ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μία ανατροπή και μία αναδίπλωση

Γιατί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε την πρόταση και τι οδήγησε στην τελική διαφοροποίηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στόχος της Πινδάρου κατά την διεξαγωγή της εκδήλωσης των μελών και φίλων του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν να σταλεί αφενός το μήνυμα πως ο Συναγερμικός αποτελεί επιλογή νίκης και αφετέρου το μήνυμα πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να κυβερνήσει καταθέτοντας προτάσεις και κάνοντας παράλληλα άνοιγμα σε άλλους χώρους. Αυτό βεβαίως που κατάφερε να επισκιάσει όλα τα άλλα στην τελική, ήταν η αρχική πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για εκλογή αντιπροέδρου και η άτακτη αναδίπλωση εντός λίγων ωρών -μετά τις αντιδράσεις- για εκλογή βοηθού προέδρου. 

Στον ΔΗΣΥ ανησυχούν εδώ και καιρό, πως οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αβέρωφ Νεοφύτου και αποδυναμώνουν μέρα με τη μέρα την υποψηφιότητά του. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Πινδάρου θέλησε να προχωρήσει σε μία σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων όπου η δυναμική παρουσία ψηφοφόρων θα ανέτρεπε την παράσταση νίκης στον Νίκο Χριστοδουλίδη και θα βελτίωνε την ψυχολογία των αναποφάσιστων Συναγερμικών υπέρ του κ. Νεοφύτου. Η μαζική συνεπώς παρουσία μελών και φίλων το βράδυ της Τρίτης βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν ήταν τυχαία και η τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου οτι σε όλο αυτό τον προεκλογικό δεν αισθάνεται μόνος, θέλοντας να διαψεύσει τη φημολογία οτι έχει κλειστεί σε ένα στενό περίγυρο κατά τον προεκλογικό. «Ένα πράγμα χαίρομαι σε αυτή τη μακρά προεκλογική. Δεν είμαι και ποτέ δεν ένιωσα να είμαι μόνος μου. Έχω μαζί μου όλους εσάς! Ανθρώπους με αντίληψη και προσφορά στην πατρίδα, την οικονομία, την κοινωνία. Συμπολίτες μου από όλες τις αφετηρίες της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής! Έχω δίπλα μου μια μεγάλη και ιστορική παράταξη και όλα της τα στελέχη, είτε του κόμματος είτε της κυβέρνησης. Μια παράταξη αρχών και αξιών. Με μια φιλοσοφία διακυβέρνησης δικαιωμένη που προσέφερε τα μέγιστα σε αυτό τον τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν πέρασε και απαρατήρητο το άνοιγμά του προς άλλους χώρους, αν ληφθεί υπόψη πως ο ίδιος υπογράμμισε πως κοντά του βρίσκονται πρόσωπα από άλλους χώρους. Το ποια πρόσωπα βεβαίως είναι αυτά και ποια στελέχη άλλων χώρων θα συμπαραταχθούν μαζί του είναι ακόμη άγνωστο. Το σίγουρο είναι πάντως πως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μίλησε στεγνά κομματικά, αντιλαμβανόμενος προφανώς πως για το ενδεχόμενο νίκης θα χρειαστεί να παρουσιαστεί ότι ενώνει περισσότερους πολιτικούς χώρους. Δεν περάσε βεβαίως και απαρατήρητο το γεγονός οτι δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στο ΑΚΕΛ, ούτε στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Το οτι σε ένα καθαρά κομματικό ακροατήριο απέφυγε να πει μία λέξη για το ΑΚΕΛ που αποτελεί ιστορικά τον ιδεολογικό και πολτικό του αντίπαλο, έχει τη δική του σημασία, καθώς στέλνει το μήνυμα πως ο κίνδυνος για την υποψηφιότητα Νεοφύτου δεν είναι το ΑΚΕΛ-Μαυρογιάννης αλλά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Θέλησε ωστόσο να αποδομήσει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία θεωρείται ο μεγάλος κίνδυνος και της δικής του υποψηφιότητας αλλά και της επόμενης μέρας της παράταξης. Στόχος του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να παρουσιάσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως

• κατεστημένο δεδομένου ότι στηρίζεται από τα κόμματα του Κέντρου
• πρόσωπο που κρύβει τις θέσεις του στην προσπάθειά του να μην δυσαρεστήσει κανένα
• ωραία εικόνα χωρίς περιεχόμενο

«Κανένας όμως, δεν έχει δικαίωμα να παίξει με τα συναισθήματά σας. Να διακινδυνεύσει ό,τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα με τις θυσίες σας. Να σας εξαπατήσει ότι είναι ο φορέας του νέου. Ενώ κρύβει πίσω από την πλάτη του ό,τι πιο ξεπερασμένο υπάρχει στον τόπο. Ενώ ταυτίζεται και καθοδηγείται και είναι όμηρος από τους εκπροσώπους του παλιού. Που ο κόσμος έχει απορρίψει. Και, κρυπτόμενοι, προσπαθούν να αναρριχηθούν ξανά στην εξουσία. Κρυπτόμενοι πίσω από κρυπτόμενους υποψήφιους με κρυπτόμενες θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αλλαγές δεν θα έρθουν από τις παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, όποιο προσωπείο κι αν φορέσουν. Δεν θα έρθουν με όμορφα λόγια και αντιγραμμένα οράματα. Θα έρθουν μέσα από ριζοσπαστικές αλλαγές που δεν θα διακινδυνεύουν την σταθερή πορεία της χώρας» ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του.

Σε αυτό το πλαίσιο βεβαίως ο Συναγερμικός Πρόεδρος θέλησε να καταδείξει την διαφορά του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ότι δηλαδή σε αντίθεση με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, ο ίδιος είναι έτοιμος για ριζοσπαστικές αλλαγές. «Ναι, εμείς που διασφαλίσαμε τη χώρα στα δύσκολα, ναι, εμείς είμαστε οι φορείς της πραγματικής αλλαγής για τα πιο δύσκολα που έρχονται ανέφερε χαρακτηριστικά δίδοντας έμφαση

• στο κυπριακό – ξεκλείδωμα των διαπραγματεύσεων συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια
• ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν οι χώρες που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ επιθυμούν την ένταξη της Κύπρου (ήδη η Μεγάλη Βρετανία έχει θεωρήσει δύσκολη την ένταξη πριν τη λύση)
• Μεταναστευτικό; Στην Έμπα είχε προτείνει ως λύση τον φράκτη, στην ομιλία του κάνει λόγο για αυστηρή επιτήρηση της πράσινης γραμμής. Σε ο,τι αφορά την παρουσία του στο Κονγκό σημείωσε πως συμβάλλει στην προετοιμασία για συμφωνία με την εν λόγω χώρα. Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο με ποια ιδιότητα διαπραγματεύτηκε στο Κονγκό και τι καινούργια συμφωνία επιχειρείται να τεθεί.
• Ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων και στέγαση νέων και προσφύγων
• Διασφάλιση της οικονομίας δίδοντας έμφαση σε προτάσεις που κατέθεσε για στήριξη της κοινωνίας (φορολογική μεταρρύθμιση με λιγότερους φόρους και περισσότερη ανάπτυξη, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών από την τοπική αυτοδιοίκηση, επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, νέοι συνοικισμοί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κ.ο.κ)
• Ψηφιοποίηση όλων των επαφών του πολίτη

Η σημαντικότερη ωστόσο πρόταση που συζητήθηκε εντόνως κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφορούσε την πρόταση για εκλογή αντιπροέδρου μαζί με την εκλογή προέδρου. Η εν λόγω πρόταση είχε διαρρεύσει σε ΜΜΕ από το μεσημέρι, ενώ είχε καταγραφεί και στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ όταν είχε σταλεί το μεσημέρι με εμπάργκο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν βεβαίως προκληθεί αντιδράσεις από νομικούς κύκλους δεδομένου ότι εμπίπτει στα θεμελιώδη άρθρα που βάσει του συντάγματος δε μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να τροποποιούνται ή να καταργηθούν. Πέραν των νομικών δυσκολιών ηγέρθηκαν και ερωτήματα για τις πολιτικές προεκτάσεις μίας τέτοιας πρότασης με κάποιους κύκλους να εκφράζουν ανησυχία οτι αποτελεί την απαρχή της διχοτόμησης.

Στο κλίμα αυτό βεβαίως έγιναν αμέσως δεύτερες σκέψεις στον ΔΗΣΥ με αποτέλεσμα η «ανατρεπτική πρόταση» αντιπροέδρου να διορθωθεί και να παρουσιαστεί ως πρόταση εκλογής βοηθού αντιπροέδρου. Ρόλος του βοηθού προέδρου είναι σύμφωνα με την πρόταση να έχει υπό την ευθύνη του την εποπτεία της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ποιος όμως ο λόγος κατάθεσής της και ποιός της αναδίπλωσης; Από τον ΔΗΣΥ δεν έχουν ξεκαθαρίσει κατά πόσο η πρόταση αυτή θα τεθεί πριν ή μετά τις εκλογές. Αυτό βεβαίως που συζητείται από τον ΔΗΣΥ είναι πως ήθελε να θέσει ένα τέρμα στις υπερεξουσίες που έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πολλούς θεωρείται ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που τον βλέπουν με καχυποψία ότι είναι διατεθειμένος να μοιραστεί την εξουσία, για άλλους ένα κάλεσμα συμφωνίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ίσως και ένα κάλεσμα προς τους άλλους πολιτικούς χώρους να συγκυβερνήσουν μαζί του. Σίγουρα ωστόσο η πρόταση με τις αμφιλεγόμενες νομικές και πολιτικές  προεκτάσεις της, σε συνδυασμό με την άτακτη αναδίπλωση, δεν βοήθησαν καθόλου τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να στείλει το μήνυμα πως μπορεί και ξέρει με ποιόν τρόπο θα κυβερνήσει.

Ήδη ο νομικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Κρις Τριανταφυλλίδης, σε ανάρτησή του ξεκαθάρισε οτι δεν ρωτήθηκε ενώ θα έπρεπε, δεν γνώριζε και δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ