ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ: Διασταύρωσαν τα ιδεολογικά τους ξίφη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος ανέφερε ο Άριστος Δαμιανού, με τον Χάρη Γεωργιάδη να υπογραμμίζει πως η ασφάλεια διασφαλίζεται με τις σωστές συμμαχίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, θέμα το οποίο αποκάλυψε με ρεπορτάζ της «Κ». Άριστος Δαμιανού και Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκαν για το όλο θέμα στην εκπομπή του Ant1 «Μέρα Μεσημέρι» με τον πρώτο να αναφέρει τους ενδοιασμούς του κόμματος και τον δεύτερο να τονίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα στρατικοποίησης του Κυπριακού.

Ο Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε αχρείαστη τη συζήτηση και ότι η προοπτική είναι ζημιογόνα για την Κύπρο αν ενταχθεί σε ένα στρατιωτικό οργανισμό που δεν υπηρετεί την ειρήνη αλλά τον πόλεμο. Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί υπάρχει σιγή ιχθύος από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης σε σχέση με την πρόθεση της Κυβέρνησης να κινηθεί προς το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει μία επίσημη πολιτική τοποθέτηση αυτών των κομμάτων. «Ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε», όπως είπε ο κ. Δαμιανού «συμφωνεί με τον κ. Χριστοδουλίδη, δεν είναι τυχαίο που ήταν σάρκα από την σάρκα του εξάλλου ο κ. Χριστοδουλίδης μέχρι πρότινος».

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του την «ουσιώδη» διαφωνία του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ στο εν λόγω θέμα. «Εμείς δεν βλέπουμε πως υπάρχει ζήτημα στρατικοποίησης του Κυπριακού, βλέπουμε να υπάρχει μία ανάγκη την οποία και η δική μας Κυβέρνηση υπηρέτησε και η παρούσα Κυβέρνηση οφείλει να πω συνεχίζει. Εμείς λεμέ πως τουλάχιστον ένα διάλογο, μία προσέγγιση εντάσσοντας της στην ευρύτερη εξωτερική πολιτική του κράτους μας πρέπει να την κάνουμε».

Ο Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε στις δηλώσεις του πως ο Νίκος Αναστασιάδης με την εκλογή του το 2013 δεσμεύτηκε για τη διαδικασία αίτησης για ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί έφαγε «πολιτική και διπλωματική πόρτα». «Δεν ήταν ρεαλιστικός στόχος» ανέφερε «γιατί υπάρχει απέναντι μας ένα τεράστιο βέτο της Τουρκίας και άλλων παιχτών που δεν θα έβλεπαν την Κύπρο σε αυτή την στρατιωτική διαδικασία». «Πρέπει να μετρήσουμε τα κουκιά μας» συνέχισε και διερωτήθηκε για το τι θέλουμε τελικά.



«Όλοι θέλουμε μια Κύπρο της ειρήνης και της ασφάλειας» απάντησε ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθαρίζοντας πως θέση του ΔΗΣΥ, είναι πως «στην Κύπρο της ειρήνης και της ασφάλειας την διασφαλίζουμε και με τις σωστές συμμαχίες και με τις σωστές στρατιωτικές συνεργασίες με τα κράτη της Δύσης». «Πρέπει μεθοδικά», όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ «να κινηθούμε εκεί πού συμφωνούμε με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη». Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «εκεί που έρχεται η Κυβέρνηση και στηρίζει δίκες μας διαχρονικές πολιτικές, ασφαλώς θα έχει και την θετική μας ανταπόκριση ειδικά σε αυτά τα ζητήματα αφορούν την εθνική μας ασφάλεια και προοπτική».

Το σχέδιο Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Κ» αποκάλυψε τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και το πλάνο ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόκειται για σχέδιο που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Οβάλ γραφείο και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», πρώτος στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η θεσμοθέτηση της σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της σε σημαντικό οργανισμό που θεωρείται προθάλαμος της ένταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει πολιτικά ωριμάσει στο μυαλό του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Ουάσιγκτον το συζήτησε και στο Βουκουρέστι, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση