ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Προσφύγων: Ζητά λύσεις για φροντίδα συγγενών αγνοουμένων

«Ή θα το λύσουν το ζήτημα ή θα το λύσουμε εμείς διαφορετικά», είπε ο Νίκος Κέττηρος

ΚΥΠΕ

Με νομοθετική πρόταση, ενδεχομένως με εξαιρέσεις στην νομοθεσία που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα προχωρήσει η Επιτροπή Προσφύγων αν δεν παρουσιάσουν σύντομα οι αρμόδιες υπηρεσίες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην φροντίδα οικογενειών αγνοουμένων, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή για τις διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων, ο κ. Κέττηρος είπε ότι έχουν πλέον βαρεθεί τα λόγια.

«Ή θα το λύσουν το ζήτημα ή θα το λύσουμε εμείς διαφορετικά,» είπε.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή έβαλε κάποια χρονοδιάγραμμα και ζήτησαν από το γραφείο του Επίτροπου Προεδρίας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις που αφορούν την φροντίδα των συζύγων, γονιών και παιδιών των αγνοουμένων, «σε πολύ σύντομο διάστημα διαφορετικά θα αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε, ενδεχομένως με εξαιρέσεις στην νομοθεσία που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, είναι κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει το Υφυπουργείο Πρόνοιας, «αλλά αν δεν δείξουν βούληση για να λύσουν το ζήτημα, τότε, αναγκαστικά θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, σημείωσε ότι, για το θέμα, αυτό το Υφυπουργείο Πρόνοιας δεσμεύτηκε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα προωθήσει σε κοστολόγηση για την στήριξη παιδιών, χήρων και γονέων των αγνοουμένων και πεσόντων.

Κατά τη συζήτηση εκπρόσωποι παιδιών αγνοουμένων εξέφρασαν την αγανάκτησή τους από την αδιαφορία, όπως είπαν, του Κράτους και της Πολιτείας εδώ και 48 χρόνια και ζήτησαν οικονομική στήριξη για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Η Ιφιγένεια Παπακωνσταντίνου είπε στην Επιτροπή ότι πρέπει να καταλάβει ο καθένας τον αντίκτυπο της απώλειας που υπέφεραν οι οικογένειες αγνοουμένων, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι ζητούν ελεημοσύνη. Είπε ότι οι δικοί τους πήγαν να πολεμήσουν για να προστατεύσουν τις οικογένειες τους και όλων, και τα παιδιά αυτών των ανθρώπων, «στερήθηκαν τα πάντα». «Δεν θέλουμε να γινόμαστε πλέον τα θύματα», είπε, προσθέτοντας ότι τους κατηγορούν ότι έχουν πάρει πολλά χρήματα. Η ίδια, είπε, έχει πάρει 100 λίρες.

Είπε ότι περιμένουν τουλάχιστον μια ειλικρινή απάντηση καθώς, όπως είπε, το μόνο που παίρνουν από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τώρα, είναι υποσχέσεις.

Η Μαρία Παπαδοπούλου είπε ότι το κράτος ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα τους για να τους βοηθήσει είτε με την εκπαίδευσή τους είτε αλλού και σημείωσε ότι αυτοί, ως ανήλικοι, δεν ήξεραν τα δικαιώματά τους, ενώ οι γονείς τους ήταν καταρρακωμένοι από τα προβλήματά τους, και έπρεπε το κράτος να έρθει από μόνο του να τους πει τα δικαιώματά τους αντί να τα ζητούν οι ίδιοι, τόσα χρόνια μετά.

Η Κούλα Θεοδώρου είπε ότι δεν ζητούν ηθική στήριξη, γιατί από μόνοι τους μπορέσαν να σταθούν στα πόδια τους, και ότι το μόνο που ζητούν πλέον είναι οικονομική στήριξη, «ούτε τιμητικές πλακέτες, ούτε λύπηση».

Η Ευανθία Αντωνίου είπε ότι δεν ξέρουν οι αρχές πόσα παιδιά αγνοουμένων υπάρχουν, αλλά και σε συζητήσεις για οικονομική βοήθεια σε αυτή την ομάδα, συμπεριφέρονται οι αρμόδιοι, «λες και θα φτωχύνει το κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση