ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία αναπομπή και τρεις αναφορές από τον ΠτΔ σε νόμους που ψήφισε η Βουλή

Στον αέρα οι πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής

ΚΥΠΕ

Συνέρχεται την Πέμπτη στις 11.30 εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την αναπομπή του νόμου περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέπεμψε το νόμο «περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων Νόμου», ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή στην τελευταία της Ολομέλεια πριν από το θερινό κλείσιμο στις 11 Ιουλίου. Παράλληλα ο Πρόεδρος προχώρησε στην απευθείας αναφορά στο Ανώτατο τριών νόμων που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια.

Ο νόμος που αναπέμφθηκε αφορά τροποποίηση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη και είχε ως στόχο τη βελτίωση διατάξεων αναφορικά με την επιβολή και είσπραξη των χρεώσεων από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και αναφορικά με την άσκηση εποπτείας και ελέγχων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Ο νόμος κρίθηκε αναγκαίος αφού θεωρήθηκε ότι δημιουργοί και καλλιτέχνες δεν λάμβαναν χρήματα για το πνευματικό τους έργο.

Στους λόγους της αναπομπής ο Πρόεδρος αναφέρει την ασυμβατότητα του νόμου με το δίκαιο της ΕΕ, με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με τα άρθρα 1Α, 23, 25, 26, 28, 61, 80, 167 και 179 του Συντάγματος.

Μεταξύ άλλων εκφράζεται η αντίθεση σε τροποποίηση του νόμου για την υποχρέωση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης να ενημερώνουν το κράτος για τις γενικές τους συνελεύσεις κατά παράβαση του δικαιώματος αυτοδιοίκησης νομικού προσώπου και της αρχής της ισότητας με τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία.

Αντισυνταγματικός και αντίθετος με τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και περιορισμός στα έξοδα διαχείρισης που εισήχθη στο νόμο και ανέρχεται στο 10% των ακαθάριστων εσόδων του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

Αντισυνταγματική θεωρείται και υποχρέωση διαβούλευσης μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και χρηστών για καθορισμό αμοιβολογίων.

Θεωρείται ακόμα ότι αντίκειται στην αρχή της διάκρισης εξουσιών η υποχρέωση της Διοίκησης να παραλαμβάνει αιτήσεις σε ηλεκτρονική μορφή.

Στις 09:30 έχει οριστεί έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για το ίδιο θέμα. Στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Τρεις αναφορές στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχώρησε σε αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τριών νόμων που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας, παραβίασης της διάκρισης εξουσιών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο πρώτος νόμος αφορά το Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, που ψηφίστηκε ύστερα από σχετικές προτάσεις νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Με το νόμο η Βουλή εισήγαγε ρυθμίσεις για υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από τον υπόχρεο αξιωματούχο ή το δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο. Στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνεται και κατάσταση ενεργητικού και παθητικού της προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας, εντός και εκτός της Δημοκρατίας, του υπόχρεου προσώπου, η οποία ετοιμάζεται σε τιμές κόστους και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του/της συζύγου του ή του/της συμβίου/συμβίας του και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του.

Στο νόμο δημιουργείται ξεχωριστό παράρτημα με συγκεκριμένους αξιωματούχους και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, τα οποία θα προβαίνουν σε δήλωση Πόθεν Έσχες στα πρόσωπα αυτά προστίθενται ο Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικού, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των προέδρων και αντιπροέδρων των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος ανέφερε στο Ανώτατο Συνταγματικό Διακαστήριο νόμο με τον οποίο εισάγονται περαιτέρω ρυθμίσεις στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) για κουρεμένους καταθέτες. Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η νομοθεσία τροποποιεί τον περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμο, προβλέποντας ότι οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται ως ειδικός φόρος πιστωτικού ιδρύματος και παραμένει στο Πάγιο Ταμείο, αφού συγκεντρωθούν €175.000.000 στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, θα κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ).

Η τροποποίηση αυτή αυξάνει το ποσοστό του ειδικού φόρου που διοχετεύεται στο ΕΤΑ στο 75% των συνολικών εσόδων, αντί για €60 εκατομμύρια όπως είχε αρχικά προταθεί. Το υπόλοιπο ποσό παραμένει στο Πάγιο Ταμείο για την αναπλήρωση του 22,5% των ταμείων προνοίας, ώστε το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει το 75% του ταμείου προνοίας για κάθε μέλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του «Περί εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα τροποποιητικού νόμου του 2024» αφού θεωρήθηκε αντίθετος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον. Θεωρήθηκε επίσης αντίθετη με τα άρθρα 1Α, 61 και 179 του Συντάγματος.

Οι αναφορές έχουν οριστεί στις 4 Σεπτεμβρίου για οδηγίες από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση