Του Απόστολου Τομαρά
Στις 26 Οκτωβρίου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας θα ανοίξει η αυλαία της δίκης των τεσσάρων, της γνωστής υπόθεσης του Al Jazeera που αφορά τα Χρυσά Διαβατήρια. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν οι: Δημήτρης Συλλούρης πρώην πρόεδρος της Βουλής, Χριστάκης Τζιοβάνης πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντώνης Αντωνίου και Ανδρέας Πιττάτζιης δικηγόρος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν στις 26 Οκτωβρίου, οι τέσσερις αντιμετωπίζουν αδικήματα του νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς καθώς και Συνομωσία προς Καταδολίευση. Ο κατάλογος των μαρτύρων περιλαμβάνει 30 πρόσωπα ανάμεσα σε αυτά τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και Κύπρο Κυπριανού.
Τα αδικήματα
Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται σε «Εμπορία Επηρεασμού κατά παράβαση των άρθρων 12,2,4,5,6,9,10 και 11 του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ποινικοποίηση της Διαφθοράς» Το συγκεκριμένο αδίκημα αντιμετωπίζουν οι Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάνης. Συγκεκριμένα οι δυο τον Οκτώβριο του 2017 και Φεβρουάριο 2019 αποδέχθηκαν από τον Al Himi Munib Armoush την αποκόμιση οικονομικού οφέλους «για να ασκήσουν ανάρμοστο επηρεασμό σε δημόσιο λειτουργό» για επίσπευση της εξέτασης αίτησης για την επίτευξη της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης της Zainah Ali Himi Armoush.
Το δεύτερο αδίκημα αφορά Συνομωσία προς Καταδολίευση κατά παραβίαση των άρθρων 302 και 20 του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο αδίκημα αφορά τους Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάνη και Ανδρέα Πιττάτζιη. Στους τρείς αποδίδεται μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Ιουνίου 2019 ότι συνωμότησαν μεταξύ τους για την επίτευξη της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης του Nikolay Gornovskiy χωρίς να πληροί της προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το τρίτο αδίκημα είναι επίσης αυτό, Εμπορία Επηρεασμού κατά παράβαση των άρθρων 12, 2, 4, 5, 6, 9, 10 και 11. Την ίδια χρονική περίοδο με το δεύτερο αδίκημα, οι ίδιοι κατηγορούμενοι αποκόμισαν οικονομικό όφελος από τον Nikolay Gornovskiy προκειμένου «να ασκήσουν ανάρμοστο επηρεασμό στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, δημόσιο λειτουργό», για επίτευξη της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης του χωρίς να πληροί της προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το τέταρτο αδίκημα είναι το ίδιο με το δεύτερο με εξαίρεση την προσθήκη και του τέταρτου κατηγορουμένου που είναι ο Αντώνης Αντωνίου. Επίσης εδώ το αδίκημα προσδιορίζεται χρονικά μεταξύ Ιουλίου του 2019 και Νοεμβρίου του 2019 χωρίς να αναφέρεται το όνομα του αλλοδαπού για τον οποίον ενήργησαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι. Θέμα που ήγειρε ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη Κρις Τριανταφυλλίδης.
Το πέμπτο αδίκημα αφορά επίσης Εμπορία Επηρεασμού, αφορά και τους τέσσερις κατηγορούμενους και η περίοδος διάπραξης του αδικήματος είναι η ίδια με το αδίκημα τέσσερα. Οι τέσσερις φέρεται να αποδέχθηκαν υπόσχεση αποκόμισης οικονομικού οφέλους από την Sarah Yeo. Οι τέσσερις παρουσιάζονται να ισχυρίστηκαν ότι μπορούσαν να ασκήσουν ανάρμοστο επηρεασμό σε δημόσιο λειτουργό για την επίτευξη της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπού χωρίς να πληροί της προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και εδώ ηγέρθηκε θέμα από τον Κρις Τριανταφυλλίδη.
Τρία θέματα
Μετά τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης της δίκης, ο συνήγορος του Δημήτρη Συλλούρη προέβη σε μια δήλωση προκειμένου να γίνει καταγραφή τριών θεμάτων στα πρακτικά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο Κακουργιοδικείο. Το πρώτο θέμα αφορούσε τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ένεκα της προηγούμενης θητείας τους στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το δεύτερο θέμα αφορούσε δημοσίευμα εφημερίδας, όχι της «Κ», το οποίο κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη συνιστά παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο κ. Τριανταφυλλίδης κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει το εν λόγο θέμα. Το τρίτο ζήτημα της δήλωσης του κ. Τριανταφυλλίδη αφορούσε τα αδικήματα 4 και 5 στα οποία δεν αναφέρεται το όνομα του αλλοδαπού υπέρ του οποίου θε ενεργούσαν οι κατηγορούμενοι
Επίσης ο κ. Τριανταφυλλίδης στη δήλωσή του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αναφέρθηκε σε 2 από τις πέντε κατηγορίες στην οποίες γίνεται αόριστη αναφορά σε αλλοδαπό που πήρε διαβατήριο χωρίς να κατονομάζεται.