ΚΥΠΕ
Μέτρα για αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού και αντιμετώπιση των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν Κύπρος και Λίβανος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αποτελούμενη από υπηρεσιακούς των δυο χωρών, για συντονισμό και ανάληψη μέτρων προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και η δημιουργία δικτύου σημείων επαφής Λιβάνου – Κύπρου και στο επιχειρησιακό επίπεδο για ανταλλαγή πληροφοριών και στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά στην αποτροπή των παράτυπων ροών περιλαμβανομένων και κοινών περιπολιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετέβη ψες βράδυ στον Λίβανο, για επαφές με την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για αντιμετώπιση των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών, οι οποίες προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Υπουργός σήμερα το πρωί πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Azmi Mikati, Υπουργό Εσωτερικών του Λιβάνου Bassam Mawlawi, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας, Υποστράτηγο Muhammad Al-Mustafa, καθώς και με τον Διοικητή των Λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Joseph Aoun.
Κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προθυμία της Κυβέρνησης του Λιβάνου για ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης των μεταναστευτικών προκλήσεων.
Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πως παρατηρείται αύξηση στις παράτυπες αφίξεις, δια μέσου της θαλάσσιας οδού, κατά το τελευταίο δίμηνο, προερχόμενων από την Ανατολική Μεσόγειο. Ως άμεση αντίδραση στην παρατηρούμενη αυξητική τάση, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήρε την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων για αναχαίτιση των μεθόδων που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα, τα οποία μετατοπίζουν τις παράτυπες ροές στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Azmi Mikati, εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης της χώρας του να συμβάλει στον συντονισμό των προσπαθειών μεταξύ των δυο χωρών για αποτροπή των παράνομων αφίξεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο, όπως σημειώνεται, της κοινής αναγνώρισης της ανάγκης για αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού, συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ομάδας εργασίας, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αποτελούμενη από υπηρεσιακούς των δυο χωρών, για συντονισμό και ανάληψη μέτρων προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία δικτύου σημείων επαφής Λιβάνου – Κύπρου και στο επιχειρησιακό επίπεδο για ανταλλαγή πληροφοριών και στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά στην αποτροπή των παράτυπων ροών, όπως είναι οι κοινές περιπολίες. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών της Αστυνομίας που συνόδευσαν τον Υπουργό μαζί με τους ομολόγους τους.
Ο κ. Ιωάννου, τέλος, δεσμεύτηκε να μεταφέρει και σε επίπεδο της ΕΕ την ανάγκη για ουσιαστική οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη του Λιβάνου, ως τρίτη χώρα, η οποία αναλαμβάνει σημαντικό βάρος για την υποδοχή και φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων.