ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονή Αββακούμ: Στη δίνη του σκανδάλου κράτος και Εκκλησία

Υπό το βάρος των εξελίξεων, Υπουργείο Δικαιοσύνης - Αστυνομία, Εκκλησία και Βουλή κινούνται σε ράγες ενεργειών

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από τη Μονή Αββακούμ, την ίδια ώρα που στη δίνη της υπόθεσης περνάνε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το κράτος, η Εκκλησία της Κύπρου και η πολιτική σκηνή του τόπου. Για τον εποπτικό τους ρόλο, το μερίδιο ευθύνης και την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών. Το ζητούμενο σε αυτό το χωνευτήρι εμπλεκομένων είναι το άπλετο φως στην υπόθεση και οι απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν μέρα με τη μέρα, σχηματίζοντας πέπλο σκιάς και μυστηρίου. Υπό το βάρος των εξελίξεων, Υπουργείο Δικαιοσύνης - Αστυνομία, Εκκλησία και Βουλή κινούνται σε ράγες συγκεκριμένων ενεργειών.

Κριτική σε Αστυνομία και ΜΟΚΑΣ

Από πλευράς Αστυνομίας τρέχουν οι ανακρίσεις, για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, ώστε να οδηγηθούν πρόσωπα στα δικαστήρια. Την ίδια ώρα της ασκείται έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην όλη υπόθεση, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον Άλφα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε ότι δεν μπορεί η Αστυνομία να μην έχει κατάσχει το χρηματοκιβώτιο της Μονής Αββακούμ, που απομακρύνθηκε από τη Μητρόπολη Ταμασσού και να το έχει συνοδεύσει. «Να έχει συνοδεύσει κουκουλοφόρους, να έχει συνοδεύσει οχήματα χωρίς πινακίδες. Αυτά δεν μπορεί να γίνονται σε ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε, καταλογίζοντας την ίδια ώρα ευθύνη και στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) που δεν κινητοποιήθηκε για διερεύνηση «βρώμικου» χρήματος.

Είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που έχει εκκλησιαστικά να διαχειριστεί ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, κάποιοι ζητούν να τους εκπλήξει θετικά, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις.

Προηγουμένως, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα διερευνηθούν όλα μέχρι τέλους, ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας, είτε πρόκειται για βίντεο, είτε για άλλο μαρτυρικό υλικό. Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ομάδες που ασχολούνται με το ζήτημα. Η μία με τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, και η δεύτερη με τους ισχυρισμούς και τα παράπονα των μοναχών. Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι χρειάζεται και μία τρίτη ομάδα, της ΜΟΚΑΣ, για να διερευνήσει την πηγή των χρημάτων.

Διορισμός ποινικών ανακριτών

Υπό τη σκιά των αντιδράσεων, η Νομική Υπηρεσία, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, προχώρησε την Πέμπτη σε διορισμό ποινικών ανακριτών, για να εξετάσουν τους ισχυρισμούς για παρουσία και/ή εμπλοκή των μελών της Αστυνομίας και άλλων προσώπων στην υπόθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση, έγινε συζήτηση μεταξύ του υπουργού και των Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με σκοπό τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση των ποινικών ερευνών όσο και την αντικειμενική διερεύνηση και αξιολόγηση των διαφόρων αντικρουόμενων ισχυρισμών που προβάλλονται από τους εμπλεκόμενους, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν και ισχυρισμούς εμπλοκής μελών της Αστυνομίας και άλλων προσώπων. Για διασφάλιση των πιο πάνω, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να διορίσει τους Νίνο Κέκκο, ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας, και Γιώργο Παπαϊωάννου, δικηγόρο, ως ποινικούς ανακριτές, για να διεξάγουν ανακρίσεις σε συνεργασία με τους ανακριτές της Αστυνομίας, αναφορικά με ενδεχόμενη διάπραξη οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Τα κόμματα και η παρουσία του προέδρου του ΕΛΑΜ

Υπενθυμίζεται ότι για πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν από την παρουσία του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, στη Μητρόπολη Ταμασσού, τη νύχτα της 5ης Μαρτίου -εκείνη τη νύχτα άρχισε η αποκάλυψη του σκανδάλου-, είχαν εγείρει θέμα ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να διερευνηθούν. «Γιατί ήταν στην σκηνή ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ; Αν ήταν εκεί ως θρονικός επίτροπος, γιατί μόνο εκείνος κλήθηκε και δεν κλήθηκαν και οι υπόλοιποι θρονικοί επίτροποι; Αν δεν ήταν εκεί ως θρονικός επίτροπος με ποια ιδιότητα βρέθηκε εκεί ο κ. Χρίστου; Τι γύρευαν κουκουλοφόροι στη σκηνή διάπραξης πιθανού ποινικού αδικήματος; Ποιος τους κάλεσε; Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι και ποια σχέση έχουν με το ΕΛΑΜ και τον πρόεδρο του; Πώς σκοπεύει να διερευνήσει η Αστυνομία την εμπλοκή του πρόεδρου του ΕΛΑΜ στην υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει βουλευτική ασυλία;», ήταν τα ερωτήματα του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε ακολούθως και ο ΔΗΣΥ: «Τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε σε σχέση με την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ επιβάλλουν την άμεση και σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών, συμπεριλαμβανομένης και της ανάμειξης του Προέδρου του ΕΛΑΜ. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες τις ισοπολιτείας και ισονομίας». Μετά τον διορισμό ποινικών ανακριτών από τη Νομική Υπηρεσία, η ΕΔΕΚ, που με ανακοίνωσή της χαιρέτισε το γεγονός, εξέφρασε ικανοποίηση «για τη διερεύνηση της εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης, η οποία εμπλέκει τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ και τον πρώην αρχηγό Αστυνομίας».

Στη Βουλή οι χειρισμοί της Αστυνομίας

Από πλευράς κομμάτων, το ΑΚΕΛ επιδίωξε να συζητηθούν στη Βουλή πτυχές γύρω από την υπόθεση της Μονής Αββακούμ. Αυτό επιτεύχθη στην Επιτροπή Νομικών με θέμα συζήτησης τους χειρισμούς της Αστυνομίας, αλλά όχι στην Εσωτερικών, για την οικονομική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, αυτεπάγγελτο θέμα για ενημέρωση αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση ενέγραψε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ύστερα από πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Ερωτηθείς, αν το θέμα ενεγράφη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, ο πρόεδρός της και βουλευτής του ΔΗΣΥ, ΝίκοςΤορναρίτης, είπε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη με εξαίρεση την αρνητική τοποθέτηση του ΕΛΑΜ.

Για τη δεύτερη περίπτωση, τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ απέρριψαν την Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την εγγραφή του θέματος που ζήτησε το ΑΚΕΛ, για την οικονομική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης, με το ΑΚΕΛ, να καταλογίζει ακολούθως στα κόμματα αυτά άρνηση, «ότι η Πολιτεία έχει ευθύνη να εμποδίσει όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα τσαρλατανισμού». Δεν άργησε να απαντήσει ο ΔΗΣΥ, καταλογίζοντας στο ΑΚΕΛ «πρακτική εργαλειοποίησης και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης ακόμη ενός ζητήματος». Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «θα πρέπει να γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ ότι ήδη υπάρχει νομοσχέδιο στη Βουλή για ρύθμιση και έλεγχο των εράνων, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και για να διασφαλιστεί ότι οι εισφορές εξυπηρετούν αποκλειστικά τον σκοπό για τον οποίο αυτός διενεργείται. Αυτό είναι που πρέπει άμεσα να συζητηθεί και όχι να εγείρουμε ζητήματα για να εξυπηρετούνται επικοινωνιακές ή πολιτικές σκοπιμότητες».

Αλυσίδα αποκαλύψεων

Είναι γεγονός ότι η κοινή γνώμη παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση και δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι όχι από την αλληλοεπίρριψη ευθυνών, μεταξύ της πλευράς των μοναχών και του μετώπου του Μητρόπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα. Τελευταίος κρίκος στη βαριά αλυσίδα αναφορών και εικόνων που σοκάρουν, είναι το βίντεο (εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ) από τη Μονή Αββακούμ, όπου μοναχός εκτός ορίων διακρίνεται να χτυπά γυναίκα με ζώνη. Η Αστυνομία ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για το περιστατικό, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, για προφανή αδικήματα τα οποία φαίνεται να διαπράττονται, όπως διευκρίνισε.

Η πρώτη μεγάλη κρίση για τον Αρχιεπίσκοπο

Στη δημόσια συζήτηση τονίζεται αυτές τις μέρες η εναπόθεση ελπιδών στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, ώστε μέσα από τις διαδικασίες της Εκκλησίας, να εξιχνιαστεί η ιστορία, όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν και να απομακρυνθούν. Γίνεται λόγος για την πρώτη μεγάλη κρίση που έχει εκκλησιαστικά να διαχειριστεί ο νυν Αρχιεπίσκοπος και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα δείξει αποφασιστικότητα, με κάποιες φωνές να ζητούν να τις εκπλήξει θετικά, όπως έκανε και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της περιφοράς λειψάνων. Από πλευράς Αρχιεπισκοπής, αναφέρθηκε την Πέμπτη ότι η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου που έχει συσταθεί, προχωρά σε νέες έρευνες, καθώς έχουν προκύψει νέα τεκμήρια και νέες μαρτυρίες, ώστε να ετοιμαστεί ένα αδιάψευστο υλικό, το οποίο να παρουσιαστεί στην εκκλησιαστική δίκη. Η Αρχιεπισκοπή κάνει αναφορά σε μία δίκη, η οποία θα είναι σύμφωνη με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά και θα δίνει το δικαίωμα και στους κατηγορούμενους και στους κατήγορους, να παρουσιάσουν επακριβώς τις θέσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση