είχαμε συνεχείς ροές από τα κατεχόμενα μέσω της πράσινης γραμμής αλλά και την θάλασσα.
Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, βλέπουμε μια παντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς η ΕΕ πίεσε για να καταλήξουμε σε συμφωνίες συγκράτησης μεταναστευτικών ροών με την Τουρκία και τον Λίβανο και η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο και η διαμεσολάβηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς τον Λίβανο πέτυχαν.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια αποτρεπτική και αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης στις χώρες προέλευσης, μπήκε διπλάσιος αριθμός λειτουργών που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, οι αιτήσεις εξετάζονται μέσα σε μέρες, όχι μήνες και χρόνια, με το 95% να απορρίπτεται και τα επιδόματα να διακόπτονται άμεσα με την απόρριψη.
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, από τον Απρίλιο έχουμε μηδενικές αφίξεις από τη θάλασσα, έχουμε 37% μειωμένες αφίξεις γενικά, έχουμε 75% μείωση στις αιτήσεις ασύλου σε σχέση με το 2022, 93% μείωση στις αιτήσεις ασύλου από αφρικανικές χώρες, χαρακτηρίζοντας πετυχημένη την εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε ότι το 2024 έγιναν πάνω από 10.000 επιστροφές και απελάσεις.
"Σε απόλυτους αριθμούς, όχι κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος το 2024 πέτυχε περισσότερες απελάσεις και επιστροφές απ' ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο!", είπε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Μεταναστευτικού το «Πουρνάρα» έχει αδειάσει.
Σημείωσε ότι αν δεν υπήρχαν οι Σύροι, οι οποίοι αποτελούν το 70% όλων των αιτητών, η Κύπρος θα είχε ήδη επιστρέψει σε ποσοστά μετανάστευσης προ 15ετίας.
"Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που παρουσιάζει μείωση στις μεταναστευτικές ροές, ενώ όλη η υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζει αύξηση", είπε, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι πλέον διαχειρίσιμο και γι' αυτό, σημείωσε, δεν είναι τυχαίο που ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δηλώσει πως η Κύπρος αποτελεί «παράδειγμα διαχείρισης του μεταναστευτικού».
Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η σωστή διαχείριση πρέπει να συνεχιστεί, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν τα νέα κέντρα φιλοξενίας και τα προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ, όπως είπε, απαιτείται αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τους διακινητές και όσους υποκινούν και θησαυρίζουν από τη μετανάστευση. "Και φυσικά, πρέπει να ενθαρρύνουμε του Σύρους αιτητές να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους τώρα που έχει τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία", πρόσθεσε.
Καταληκτικά, σημείωσε ότι παρά τη θετική πορεία του μεταναστευτικού εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι που δημιουργούν αβεβαιότητα και ενδεχομένως να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή. "Είναι λοιπόν σήμερα πιο κρίσιμο παρά ποτέ, η πολιτική μας στο μεταναστευτικό να είναι αποτελεσματική, άμεση και να βασίζεται στα σωστά δεδομένα", είπε, προσθέτοντας ότι είναι γι' αυτό τον λόγο που ημερίδες και φόρουμ όπως το συγκεκριμένο είναι σημαντικά, "γιατί θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε το «success story»".